Tidligere toptræner sagsøger NFL for at diskriminere sorte trænerkandidater: 'På visse måder er NFL raceadskilt'

Den tidligere NFL-træner Brian Flores har sagsøgt ligaen for at diskriminere ham og øvrige mørke trænere i ansættelsesprocessen.

Indtil sidste måned stod 40-årige Brian Flores i spidsen for Miami Dolphins. (Foto: Sam Navarro © USA Today Sports)

Nogle gange kan én sms virkelig lave rav i den.

Det er tilfældet i den bedste amerikanske fodboldliga, NFL. Den tidligere toptræner, Brian Flores, har nemlig valgt at sagsøge ligaen og dens klubber baseret på viden, han fejlagtigt fik i en sms.

Flores skulle torsdag have været til jobsamtale som cheftræner for NFL-holdet New York Giants, men allerede inden da fik han en lykønskende sms fra cheftræneren for New England Patriots, Bill Belichick. Den sms var dog tiltænkt en anden træner – Brian Daboll, der allerede mandag var blevet fortalt, at han havde fået jobbet hos New York Giants.

Det har fået Flores, der tidligere har stået i spidsen for Miami Dolphins, til at sagsøge den amerikanske fodboldliga og klubberne for at have en racediskriminerende ansættelsesproces.

- Jeg følte mig ydmyget, mistroisk og vred. Jeg har arbejdet så hårdt for at blive cheftræner. At nå til, hvad der føles som et falsk interview, blev jeg såret af, siger Flores ifølge Reuters.

Stillingen som cheftræner hos New York Giants gik i stedet til Brian Daboll. (Foto: David Eulitt © 2022 Getty Images)

Men er det ikke lidt overilet at anklage en arbejdsgiver for racisme bare fordi, man er blevet valgt fra inden ens jobsamtale? For at forstå anklagen skal vi et smut i NFL’s regelbog.

For at komme manglende diversitet i toptrænerstillinger til livs indførte den bedste amerikanske fodboldliga i 2003 et initiativ, der hedder ’Rooney-reglen’. Den foreskriver, at klubberne skal have et vist antal minoritetskandidater til samtale, når de skal ansætte en ny cheftræner.

I tilfældet her mener Flores altså, at han er blevet kaldt til samtale udelukkende fordi, New York Giants ’skulle’ have en kandidat af en minoritet med og ikke baseret på hans evner, hvorfor de kunne træffe en beslutning før samtalen.

Derfor er sagsanlægget også rettet mod NFL og ikke kun klubben.

Flores mener nemlig, at reglen ydmyger mørke trænere, ved at holdene skal kalde dem til samtaler om stillinger, de alligevel ikke får, for at få opfyldt en slags kvote.

- På visse måder er NFL raceadskilt, siger Brian Flores og fortsætter:

- Mit oprigtige håb er, at ved at stå op mod systemisk racisme i NFL, vil andre slutte sig til mig for at sikre, at der sker positive forandringer for de kommende generationer, siger Flores.

’Sagen beviser, at holdene omgås reglen’

Om valget af Brian Daboll som cheftræner er faldet på et racistisk grundlag, skal en domstol altså nu vurdere.

New York Giants har i en offentlig udtalelse skrevet, at deres ansættelse af Brian Daboll er sket på baggrund af hans faglighed, mens også NFL har været ude og forsvare sig.

- Mangfoldighed er kernen i alt, hvad vi laver. Vi vil forsvare os mod disse påstande som er uden berettigelse, skriver NFL i en offentlig udtalelse.

At sagen er kommet i offentlighedens søgelys, er dog uheldigt for den amerikanske fodboldliga. Det mener indehaver af NFL-mediet gulklud.dk og ekspert på podcasten NFL-showet, Claus Elming.

- Det er en udfordring for NFL, at der nu bliver stillet spørgsmål ved, om man ansætter af de rigtige årsager, siger NFL-eksperten.

Brian Flores under samtale med Carolina Panthers træner Matt Rhule. (Foto: Jasen Vinlove © USA Today Sports)

Det har tidligere været en udfordring for NFL at få flere mørkhudede trænere ind på toptrænerposterne, fortæller Claus Elming.

Og selvom reglen, ifølge NFL selv, er lavet med intentionen om at skabe øget mangfoldighed i ligaens trænerpositioner, er der lige nu kun én træner, der er mørk i huden.

Om Rooney-reglen har haft nogen reel effekt kan derfor også sagtens diskuteres.

- Sagen beviser, at holdene omgås reglen, om at man skal have mørkhudede trænerkandidater til samtaler, siger Claus Elming.

Man kan derfor også godt tillade sig at stille spørgsmål ved, om den har sin berettigelse.

- Når de ved, hvem de gerne vil have, hvorfor pokker skal de så bruge tid og penge på at opfylde en regel, siger Claus Elming.

Reglen har dog også sine fordele, mener eksperten.

Han peger på, at minoriteter, der historisk har haft svært ved at komme ind i NFL’s trænerposition, kan drage nytte af promoveringen ved at komme til en samtale.

- Men det giver også mulighed for at trænere kan skabe opmærksomhed omkring dem selv ved, at de kan sige, at har været til samtale ved et stort hold.