Tidligere sportsstjerne valgt ind i Kongressen: ’Black Lives Matter hader gud, kernefamilien og kapitalisme’

Den tidligere NFL-spiller Burgess Owens sammenligner Black Lives Matter-bevægelsen med terrorangreb.

69-årige Burgess Owens promoverede sig på sin kampagnewebside som en ”kulturel modvægt til det had som tidligere San Francisco 49ers quarterback Colin Kaipernick har spredt de seneste år.” (Foto: Rick Bowmer © AP/Ritzau Scanpix)

NFL-quarterbacken Colin Kaepernick satte i 2016 sig selv i rampelyset, da han ensomt knælede i protest under den amerikanske nationalsang kort før en amerikansk fodboldkamp.

Aktionen var ifølge ham selv en symbolsk handling i protest mod stigende politivold i USA og den uretfærdige behandling af sorte borgere i landet. Flere NFL-spillere fulgte trop til stor frustration for mange NFL-tilhængere og præsident Trump.

Han er senere blevet et af symbolerne på opgøret mod racisme, der er blevet kæmpet under Black Lives Matter-bevægelsen.

Colin Kaepernick knælede under en NFL-kamp i protest mod politivold og den uretfærdige behandling af sorte. (Foto: USA TODAY SPORTS © Scanpix)

Men det er ikke alle, der støtter op om Kaepernicks sag.

I mandags blev en tidligere NFL-spiller og Super Bowl-vinder valgt ind i Repræsentanternes Hus i USA ved blandt andet i kampagnen at markedsføre sig som en ’anti-Colin Kaepernick’.

Han hedder Burgess Owens, er republikaner og kommer til at repræsentere Utahs fjerde distrikt, som dækker Salt Lake Citys forstæder.

69-årige Owens promoverede sig på sin kampagnewebside som en ”kulturel modvægt til det had som tidligere San Francisco 49ers quarterback Colin Kaipernick har spredt de seneste år.”

Derudover har han beskrevet Black Lives Matter som en marxistisk organisation, og at organisationen hader gud, kernefamilien og kapitalisme.

Sammenligner protester med Pearl Harbor

Burgess Owens var en af de første sorte spillere til at spille for University of Miamis amerikanske fodboldhold, og efterfølgende lykkedes det ham at spille ti år i NFL for New York Jets og Oakland Raiders. Sidstnævnte vandt han Super Bowl med i 1980.

Det nye medlem af Repræsentanternes Hus har i de seneste år udtrykt sin utilfredshed med protesterende NFL-spillere inklusiv Kaepernick, og sammenlignede i 2017 protesterne med amerikanerne, der blev bombet ved Pearl Harbor under anden verdenskrig.

- Da de angreb os ved Pearl Harbor, sov det amerikanske folk. Jeg kan huske, at fjenden sagde: ”Vi frygter, at vi har vækket en sovende kæmpe.”

- Når de har angrebet vores flag og kultur på den måde, de har, så har de vækket en sovende kæmpe, sagde han til Fox Business Network med henvisning til protesterne.

Jerome Boger kommer til at stå i spidsen for dommerteamet, som kommer til at være på fem personer. (Foto: BRYAN M. BENNETT © Scanpix)

I en anden sammenhæng i 2018 kritiserede han – også til Fox Business Network - en Nike-reklame, der havde Colin Kaepernick i hovedrollen. Han beskrev reklamen som et angreb på Amerika.

- Det er ligesom 9/11 og Pearl Harbor. Vi bliver angrebet af venstrefløjen, og vi er nødt til at forstå, hvem de er. De er globalister, og de er venstreorienterede globalister.

- Det værste, der kan ske med vores land, er at lade dem slippe afsted med det og ikke forstå, hvad deres tanke er på lang sigt. Det er ikke amerikansk, sagde han.

Til trods for blandede modtagelser af den stigende opmærksomhed på sortes rettigheder, samler NFL på mandag for første gang et fuldkomment sort dommerteam til en amerikansk fodboldkamp.

Vicedirektør for driften af NFL, Troy Vincent, udtalte følgende om den historiske milepæl:

- Denne historiske besætning er et bevis på utallige og umålelige bidrag fra sorte officials til spillet, deres eksemplariske præstationer og inklusionens kraft, der er kendetegnende for dette fantastiske spil.

Dommerteamet skal dømme kampen mellem Los Angeles Rams og Tampa Bay Buccaneers på mandag.

Facebook
Twitter