Verdensmester overvejer ben-amputation for paralympisk deltagelse

Kørestolsbasket-spilleren George Bates overvejer amputation på grund af krav.

De paralympiske lege er ligesom de olympiske lege udsat til 2021 i Tokyo. Her er det en kørestolsbasket-kamp mellem Canada og USA (arkiv) (Foto: Nathan Denette © The Canadian Press/PA Images)

Hvor langt ville du gå for at komme med til de paralympiske lege? Den britiske kørestolsbasket-spiller George Bates overvejer at gå rigtig langt.

Den 26-årige britiske landsholdsspillers sygdom er ikke længere berettiget til deltagelse ved de paralympiske lege i Tokyo i 2021, og det har altså fået George Bates til seriøst at overveje at amputere sit ben.

George Bates, der ikke har kunnet gå, siden han var 11 år, lider af sygdommen komplekst regionalt smertesyndrom og har fået at vide, at lidelsen altså ikke opfylder kriterierne for deltagelse ved de paralympiske lege.

Det britiske landshold var favoritter til at vinde guld ved dette års lege, og da han i radioprogrammet BBC Radio 4 Today torsdag blev spurgt, om han ville lade sig amputere for at slutte sig til sine holdkammerater, svarede han:

- Det er en mulighed. Jeg kommer til at appellere, men hvis det ikke hjælper, bliver det en overvejelse. Dette (kørestolsbasket, red.) har været mit liv i ti år, og det vil være en legitim tanke, hvis det kommer dertil.

Ikke en sort-hvid ting

Den Internationale Kørestolsbasket Union, IWBF, blev tidligere på året af Den Internationale Paralympiske Komite, IPC, bedt om at ændre kriterierne for at overholde IPC's nye regler. Derfor skulle Bates klassificeres igen, hvor udfaldet som sagt var negativt.

- IPC har tvunget IWBF til at ændre reglerne for deres klassificering, hvor ethvert handicap skal passe ind i en lille ti-points kategori. Opfylder du ikke det, betragtes du som uberettiget, selvom de anerkender, at du har et handicap. Det skete i min sag, siger George Bates.

- Jeg er helt enig i, at der skal være en proces, men jeg kan jo ikke gå. Hvad mere er nødvendigt? Handicap er ikke en sort-hvid ting eller noget, der kan sættes i et afkrydsningsskema. Jeg synes, det er virkelig svært, at nogen med et registreret handicap ikke kan deltage på sportens højeste niveau.

IPC oplyser, at Bates' lidelse ikke er en tilstand, der gør ham berettiget til de paralympiske lege.

- Det er kun atleter fra ti forskellige handicapgrupper, der er berettiget til at konkurrere i de paralympiske lege. Disse ti grupper blev besluttet af medlemmerne i IPC i opførelsen af de nye regler.

- Beslutningen om ikke at finde George berettiget blev truffet af IWBF, som af IPC blev bedt om at revurdere alle 4.0- og 4.5-spillere (Bates var kategoriseret som 4.5 – mindst hæmmet, red.) i optakten til Tokyo 2020 for at sikre, at det var i overensstemmelse med reglerne.

Tiden vil vise, om George Bates' appel virker, og om hans drøm om deltagelse ved de paralympiske lege går i opfyldelse. Bates er med landsholdet både verdens- og europamester i kørestolsbasket.

Facebook
Twitter