VIDEO Brydebrødre skal løfte danske medaljehåb

Tjetjenske brødre kan bringe guldambitionerne tilbage i dansk brydning.

Rajbek Bilsultanov (iført rød trikot) og Turpal Bilsultanov (iført blå trikot) i Danmarksmesterskabets finalekamp

Musklerne er spændt som på en kamphund, og selv om en brydekamp først lukkes efter seks fulde minutter, går der kun et enkelt før Rajbek Bisultanov sikkert og overlegent svinger sin modstander over skulderen, bag om ryggen og ned i madrassen.

Vi nærmer os de afsluttende runder ved DM i brydning, og det tjetjenske muskelbundt har endnu ikke ladet nogen vinde over sig. På sidelinjen står lillebror Turpal på 16 år og sunder sig ovenpå sin egen sejrskamp, og for begge brødre er sejrene blot få af mange nationale og internationale triumfer. Ved weekendens DM mødte brødrene for første gang hinanden i mesterskabets allersidste kamp om guldet. Her trak storebror det længste, men for brødrene er danmarksmesterskabet kun begyndelsen.

- Jeg vil tage medaljer i VM fremover, og det store mål er OL 2020, siger den 22-årige Rajbek Bisultanov. Den samme ambition har lillebror Turpal.

  • Rajbak Bisultanov (iført rød trikot) og Turpal Bisultanov (iført blå trikot) i Danmarksmesterskabets finalekamp (© Danmarks Brydeforbund)
  • Rajbak Bisultanov ved EM i brydning 2017 i Novi Sad, Serbien (© Danmarks Brydeforbund)
  • Podiet til DM med Bisultanov-brødrene og deres guld -og sølvmedajler (© Danmarks Brydeforbund)
  • Brødrenes stolte mor ved podiet til DM
1 / 4

Et nyt håb for danske medajler

Og der er grund til at se lyst på fremtiden for de to brødre og dansk brydning generelt. I foråret 2018 sagde OL-sølvvinderen Mark O. Madsen ellers farvel til dansk brydning. Men selvom afskeden kunne ligne et farvel til de danske medajlechancer indenfor sporten, har han store forventninger til at netop Bisultanov-bryderne kan løfte hans arv.

- Turpal er stadig meget ung, men Rajbek er en oplagt arvtager til mig, forklarer Mark O. Madsen.

Og den danske sølvvinders ambitioner deles af Rajbek, der har et klart karrieremål.

- Mit mål har altid været OL, og jeg vil fortsætte med at træne og kæmpe, til jeg når mit mål, siger Rajbek Bisultanov.

Bryder med bureaukratiet

Selvom Bisultanov-brødrene har boet i Danmark i 10 år, er de endnu ikke danske statsborgere. Derfor kan de teknisk set heller ikke stille op til OL for Danmark på nuværende tidspunkt.

Men de arbejder begge målrettet for at få det rødbedefarvede pas i hus. Der har boet i Danmark siden 2008 og begge er i gang med uddannelser.

International klasse

Det er ikke kun brødrene, der kan vinde noget ved et dansk statsborgerskab, for ifølge Rami Zouzou, udviklingskonsulent i Danmarks Brydeforbund, er Bisultanov-brødrene et af de bedste bud på hvem, der skal overtage Mark O. Madsens fornemme plads i brydesporten.

- De er definitionen af international klasse, siger han.

Rami Zouzou er overbevist om at begge brødre vil fortsætte med at kæmpe om store medaljer, og han tror på, at det internationale gennembrud venter lige om hjørnet. Han er da heller ikke i tvivl om, at søskendeparret kan gå hele vejen til OL.

- De er dedikerede, og så har en helt særlig vilje, og en helt særlig tilgang til brydning. De har hele pakken: styrke, vilje og teknik.

Efter kampen mellem de to brødre er der ikke nogen sure miner. De fejrer nemlig hinandens sejre i fællesskab.

- Så længe det er min bror, jeg taber til, er det helt fint, siger lillebror Turpal.

Og bakkes op af sin storebror.

- Nå han har det godt, har jeg også godt. Det havde været en lige så god sejr, hvis han havde taget den, siger Rajbek.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk