VIDEO "Ippon", "mate" og bæltefinten fra DM i Judo

Se højdepunkter fra første halvdel af de danske judomesterskaber i Helsingør

Danmarksmesterskabet i judo bliver i dag afgjort i Helsingør, når mandlige og kvindelige judokæmper i flere aldersgrupper og vægtklasser møder hinanden i den japanske kampsport. Først på dagen blev juniornes turneringer afgjort, og her fik de indviede og uinviede blandt publikum og i stuerne rig mulighed for at studere kast, greb, taktiske detaljer og en enkelt kontroversiel kendelse.Ippon er nøglen til sejr For at vinde en judokamp skal man tildeles en ippon af dommeren. En ippon gives for et perfekt udført kast, hvor modstanderen lander på ryggen, så længe kastet er udført med kraft, hurtighed, præcision og kontrol. Et sådan kast udførte Benjamin Bak Kristensen, da han gjorde kortproces og endte sin indledende judo-kamp efter kun syv sekunder med en drop-seci-nage. Herefter råbte dommerne mate, japansk for stop, og Bak Kristensen kunne fortsætte videre ved stævnet.

Den taktiske detalje Judo er en højintensiv sport, hvor kampens længde, afhængigt af aldersgruppen, er tre til fem minutter. Kæmperne er konstant på vagt, pulsen er høj og koncentrationen i et stadie af hyperfokus. Derfor banker pulsen i vejret, når der kæmpes, hvorfor enhver pause bliver brugt til at trække ny ilt ind i kroppen. Særligt på en måde lod flere kæmpere dette ske. Se hvordan nedenfor

Diskvalifikationen Judo er en japansk kampsport, og som alt andet i Japan, er reglerne også i denne sportsgren til for at blive overholdt. Derfor skulle vi også tre timer ind i stævnet, før den første diskvalifikation fandt sted. I en af u-18 finalerne mødte Jakob Agertoft David Vanian og efter at være startet jævnbyrdigt, fik sidstnævnte overtaget i øjeblik. Vanian fik Agertoft i gulvet og mens begge trænere mente, at deres kæmper skulle have point, mente dommeren anderledes. Efter at have voteret med sin videodommer blev Jakob Agertoft diskvalificeret for at lade sig kaste bag over. Se selv i klipper herunder, hvor vores kommentatorer guider dig igennem med ekspertise.