VM-klart dansk Counter-Strike-hold tackler chikane og pres med mentaltræning

Det danske Counter-Strike-hold OpTic Gaming bruger mentaltræning som forberedelse til VM, der begynder onsdag.

(Foto: © Adela Sznajder, Adela Sznajder)

Det første, de mærker, er det hastige beat fra den overdøvende musik, der dunker i brystet i takt med deres egen puls. Lugten af kul og mineraler spreder sig med røgmaskinernes dansende os, da dørene slår op til Wembley Arena, hvor de skal bruge de næste fem timer.

Da publikum får øje på holdet gennem røgen, bryder de ud i råb og klapsalver, mens speakeren dramatisk introducerer dem, som var de boksere på vej op i ringen. Spillerne blændes kort af de flygtige teaterspots i stærke farver og det skarpe scenelys i den ellers mørklagte arena. Med armene over hovedet går de gennem den afskærmede sti, mens fans på hver side rækker desperat ud efter aftenens stjerner i håbet om at røre deres idoler.

Scenen, hvor de to modstanderholds lange computerborde med headsets, skærme og snacks står over for hinanden, er omringet af 12.300 passionerede tilskuere, der smelter sammen i den rødglødende farve fra loftets spots. Imens ser millioner af mennesker med hjemmefra.

Nu skal holdet spille om liv og død. Om en præmiepulje på 6.368.400 kroner.

Sådan vil det se ud for det danske hold OpTic Gaming, hvis de når drømmen om finalen i den største Counter-Strike-turnering i verden, FACEIT Major London 2018, der starter i dag, og med rette kan kaldes VM i computerspillet Counter Strike:Global Offensive, hvor specielt de danske hold er dominerende.

- Det er et kæmpe mentalt pres at spille foran alle de mennesker, hvor mange af dem vil være utilfredse med mig, uanset hvad jeg gør, samtidig med at modstanderen konstant prøver at psyke mig under kampen, siger OpTic Gamings viceanfører, René Borg.

René Borg (forrest) har været med til 13 ud af 13 Majors - årets største Counter-Strike-turnering. Det faktum, at han endnu ikke har vundet finalen, er årsagen til, at han stadig spiller i en alder af 28 år. Bag ham går 21-årige Nicklas Gade, som OpTic Gaming har lejet af FCK's hold, North, indtil den 1. oktober. (Foto: © Adela Sznajder, Adela Sznajder)

OpTic Gaming ligger lige nu på 17. pladsen i verden, og turneringens høje niveau sætter et stort pres på det nysammensatte hold.

Et pres, de ved hjælp af den 32-årige sportspsykologiske konsulent Henrik Hjarsbæk skal lære at håndtere for at blive et af de hold ud af verdens 24 bedste, der når finalen.

- Når spillerne bliver ramt af præstationsangst, sceneskræk, nervøsitet eller spænding, har de tendens til at lukke sig inde i sig selv og køre deres eget show. Det er et kæmpe problem i esport, hvor det hele handler om i fællesskab at eliminere modstanderen netop gennem kommunikation. Den mentale træning skal hjælpe holdet med at overføre de færdigheder, de har fra træning, til turneringen, selvom de er pressede og nervøse, siger Henrik Hjarsbæk.

Mentaltræning i esport

Esport bliver mere og mere profileret, og det bliver stadig mere almindeligt at hyre en mentaltræner. En bølge, det danske hold OpTic hoppede med på i juli, da de ansatte Henrik Hjarsbæk.

På mange måder er håndteringen af de mentale udfordringer ens med den mere traditionelle sport – og så alligevel ikke. Ifølge mentaltræneren er det vigtigt at skelne mellem det mentale fokus i sport og i esport.

OpTic Gaming i gang med træning for at forberede sig inden deres næste kamp ved DreamHack i Stockholm i sidste uge. Træner Casper Due sidder bag spillerne. (Foto: © (privatfoto))

- Hvis du ikke er stærk nok mentalt til at styre din nervøsitet og dermed spændingen i din krop, når du ikke til tops i esport. Du kan sagtens toppe i fodbold eller atletik, hvor du bruger grovmotorikken til at løbe hurtigt eller kaste langt, selvom du spænder for meget. Men i Counter-Strike, hvor du skal sigte på modstanderen præcist og hurtigt med et meget lille sigtekorn, handler det om finmotorikken ude i fingrespidserne. Hvis du bliver for nervøs, leveres signalet fra nervesystemet ikke optimalt ud ud til fingermusklerne, og du reagerer langsommere, vil ryste på hånden og misse, siger Henrik Hjarsbæk.

Så for René Borg og resten af holdet handler en stor del af mentaltræningen om at lære at blive herre over deres tanker og følelser, når de bliver nervøse og pressede.

Når de mærker, at de ikke er sig selv under en kamp, har de hver især til opgave at gøre det klart for resten af holdet, så de kan hjælpe dem tilbage i spillet.

- Når jeg registrerer, at jeg er på vej ned i et sort hul under en kamp, skal jeg råbe: ”Kom så drenge” og kigge på mentaltræneren i tre sekunder, så han ved, jeg er bevidst om, at jeg ikke snakker nok og skal ændre min adfærd. Så hjælper de andre ved at tale til mig, siger René Borg.

Fra hobby til levevej

Med den hele tiden voksende konkurrence i esport må intet være overladt til tilfældighederne.

Men det er stadig et nyt felt på det professionelle niveau, og det er ikke lang tid siden, mange af pro-spillerne, der nu tjener 100.000+ om måneden, ikke tjente noget overhovedet.

OpTic Gaming købte 28-årige René Borg af det andet danske hold, North, for otte måneder siden. For cajunb, som René kaldes i Counter-Strike, var spillet en hobby i ni år, inden han som 23-årig blev professionel og måtte ændre sin livstil.

- Til at starte med tænkte jeg ikke over at spise sundt eller at dyrke motion. Men som professionel lærte jeg hurtigt, hvor meget det betyder for min tankegang, og hvordan jeg opfatter ting. Nu vågner jeg klokken 8.00 hver dag for at spise morgenmad og gå i fitness. Ingen af delene gjorde jeg for seks år siden. Derudover må jeg ikke gå sent i seng og skal have de rigtige proteiner og kosttilskud dagligt, siger René Borg.

Inden London har OpTic Gaming haft fart på for at få arbejdet med det mentale. Først til turneringen ZOTAC i Hong Kong i august, hvor holdet led et overraskende nederlag i kvartfinalen - turneringens første runde - da de tabte til Ghost Gaming, der lå på en 37. plads i verden.

- Det svarer til, at en Superligaklub møder FC Barcelona – og vi var Barcelona, siger Henrik Hjarsbæk.

Årsagen til nederlaget er ifølge holdets 30-årige træner, Casper Due, simpel. Spillerne var ude af træning efter ferie, men selv dér burde de vinde. Da de mærkede det uventede pres, panikkede de og glemte at kommunikere.

- Det er en stor udfordring på holdet og noget, vi virkelig arbejder på. Nu kalder vi episoden for ’Hong Kong-syndromet’ og bruger det, når det igen er ved at gå galt med kommunikationen ved at sige: ’Husk, at vi ikke må falde tilbage til Hong Kong’og ’hvad der sker i Hongkong bliver i Hong Kong’ – og så griner vi lidt, siger Casper Due.

Verbale trusler og ”trash talk” er en del af gamet

Efter det skuffende resultat i Hong Kong og ved den efterfølgende turneringen, DreamHack i Stockholm, hvor OpTic Gaming igen røg ud inden kvartfinalerne, sætter holdet nu fuldt fokus på London.

Den større scene er lig med et større publikum, og selvom der først er tilskuere ved finalerne om tre uger, mærkes opmærksomheden også i kampene op til.

For gennem streaming kan millioner af mennesker se med, og ligesom i andet sport, åbner esportsverdenen op for betting. Derfor er spillerne konstant eksponeret for chikane og verbale trusler fra folk, der har satset penge på kampe.

OpTic Gamings spiller Kristian Wienecke (t.h) under en individuel samtale med holdets mentaltræner, Henrik Hjarsbæk. OpTic Gamings målsætning er at gøre Kristian til verdens bedste Counter-Strike-spiller. (Foto: © (privatfoto))

- I begyndelsen påvirkede det mig meget, fordi folk dømte mig og skrev grimme kommentarer om mig på nyhedssites for esport. Det gik ud over min næste kamp, fordi jeg lagde et unødvendigt pres på mig selv og fokuserede på, at jeg skulle vinde, så jeg ikke fik dobbelt så meget had næste gang. Det var en ond cirkel, siger René Borg.

Men ifølge mentaltræneren forekommer det såkaldte ”trash talk” i esport også holdkammeraterne imellem som endnu en dårlig vane fra tiden som uprofessionel.

- ”Trash talk” er en del af jargonen i esport. Hos OpTic Gaming roste de aldrig hinanden i begyndelsen, men kom i stedet med dumme kommentarer, hvis det gik dårligt. Nu mødes vi for at rose hinanden, for det forstærker fællesskabet, siger Henrik Hjarsbæk.

Om de positive vaner har givet pote hos OpTic Gaming, vil de næste dage, måske uger, i London vise. Selvom deres sidste resultater viser noget andet, er viceanføreren ikke i tvivl om, at mentaltræningen gør dem bedre.

- Jeg kan allerede mærke en forandring i mig selv og på holdet. Nu forstår vi, hvorfor vi gør, som vi gør, og vi ved, hvordan vi skal komme ud af de dårlige vibes. Det tager tid at opbygge styrken til at gøre det rigtige hver gang, men der er nogle små succeser ind imellem – Majoren i London skal bare blive en af dem, siger René Borg.

Ud over danske Optic, der ligger i top-20 i verden, deltager også danske Astralis og North, som ligger nummer 1 og 4 på verdensranglisten i turneringen. Desuden har det amerikanske hold Rogue danske Casper "cadiaN" Møller med på holdet.

Turneringen FACEIT Major kan følges fra kvartfinalerne og frem til og med finalen på DRTV og på dr.dk fra den 20. september.