VIDEO Barberblade, doping og jernrør: 5 store sportsskandaler

Australsk cricket er ramt af en kæmpe skandale efter boldfifleri mod Sydafrika. Vi ser tilbage på fem store skandaler i sport.

Australsk cricket er ramt af en kæmpeskandale, efter TV-billeder afslørede landsholdsspilleren Cameron Bancroft i at forsøge at ridse og kratte i bolden i en landskamp mod Sydafrika for nylig.

Landsholdskaptajn Steve Smith og vicekaptajn David Warner har også vist sig at være involveret i den skandaløse affære, der nu har kostet alle tre lange karantæner.

Landstræner Darren Lehmann har desuden trukket sig fra sin stilling.

Snyd og svindel har alle dage været en del af international elitesport og eksemplerne er mange.

Vi har fundet fem af de mere spektakulære frem her og garneret dem med lidt lækkert fra arkiverne.

Barberbladskampen i Brasilien

Vi starter med at skrue tiden tilbage til 3. september 1989, hvor Brasilien på det berømte Maracaña tog imod Chile i en afgørende kamp om kvalifikation til VM-slutrunden året efter i 1990. Gæsterne havde brug for en sejr og tog alle midler i brug i jagten på tre point.

Kampens skandaløse øjeblik indtraf efter 67 minutters spil, hvor Chiles målmand Roberto Rojas ved stillingen 1-0 til Brasilien gik i græsset og lod som om, han var blevet ramt af et romerlys, som de brasilianske fans havde smidt på banen.

De chilenske spillere forlod banen i protest over angrebet på deres målmand, der blødte kraftigt fra hovedet.

TV-billeder fra kampen afslørede dog, at Rojas aldrig blev ramt af romerlyset og ved en afhøring indrømmede målmanden senere, at han havde pådraget sig skaden ved at snitte sig selv med et barberblad, han havde smuglet med på banen i sin ene handske.

FIFA taberdømte Chile 2-0. Chile blev desuden udelukket fra VM-kvalifikationen til slutrunden i USA 1994.

Nancy Kerrigan og Tonya Harding

Op mod vinter-OL i 1994 i norske Lillehammer blev den amerikanske kunstskøjteløber Nancy Kerrigan overfaldet efter et træningspas i Cobo Arena i Detroit. Overfaldsmanden slog Kerrigan over benet med en jernstang.

Nancy Kerrigan slap nogenlunde nødigt fra overfaldet, men måtte ikke desto mindre melde afbud til de nationale mesterskaber, der blev vundet af konkurrenten Tonya Harding.

Begge blev udtaget til legene i Lillehammer, hvor Kerrigan blev nummer to, mens Tonya Harding skuffede med en ottendeplads. Harding havde dog også sit at tænke på i Lillehammer, da hun allerede på det tidspunkt var mistænkt for at have været involveret i overfaldet på Kerrigan.

Tonya Harding erklærede sig senere skyldig i anklagerne og karrieren kom aldrig på rette kurs igen.

Den dopede canadier

I et vanvittigt stærkt felt i finalen på 100 meteren ved OL i Seoul 1988 viste en mand sig markant hurtigere end alle andre.

Den jamaicanskefødte canadier Ben Johnson vandt i suveræn stil i tiden 9,79 sekunder og satte dermed samtidigt også verdensrekord på distancen.

Johnson fik dog ikke lang tid at sole sig i bedriften, da han få dage efter blev knaldet for doping. Guldet fra OL-finalen i Seoul gik derfor i stedet til konkurrenten Carl Lewis fra USA.

Guds hånd

Det siger meget om Diego Armando Maradona, at han i VM-kvartfinalen mod England ved VM i Mexico den 22. juni 1986 både scorede et af de flotteste mål i turneringen nogensinde og samtidigt blev noteret for et af de mest kontroversielle.

Efter 51 minutter igangsatte fodboldgeniet et argentinsk angreb, som han selv afsluttede ved at dirigere bolden i mål efter en duel med Englands målmand Peter Shilton.

- Målet blev scoret en lille smule af Maradonas hoved, og en lille smule af Guds hånd, sagde han efterfølgende om den kontroversielle scoring.

Fire minutter senere viste Maradona så, hvorfor han af mange regnes som den største nogensinde, da han driblede fem engelske spillere, inden han snørede Peter Shilton endnu en gang - og denne gang på lovlig vis - og bragte Argentina på 2-0.

Argentina vandt kampen 2-1 og Diego Maradona førte sit hold videre til at vinde hele turneringen.

En kamp for at tabe

Den olympiske badmintonturnering ved legene i London blev skæmmet af fire asiatiske holds bestræbelser på ikke at vinde.

De fire par, som kom fra Kina, Indonesien og Sydkorea (to hold) forsøgte alle at tabe med vilje, da det ville give dem bedre betingelser senere i turneringen.

De fire damedoubler endte med at blive smidt ud af turneringen af det internationale badmintonforbund, hvilket faktisk kom bag på de danske spillere ved OL. Danskerne havde regnet med en bøde til de fire par, men hammeren faldt altså noget hårdere.

I klippet herunder kan man se billeder fra en af de skandaløse kampe. En skamplet på OL.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter