Tjek på taekwondo? Bliv klar til DM på 10 kliks

Lørdag sender DR direkte fra finalerne ved DM i Taekwondo. Få styr på de vigtigste regler lige her.

Eliten af dansk taekwondo er lørdag samlet til kampen om DM-guld i Solrød Idrætscenter. DR sender tre timer fra finalerne i både kamp- og teknik-taekwondo mellem klokken 15 og 18.

Her er alle regler nedskrevet i reglementer, point uddeles efter slag eller spark på højteknologiske magnetfelter på kæmpernes dragter. Sporten har siden årtusindeskiftet været på OL-programmet og er blevet en seværdig størrelse, hvor kampe kan ændre karakter og udfald på ganske få sekunder. En sport tilpasset moderne teknologi og tv-interesse, langt fra den verden hvor taekwondo har sin oprindelse fra.

Her skal vi flere tusinde år tilbage i tiden, til det vi i dag kender som Sydkorea. På flere vægmaleri fra årene efter kristelig fødsel fundet i huler ses mænd i kamp. De første tydelige tegn på at de teknikker, der senere blev til taekwondo var udbredt i datidens samfund.

Man anvendte og udviklede sandsynligvis taekwondo som et våben af mennesker til at beskytte sig mod angreb fra eksempelvis vilde dyr. Dyrenes uforudsigelige adfærd gjorde, at man udviklede serier af slag og spark, for på den måde at sikre sit angreb mest mulig variation for at undgå selv at blive ramt.

I sin spæde start var taekwondo en anset aktivitet, i denne periode gik sporten under navnet Soo Bak. Den blev brugt af unge adelsmænd fra de bedste familier. Det var med andre ord en del af finkulturen i samfundet at dyrke det, der senere blev til taekwondo.

Under forskellige Yi-Dynastier i perioden fra 1392 e.kr. og frem til 1920 e.kr. gik det alvorligt tilbage med udbredelsen. Grundlæggeren af dynastiet gjorde confucianisme til statsreligion i stedet for buddhismen.

Et skifte der betød, at overklassen skulle fokusere på studier af kinesiske skrifter, digte eller spille musik. Fysisk udfoldelse var for almindelige mennesker.

I perioden under Japans besættelse af Korea i perioden fra 1910-1945 forbød besættelsesmagten al kulturel aktivitet, hvilket gav svære kår for sporten. Efter afslutningen på anden verdenskrig gik en gruppe af instruktører sammen for at genoplive den oprindelige koreanske kampsport. Man tog udgangspunkt i seks skoler af kampsport, lagde dem sammen og gav dem navnet taekwondo.

Taekwondo var med som demonstrationssport ved de Olympiske Lege i 1988 i Korea og 1992 i Barcelona. I år 2000 var sporten for første gang med på det officielle OL-program ved legene i australske Sydney. Ikke overraskende er Korea den mest vindende nation med tolv olympiske guldmedaljer.

Danmark har endnu sin første olympiske medalje i sporten til gode. Medlemsmæssigt går det dog den rigtige vej for sporten herhjemme. De seneste ti år har sporten på landsplan oplevet en vækst fra 5747 medlemmer i 2007 til 8128 i 2017.

Du kan følge lørdagens interessante finalestævne direkte fra Solrød via nedenstående link fra klokken 15.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk