Veganermenu og bæredygtig business: Tre måder sporten vil redde klimaet

Se tre eksempler, hvor aktører fra sportens verden har meldt sig i klimakampen

Overforbrug og ekstrem luksus er ikke de eneste værdier, som præger sportens verden.

Hvis man trawler gennem de største fodboldstjerners profiler på sociale medier, støder man ofte på billeder af luksuriøse biler, overdådige rejser til eksotiske destinationer og de allermest eksklusive sneakers.

En livsstil som unægtelig kan virke misundelsesværdig, men som ikke nødvendigvis efterlader et CO2-regnskab, der går i plus.

Selvom sportens allerstørste navne måske ikke er benhårde klimaaktivister, findes der eksempler på atleter og klubber, som har gjort klimaspørgsmålet deres eget.

Her er tre eksempler, hvor aktører fra sportens verden har meldt sig i klimakampen.

1

Solcelle-stadion og veganermenu er naturlig del af engelsk fodboldklub

Dale Vince har aktiemajoriteten i Forest Green Rovers og er opsat på at drive en bæredygtig klub. (Foto: GEOFF CADDICK)

- Velkommen til verdens grønneste fodboldklub, lyder det på hjemmesiden hos Forest Green Rovers - en fodboldklub i Englands fjerdebedste række.

Her er der solcellepaneler oven på stadionets tribuner, regnvand bliver opsamlet under banen og brugt til at vande, og på kampdage kan klubbens fans fornøje sig med fajitas, salater og fritter af søde kartofler fra fodboldverdens første veganske stadionmenu.

Forest Green Rovers blev i 2010 overtaget af den engelske forretningsmand Dale Vince, som har gjort det til sin levevej at leve af grøn omstilling inden for energi, transport og fødevareproduktion.

- I miljøkredse er der en stor tendens til at prædike for menigheden. Det, vi gør i fodboldens verden, er, at vi bringer budskabet til et helt nyt publikum, siger Dale Vince til The Telegraph.

Hans idealer bliver nu direkte implementeret i den daglige drift af fodboldklubben, og i 2017 blev Forest Green Rovers den første FN-certificerede CO2-neutrale klub i verden.

2

Tidligere Arsenal-spiller har gjort bæredygtighed til business

Mathieu Flamini gjorde sig bemærket som en snu midtbaneslider i sin tid i Arsenal. Her er han i nærkamp med Newcastles Cheick Tiote. (Foto: Nigel Roddis © Scanpix)

Mathieau Flamini har spillet 166 kampe for Arsenal i den engelske Premier League, 3 kampe for det franske landshold, og befinder sig nu som 34-årig i karrierens efterår i spanske Getafe.

Men den driftige franskmand kommer formentlig ikke til at kede sig, når støvlerne stilles på hylden: Mathieau Flamini har skabt en forretning drevet af miljøbevidste visioner.

Sammen med den tidligere holdkammerat Mesut Özil har Flamini etableret “Unity” - et firma som laver naturlige skønhedsprodukter pakket i bæredygtige materialer.

Samtidig er Flamini medejer og -skaber af biokemi-virksomheden “GF Biochemicals”, som var det første firma i verden til at masseproducere levulinsyre - en grøn byggesten til på sigt at lave miljøvenlige materialer med plastics kvaliteter.

- Fodboldspillere er mere end atleter. De er også mennesker, som kan præge de kommende generationer, og det er nødvendigt, at vi tager føringen og viser vej, siger Mathieau Flamini til BBC.

3

Olympisk medaljetager er UNICEF-ambassadør og klimakæmper

Karina LeBlanc (th) mener, at man som atlet har en unik mulighed for at tale til mennesker. Her ses hun juble sammen med sine holdkammerater over bronzemedaljerne efter OL i London i 2012. (Foto: Ben Nelms © Scanpix)

Da orkanen Maria i efteråret 2017 hærgede den lille caribiske østat Dominica, vidste Karina LeBlanc, at hun måtte gøre noget.

Den tidligere canadiske landsholdskeeper med 5 VM-deltagelser og OL-bronze på cv’et har familiære rødder på øen, og derfor er klimaforandringerne blevet en mærkesag for hende.

- På et tidspunkt gik det op for mig som atlet, hvilken platform jeg havde. Du har en stemme af en grund og magten til at bruge den, sagde Karina LeBlanc forud for sin tale ved COP24 i december måned.

Hun var i forvejen ambassadør for UNICEF og arbejder for bedre vilkår for børn på Dominica.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk