OL-atlet kritiseres for at klatre videre, selvom hun er højgravid

Shauna Coxsey er gravid i 39. uge, men det holder hende ikke fra at klatre.

Shauna Coxsey deltog i klatring ved OL i Tokyo. (Foto: Jae C. Hong © Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

Den bristske klatrer Shauna Coxsey har vundet medaljer ved både VM og EM været til OL i Tokyo i 2021.

Derfor er det ikke så underligt, at hun fra tid til anden hænger på en klatrevæg. Alligevel har den 29-årige brite den seneste tid modtaget en del kritik på sociale medier.

Hvorfor? Fordi hun lige nu er 39 uger henne i sin graviditet, og at det ikke holder hende fra at dyrke den sport, hun elsker.

Gennem hele sin karriere har hun inviteret sine følgere inden for på hendes sociale medier, og det har graviditeten ikke sat en stopper for. Det fortæller hun til The Independent.

- Jeg var lidt tilbageholdende med at dele visse ting på grund af de reaktioner, jeg har fået, men jeg tror samtidigt, det er vigtigt, at folk forstår, hvordan risikovurderingen er, siger Shauna Coxsey.

- Det føles mere risikabelt at gå på gaden end at kravle op ad en simpel klatrevæg. Jeg ville aldrig udsætte min baby for farer. Folk er bange for, at jeg falder og lander på min mave – hvilket er noget, jeg aldrig har oplevet.

Shauna Coxsey har dog oplevet en del negative beskeder over det valg, hun har truffet, men det er også løbet beskeder ind af den modsatte karakter.

- Selvom der har været noget negative reaktioner og had, har jeg fået beskeder fra kvinder, der er blevet inspireret og er blevet ved med at gøre det, de elsker, fordi de har set, hvad jeg laver.

- Hvis jeg ikke klatrer i en uge, føles min krop ret klodset, og alt bliver en smule ømt. Så snart jeg kommer tilbage på væggen og begynder at strække og bevæge mig igen, føles min krop bedre og stærkere. Det samme gør mit mentale helbred.

Klatring kan ikke anbefales til gravide

Men det er ikke alle gravide, som bør snøre klatreskoene og begive sig op ad væggen. I hvert fald ikke hvis man spørger cheflæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Aarhus Universitetshospital Jannie Dalby Salvig.

- Jeg ville ikke anbefale kvinder i fremskreden graviditet at begynde på klatring, fordi risikoen for fald er så stor, som den er, siger Jannie Dalby Salvig.

- Vi kan ikke forbyde det, men vi anbefaler, man holder sig fra aktiviteter, hvor man har risiko for at falde og lande på maven, ligesom man ikke skal dyrke kampsport, håndbold eller andre sportsgrene, hvor risikoen for kollisioner er stor.

Der findes ingen regler på området, og det kan også være svært at rådgive generelt i sådanne situationer, da nogle personer er mere komfortable med deres sport, og derfor ikke, som Shauna Coxsey, føler sig udsat på samme måde som andre.

Man har tidligere set eksemlper på topatleter, som er fortsat med deres sport langt ind i graviditeten. Triatleten Michelle Vesterby gennemførte blandt andet en ironman, da hun var 15 uger inde i sin graviditet.

Og i følge Jannie Dalby Salvig handler det om, at den gravide selv mærker efter og træffer den endelige beslutning.

- Det er op til den gravide selv, hvad de vil udsætte sig for. Hvis man har en graviditet, som forløber planmæssigt, kan man tillade sig mere, end hvis der opstår komplikationer. Så det er også meget individuelt, hvad der er hensigtsmæssigt, siger Jannie Dalby Salvig.

Selvom Jannie Salvig ikke vil anbefale gravide at trække i klatretøjet, betyder det dog ikke, at man skal smide sig på sofaen og smække benene op.

- Almindelig motion er godt for gravide, så der er intet i vejen for at svømme, løbe, cykle og generelt holde kroppen i god form.