Visum kostede VM-drømmen i lufthavnen for 17-årige Ayda: 'Det var min chance'

- Vi er meget kede af det på deres vegne. I bagklogskabens lys skulle vi selvfølgelig have søgt visum, siger formanden for Dansk Taekwondo Forbund.

Familien og Dansk Taekwondo Forbund var sikre på, at alle Ayda Jameians rejsedokumentar var i orden inden afrejse til VM. Men det var de ikke. (Foto: Prviat)

Stemmen knækker, og tårerne presser sig på.

Det er tydeligt at mærke, hvad taekwondo betyder for 17-årige Ayda Jameian. Efter planen skulle hun have været i Manchester og forberedt sig til sin første VM-kamp nogensinde.

Men så langt kom hun aldrig.

For mens resten af det danske landshold onsdag steg ombord på flyet fra Billund, blev Ayda og hendes far afvist ved gaten grundet manglende visum.

-Det var et stort chok for mig. Jeg havde virkelig ikke set det som en risiko. Jeg har trænet i så lang tid, og VM var virkelig en stor mulighed. At blive afvist på den måde er selvfølgelig svært, siger en tydeligt rørt Ayda Jameian, da DR Sporten fanger hende over telefonen.

- Vi stod alle sammen i lufthavnen med landsholdtrøjer, hvor der stod Danmark på ryggen. Vi kunne se, at folk smilede til os i Billund Lufthavn, og så os som gode repræsentanter for landet.

Spænding var stor i Billund Lufthavn hos Ayda Jameian og hendes far inden afrejse til den 17-åriges første VM. (Foto: PRIVAT)

Ayda og hendes familie kom til Danmark fra Iran i 2011. Siden da har de fået permanent opholdstilladelse, men endnu ikke dansk pas, og derfor kan de ikke rejse frit rundt i EU.

Alligevel var familien og Dansk Taekwondo Forbund sikre på, at alle rejsedokumenter var i orden inden afrejse til VM.

I månederne før havde de i flere omgange talt med de britiske myndigheder, som, ifølge forbundet, fortalte, at Ayda og hendes far ikke behøvede at søge om visum.

- Det er så træls, som det overhovedet kan være. Vi er meget kede af det på deres vegne. I bagklogskabens lys skulle vi selvfølgelig have søgt visum, men det var ikke det, vi fik at vide, siger formanden for Dansk Taekwondo Forbund, Søren Holmgård Knudsen.

VM i taekwondo afvikles hvert andet år, og derfor er det kommende verdensmesterskab det sidste inden OL i Tokyo i 2020.

Det er ved dette stævne, atleterne kan score mange kvalifikationspoint til OL, og derfor er den manglende indrejsetilladelse et ekstra stort slag for Ayda Jameian.

- OL er min drøm, og det er ved VM, alle de bedste fra verden kommer. Det var min chance for at vise mig frem, og det er svært at forstå, at muligheden nu er taget fra mig, fortæller hun.

Ayda Jameian ved siden af sin far ved U21-EM 2018. (Foto: PRIVAT)

Både Dansk Taekwondo Forbund og familien har det seneste døgn forsøgt at finde løsninger, så Ayda Jameian kunne nå sin indvejning fredag formiddag i Manchester.

Det kan dog ikke lykkes i rette tid, hvilket betyder, at VM 2019 bliver uden deltagelse fra det 17-årige talent, der til dagligt træner i Kolding.

Danmark stiller stadig op med i alt syv atleter ved VM i Manchester, fire kvinder og tre mænd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk