OL-arrangør beskyldes for at sætte egne interesser over anklage om seksuelt overgreb mod tennisspiller

En menneskerettighedsorganisation beskylder Den Internationale Olympiske Komité, IOC, for at agere kinesisk talerør.

Peng Shuai er blevet genstand for stor international opmærksomhed, efter hun beskyldte en kinesisk tidligere toppolitiker for at misbruge hende seksuelt. (Foto: adrian dennis © Ritzau Scanpix)

Den Internationale Olympiske Komité, IOC, bliver nu beskyldt for at agere kinesisk talerør i sagen om tennisspilleren Peng Shuai.

Peng Shuai blev ikke set offentligt i 19 dage, efter hun beskyldte en tidligere kinesisk toppolitiker for at have misbrugt hende seksuelt. Men i weekenden offentliggjorde den kinesiske avis, Global Times, der er kommunistpartiets officielle avis, billeder og videoer af Peng Shuai.

Derefter fulgte IOC, der offentliggjorde et billede af, at IOC-præsident Thomas Bach havde haft et videoopkald af en halv times varighed med Peng Shuai.

IOC skrev i pressemeddelelsen om videoopkaldet med Peng Shuai, at hun forsikrede dem om, at hun er i sikkerhed og har det godt, samt at hun ønsker sit privatliv respekteret og derfor gerne vil bruge tid med familie og venner i den nærmeste fremtid.

- Vi gjorde det også tydeligt, at hun til enhver tid kan tage kontakt til IOC, og vi vil også fortsætte med at være i kontakt med den kinesiske olympiske komité, skriver IOC i et mailsvar til DR.

Billedet, som IOC offentliggjorde, fra videoopkaldet mellem IOC og Peng Shuai. (Foto: GREG MARTIN/IOC © Ritzau Scanpix)

Men NGO'en Human Rights Watch køber ikke, at IOC udelukkende bekymrer sig om Peng Shuais sikkerhed og velbefindenede. Det siger Yaqiu Wang, der er senior Kinaforsker ved Human Rights Watch, i en pressemeddelelse.

- IOC er gået fra tavshed om Beijings forfærdelige historik med menneskerettigheder til aktivt at samarbejde med de kinesiske myndigheder om at underminere ytringsfrihed og se bort fra påståede seksuelle overgreb, siger Yaqiu Wang.

- IOC spiller aktivt en rolle i den kinesiske regerings gennemtvungne forsvinding, tvang og propaganda, skriver Yaqiu Wang videre på Twitter.

Men chefredaktøren på Global Times, Hu Xijin, giver ikke meget for de fortsatte bekymringer.

- For dem, der i sandhed bekymrer sig for Peng Shuais sikkerhed, så er hendes offentlige optrædener de seneste dage nok til at lindre eller eliminere de fleste af deres bekymringer. Men for dem, hvis mål er at angribe Kinas system og boykotte vinter-OL, virker fakta, uanset hvor mange, ikke, skriver Hu Xijin på Twitter.

En af de to videoer, Global Times offentliggjorde af Peng Shuai, der er nummer to fra venstre:

Også WTA, kvindernes øverstrangerende tennistour og -forbund, har sagt, at videoerne ikke adresserer organisationens bekymringer om Peng Shuai, og at WTA fortsat ønsker en 'fuldstændig og gennemsigtig undersøgelse' af hendes beskyldninger.

Beskyldningerne om, at IOC agerer talerør for det kinesiske regime, er svære at tage stilling til, for IOC kan også have andre interesser i sagen. Det vurderer Jörg Krieger, der er adjunkt ved Institut for folkesundhed og idræt på Aarhus Universitet.

- Det passer godt ind i Thomas Bachs offentlige persona, der bekymrer sig om udøvernes velfærd. IOC ser en tidligere olympisk deltager, og det er en, IOC vil passe på. Hvor seriøs den bekymring er, og hvor meget det er PR, er svært at sige.

Jörg Krieger påpeger, at IOC ikke tog stilling til Peng Shuais beskyldninger om seksuelt misbrug, og det rejser spørgsmål om, hvorvidt IOC's bekymringer er ægte.

- Et vigtigt punkt er, at IOC afholder vinter-OL sammen med Kina om et par måneder. IOC er ikke interesseret i, at Kina kommer mere under pres i denne sag, end de allerede er, siger han.

Diplomatisk har flere lande understreget deres bekymringer for Peng Shuai, heriblandt FN, USA og Frankrig, og også flere organisationer af udøvere og enkeltstående udøvere har udtryk bekymring.

USA's præsident, Joe Biden, overvejer et diplomatisk boykot af vinter-OL, som begynder 4. februar 2022. (Foto: Kevin Lamarque © Ritzau Scanpix)

Både USA og Frankrig har sagt, at et diplomatisk boykot, hvor regeringspersoner og andre officielle personer ikke deltager, er en del af overvejelserne i forbindelse med vinter-OL.

Det generelt stigende internationale pres kan have medvirket til, at IOC tog affære, vurderer Jörg Krieger.

- Jeg er overbevist om, at hvis Kina ikke skulle være OL-vært om lidt, så ville det videoopkald ikke have fundet sted. For så ville IOC’s interesse ikke være lige så stor.

- Normalvis holder IOC sig fra at kommentere og blande sig i det, de vurderer, er en politisk sag. IOC må have følt sig under pres for at gøre noget. Jeg var meget overrasket over at se, at IOC lavede videoopkaldet, for jeg troede ikke, IOC var så meget under pres, siger han.

Kinas udenrigsministerium har gennem længere tid nægtet at kommentere sagen og sagt, at ministeriet ikke har kendskab dertil, men mandag tog en talsperson bladet fra munden.

- Det (sagen om Peng Shuai, red.) er ikke en diplomatisk sag. Som I måske har bemærket, så deltog hun i offentlige arrangementer for nylig, lød det fra talspersonen.

- Vi er kraftige modstandere af ord og gerninger, der politiserer sport i strid med det olympiske charter. Sådan en adfærd vil kun underminere alle idrætsudøveres interesse, siger talspersonen for Kinas udenrigsministerium, Zhao Lijian.

FacebookTwitter