Tidligere verdensmester risikerer bøde efter uheldige gestikulationer ved VM

Snookerstjernen Ronnie O'Sullivan kan se frem til en pengestraf for at lave 'uanstændige håndbevægelser'.

Ronnie O'Sullivan er blandt favoritterne ved snooker-VM i Sheffield. (Foto: IMAGO/Colin Poultney © IMAGO/Pro Sports Images)

Snooker er kendt som en sport for gentlemen.

Snorlige klæder, larmende stilhed af respekt for spillet og hvide handsker på dommeren er blot nogle af traditionerne i billiardvarianten, som der i disse uger afholdes VM i.

Men de stolte traditioner led et lille knæk, da den seksdobbelte verdensmester Ronnie O'Sullivan i første runde lavede opsigtsvækkende bevægelser med hånden, efter han mislykkedes med at sende en bal i hul.

Med hånden foran skridtet imiterede den engelske snookerspiller, at han masturberede. En handling, der ikke er usædvanlig i sportens verden, og som blandt andet er set på fodboldstadioner i England, hvor tilskuere gestikulerer på lignende måde som hån mod enten modstanderholdets spillere eller fans.

- Vi er bekendt med hændelsen, og den er henvist til det internationale snookerforbunds disciplinære komité, siger en talsperson for World Snooker Tour ifølge The Guardian.

På trods af den brændte bal slog den rutinerede englænder sin landsmand David Gilbert med 10-5 i første runde ved VM. (Foto: IMAGO/Colin Poultney © IMAGO/Pro Sports Images)

Hændelsen, som The Guardian kalder 'uanstændig', er trods sportens traditioner ikke uhørt i snookerverdenen. Det fortæller Henrik Kaj Hansen, der er snookerkommentator på Eurosport.

- Vi ser det en gang eller to om året. Ikke mere end det. Det er trods alt en gentleman sport, og det er spillerne klar over, siger Henrik Kaj Hansen.

Den danske snookerkommentator undrer sig over, at frustrationsudbrud generelt ikke sker mere i snooker, da de er gængse blandt andre elitesportsudøvere. Som eksempler nævner han tennisspillerens brøl over en tabt bold og fodboldspilleren, der slår i græsset efter en brændt afslutning.

- Man ser stort set intet fra snookerspillere. Det er stort set kun i kvalifikationen til VM, man oplever et primalskrig, når en spiller indløser billetten til det hellige land, The Crucible, siger Henrik Kaj Hansen og henviser til Crucible Theatre i Sheffield, hvor VM afholdes.

Ronnie O'Sullivan vandt sin første VM-titel i 2001 og sin seneste i 2020 (arkivfoto). (Foto: Han Yan © imago/Xinhua)

Stjernens ry lider ingen skade

Måden hvorpå Ronnie O'Sullivan gav frustrationerne frit løb, skiller sig dog ud fra et almindeligt vredesudbrud eller en knytnæve i græstæppet.

- Gestikulationens natur kan man selvfølgelig debattere en smule, siger Henrik Kaj Hansen.

Selvom udbruddet kan give anledning til debat, og at hændelser som disse ikke er hverdagskost inden for sportsgrenen, er den 46-årige englænders ageren ikke så opsigtsvækkende igen, forklarer Henrik Kaj Hansen.

- Det ryger forbi disciplinærudvalget, og så får han en bøde i størrelsesordenen 250 og 1000 britiske pund. Det betyder intet for hans omdømme, siger han.

I de kommende uger kan der til gengæld blive lagt yderligere til O'Sullivans omdømme, da han er en af favoritterne til at løbe med sejren ved VM.

- Hans chancer i år er store, da han har spillet en god sæson og sjældent har set mere aflappet ud. Han er et rigtig godt sted mentalt, og det gør ham super farlig, siger snookerkommentatoren.

Selvom Ronnie O'Sullivan indtager førstepladsen på verdensranglisten, er den store favorit ved VM ifølge Henrik Kaj Hansen australieren Neil Robertson, der har vundet fire titler gennem sæsonen.

Ronnie O'Sullivan spiller fredag ottendedelsfinale mod nordireren Mark Allen. En ny verdensmester findes den første mandag i maj.