Ti år efter cykelstjernens anklage: Nu er tysk læge igen hovednavn i kæmpe dopingskandale

Den tyske læge Mark Schmidt er en af hovedpersonerne i dopingsagen, som er kommet frem i sagen i Østrig.

ARKIVFOTO Bernhard Kohl vandt i 2008 bjergtrøjen i Tour de France, men fik den frataget på grund af en positiv dopingtest. Efterfølgende sagde han, at holdets læge Mark Schmidt kendte til det hele. (Foto: THIERRY ROGE © Scanpix)

Mark Schmidt er umiddelbart ikke lige et navn, som siger nogen noget, men når man graver lidt dybere i hans historik, så finder man hurtigt frem til, at det er et navn, som er omkranset af doping.

Senest er den tyske læge nemlig blevet anholdt i forbindelse med den store dopingsag, som pludselig opstod ved VM i de nordiske skidiscipliner i Østrig.

Her blev fem udøvere anholdt for bloddoping af det østrigske politi, og samtidig blev Mark Schmidt også anholdt på sin praksis i Erfurt i Tyskland, fordi man mener, at han er en af hovedmændene bag systematisk snyd.

Men det er langt fra første gang, at Mark Schmidt bliver nævnt i samme sætning som doping. Det hele startede tilbage slutningen af det seneste årti. Her var han læge for cykelholdet Gerolsteiner.

Kraftige anklager fra cykelstjerne

Mark Schmidt er ikke blevet dømt for noget i sin tid som holdlæge hos Gerolsteiner, men flere pile pegende direkte i retningen af lægen betyder, at mange tvivler hans uskyldighed.

Den største anklage mod Mark Schmidt kom fra den tidligere østrigske cykelrytter Bernhard Kohl tilbage i 2009. Her forklarer han i et vidneudsagn til den østrigske specialenhed SoKo Doping, at Mark Schmidt var klar over, at Kohl dopede sig, og at de ligefrem talte sammen om det.

Han mener blandt andet, at Kohl under Tour de France i 2008 lånte Mark Schmidts værelse for at foretage en blodtransfusion.

- Jeg er sikker på, at han vidste, at vi foretog bloddoping på værelset. Vi talte endda om det, sagde Bernhard Kohl i forbindelse med vidneudsagnet.

Bernhard Kohl var den store overraskelse i Tour de France 2008, hvor han ikke blot vandt bjergtrøjen, men også sluttede på podiet samlet. Han blev dog kort efter frataget de præstationer, da han havde afleveret en positiv dopingtest med præparatet CERA under løbet.

Mark Schmidt og Kohl endte dog i retten, hvor lægen vandt og fik nedlagt fogedforbud mod cykelrytteren, da man ikke med sikkerhed kunne sige, at Mark Schmidt var klar over, at østrigeren dopede sig under Tour de France.

Risikerer fængsel

Siden har der altså været roligt omkring Mark Schmidts navn indtil for et par dage siden. Da politiet anholdt lægen fandt man også 40 blodposer, som nu skal undersøges for at finde frem til, hvem der er ejerne.

Man ved derfor heller ikke endnu, om det kun er blodposer til langrendsløbere, eller om det også kan omhandle andre sportsgrene.

Max Hauke, Dominik Baldauf og Aleksej Poltoranin har allerede erkendt deres brug af bloddoping, og det kan få store konsekvenser på andet end deres karriere. I Østrig vedtog man nemlig en lov i 2009, der betyder, at man kan ryge i fængsel, hvis man har været i besiddelse af eller solgt doping.

Mark Schmidt kan også få op til ti års fængsel.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter