Transkvinde svømmede hurtigere end OL-medaljetagere og skaber nu stor debat i USA

Lia Thomas har tidligere konkurreret som mandlig svømmer. I 2019 begyndte hun på medicinsk hormonbehandling.

Lia Thomas vandt tidligere i år også suverænt i tre discipliner ved finalerne i Ivy League, som er en sammenslutning af otte store universiteter. (Foto: Paul Rutherford © Ritzau Scanpix)

Var det en sejr for mangfoldigheden? Et nederlag for kvindelige atleter verden over? Eller lidt af begge dele?

Spørgsmålene runger efter torsdagens svømmefinale i den bedste amerikanske college-række, NCAA.

Her vandt Lia Thomas i kvindernes 500 yards fri og satte i samme omgang både ny rekord for sæsonen og konkurrenterne til vægs.

Det har affødt et væld af reaktioner, for Lia Thomas er transkvinde og har tidligere dystet som mandlig svømmer uden nævneværdig succes.

Dermed blev hun også den første transkønnede atlet til at vinde et NCAA-mesterskab. Og netop de amerikanske collegemesterskaber er en rugekasse for nogle af morgendagens olympiske stjerner.

Lia Thomas henviste Emma Weyant og Erica Sullivan til henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Ved sommerens OL i Tokyo vandt førstnævnte sølv i 400 meter medley, mens sidstnævnte ved samme lejlighed nappede sølv i 1500 meter fri.

Erica Sullivan har udtrykt sin støtte til Lia Thomas.

- Jeg var så heldig at blive taget imod med åbne arme i svømmemiljøet, da jeg stod frem som homoseksuel. Ud fra min egen positive oplevelse og med den opbakning jeg har fået, synes jeg, at Lia fortjener det samme, siger hun.

Lige vilkår?

Men langt fra alle hilser Lia Thomas’ sejr velkommen.

Tennislegenden og kvindeforkæmper Martina Navratilova har givet sit besyv.

- Det handler ikke om at udelukke transkvinder fra nogensinde at vinde. Men det handler om ikke at tillade dem at vinde, når de ikke på nogen måde har været i nærheden af at vinde som mænd, siger hun ifølge New York Post.

  • Tenniskoryfæ Martina Navratilova er skeptisk i forhold til Lia Thomas' succes. (Foto: Edgar Su © Scanpix Denmark)
  • OL-legenden Michael Phelps slår på, at lige vilkår må være det afgørende, når det gælder konkurrenceidrætten. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix Denmark)
1 / 2

Svømmeikonet Michael Phelps har tidligere overfor CNN forholdt sig til Lia Thomas og den potentielle konkurrenceforvridning.

- Jeg mener, at vi alle skal være komfortable med, hvem vi er, men jeg synes også, at sport skal dyrkes på lige vilkår. Jeg ved ikke, hvordan det ser ud i fremtiden. Det er svært.

- Ærligt talt er det eneste, jeg vil sætte pris på, hvis alle har mulighed for at konkurrere på lige vilkår.

Lia Thomas blev selv spurgt til den seneste tids ophedede diskussion i sit vinderinterview med tv-stationen ESPN.

- Jeg forsøger at ignorere det så meget, jeg kan. Jeg forsøger at fokusere på min svømning og de ting, jeg skal gøre for at blive klar til mine konkurrencer, og så blokerer jeg alt andet ude, siger Lia Thomas, der startede på hormonbehandling i 2019.

Det danske initiativ

Danmarks Idræts Forbund (DIF) udgav først på året anbefalinger for inklusion af transkønnede atleter, som i kort form lød: Transkønnede er velkomne i al børne- og breddesport, men konkurrencehensyn i kvinders elitesport kan veje tungere.

Rikke Rønholt er bestyrelsesmedlem i DIF og var med til at udarbejde de syv råd på området, og for hende er Lia Thomas’ historie bemærkelsesværdig.

- Indtil nu har skrækscenariet for kritikerne af transkønnede atleter været, at de ville komme og smadre al konkurrence og alle rekorder. Men det har været hypotetisk. Nu har de så en case.

- Det er utroligt stærkt og modigt af Lia Thomas at stille op og holde på sin ret. Hun har bare fulgt reglerne. Men problemet er, at reglerne ikke er lykkedes med at have den funktion, der var intentionen. Når transkvinder stiller op i kvinderækken, skulle deres fysik gerne minde om kvindelige atleters. Ellers har vi ikke den fair konkurrence, som er hjørnestenen i idræt, siger hun.

Rikke Rønholt er bestyrelsesmedlem i DIF og var med til at udarbejde syv råd til inklusion af transkønnede i både bredde- og eliteidræt. (Foto: Celina Dahl © Ritzau Scanpix)

Rikke Rønholt var selv atletikudøver på topplan og kan derfor relatere til dilemmaet mellem inklusion og fair konkurrence.

- Det skal ikke være svært for en transperson at deltage i idræt, fordi idræt er sundt, og alle har brug for fysisk aktivitet. Men konkurrencesport er afhængigt af, at det skal være spændende at se.

- Vi har på ingen måde noget imod transpersoner. Vi vil så gerne have, at de er en del af idrætten. Men vi er nødt til at have nogle regler, der beskytter konkurrenceidrættens kategorier.

- Det ville svare til, at der var voksne med i 13-14 års rækken eller folk på 70 kilo, der kæmpede i 60 kilo-klassen.

Men selvom problemstillingerne er udfordrende, er sporten nødt til at tage stilling.

- Det er lidt et tema, hvor man har lyst til at stikke hovedet i sandet. Man har ikke lyst til at udelukke nogen. Og man har ikke lyst til at fremstå reaktionær, før det er relevant. Men vi er nødt til at komme med regler, før det bliver relevant, siger Rikke Rønholt.

DR Sporten har spurgt Dansk Svømmeunion, som ikke har ønsket at udtale sig om sagen.

De læner sig op ad DIF's råd, men har ikke egen politik på området endnu.

Samtidig henviser unionen til formand Pia Johansens tidligere udtalelser om Lia Thomas og de medfølgende problemstillinger.

- Det er fyldt med en masse dilemmaer. Vi vil rigtig gerne være en inkluderende sport, og det, synes jeg, som udgangspunkt vi er, fordi svømning er kendetegnet ved, at mænd og kvinder dyrker deres idræt sammen i samme bassin på samme tid, men i eliteidrætten er der også et hensyn at tage til fair konkurrence og den store gruppe, har hun sagt til TV 2.

Opdatering: Fredag var Lia Thomas igen i konkurrence ved NCAA-mesterskaberne. Her blev hun nummer fem i finalen på 200 meter fri.