VM-finale i dart: Store mænd med øje for præcision

Der er lagt op til pilekast af højeste karat, når der i aften er finale ved VM i dart i London.

Gary Anderson til venstre eller Adrian Lewis til højre bliver verdensmester i dart i aften.

Med sine rødder i de britiske pubber er dart aldrig helt sluppet fri af sit ry som et spil – ikke en sport – for overvægtige mænd med hang til store fadøl.

Måske er det ikke helt uforståeligt, for de overvægtige mænd er der stadig, men øllet bliver i dag kun drukket af publikum, og dart er efterhånden blevet en sport med store pengepræmier, masser af sendetid på tv rundt om i verden, ikke mindst her i Danmark, hvor Viasat viser det, og professionelle udøvere.

I øjeblikket spilles der VM i London, og i aften skal vinderen findes, når de to finalister Adrian Lewis og Gary Anderson går på scenen i Alexandra Palace foran et højrøstet publikum udklædt i mere eller mindre fjollede kostumer.

Har man ikke været med fra starten, men vil man gerne se med, når slaget skal stå i aften, så følger her en kort introduktion til sporten.

Udklædning er et hit blandt publikum ved VM. (Foto: Peter Cziborra)

Finalen

De to finalister spiller bedst af 13 sæt i spillet 501, hvor man spiller nedad, og det gælder om at ramme 0. Man vinder et sæt ved at vinde tre spil, også kaldet et leg.

Lukker

For at få 0, skal man slutte med at ramme en double. Er man på 32, skal man altså ramme en double 16 for at vinde. Det kaldes også en lukker og er en ekstrem vigtig del af spillet. Ofte er det ikke den med det højeste pointgennemsnit, der vinder, men i stedet den spiller, der er bedst til at ramme sine lukkere.

180

Det højeste man kan lave med tre pile er 180 point. Det kræver, at man sætter tre i triple 20-feltet, og det gør de ofte ved VM. Når det sker, bliver det belønnet med et jubelbrøl fra publikum i salen. Inden semifinalerne har hollænderen Jelle Klaasen ramt 180 flest gange med i alt 39 styk i fire kampe.

9-pile-lukning

Den korteste vej fra 501 til 0 point er med ni perfekt kastede pile. En såkaldt 9 darter, der er lidt af en sjældenhed. Ved VM i dart er der 15.000 pund, eller mere end 150.000 kroner, hvis det lykkes at lukke med ni pile. Gary Anderson lavede en 9-pile-lukning i semi-finalen lørdag.

I 2013 var hollænderen Michael van Gerwen tæt på at få taget på Alexandra Palace til at lette, da han var én pil fra at lave to ni-pile-lukninger træk, hvilket aldrig er set før på tv.

1.500.000 pund

Selvom man skulle synes, at dart er en grinagtig ’sport’, så er det de bedste ved VM, der griner hele vejen hen til banken. Halvanden million pund er der i præmiepenge, og det svarer til mere end 15 millioner danske kroner. Vinderen løber af sted med 300.000 pund, eller mere end tre millioner kroner.

PDC/BDO

Men er det ikke noget med, at der er et andet VM også? tænker du måske. Og jo, det er der. Der er to store forbund, der konkurrerer og afholder hver sit VM, PDC og BDO. Det, der konkurreres i i aften, er PDC, og det er her alle de bedste udøvere er samlet, da pengepræmierne er klart størst.

Hollænderne har for alvor gjort deres indtog iblandt darteliten, og Jelle Klaasen er en af to i semifinalerne. (Foto: Peter Cziborra © Scanpix)

Dansk deltagelse

Desværre blev det en kortlivet fornøjelse i år for det eneste danske islæt ved VM, Per Laursen, der tabte sin kvalifikationskamp og blev sendt hjem, inden hovedturneringen gik i gang.

Fra pubsport til topsport?

Historien om dart og spillets popularitet på de britiske øer, har BBC skruet en glimrende dokumentar sammen om, som man passende kan varme op med, hvis man har lyst til at se aftenens finale.

Finalen kan ses på TV3 Sport fra klokken 19.30.

Facebook
Twitter