OL for dummies

Vidste du at ordet gymnastik kommer fra ordet "gymnos", som betyder nøgen på græsk? I dag er der et halvt år til OL - allerede nu kan du læse op på Legene.

Kvalifikationen til OL i London er i fuld gang - her er det kinesiske Peng Linyi under kvalifikation i det rytmiske program hos gymnasterne. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

I dag er der præcis et halvt år til, London officielt slår dørene op for OL. Det er tredje gang, London er vært for OL, og sommerens Lege kommer til at vare i 17 dage - fra 27. juli til 12. august.

Sidste gang, London var værter, var i 1948 - dét år hvor Danmark hidtil har taget flest medaljer, siden vi var med første gang i 1896. Det blev til 20 medaljer for de danske atleter, hvoraf fem var af guld. Man kunne jo håbe på, at det er den tocifrede millionby, der har den gode indflydelse på de danske atleter.

Til OL i år vil der i alt være 26 forskellige sportsgrene, og Danmark har mulighed for at tage medaljer i 19 af dem.

Her et halvt år før OL har 44 danske atleter kvalificeret sig til Legene. Der er 164 atleter i bruttotruppen + to håndboldhold, så der er stadig mulighed for, at flere danskere kan kvalificere sig.

Foreløbig er seks danskere officielt udtaget: Sara Slott,  Andreas Bube, Stine Nielsen, Anders Golding, Michael Maze og Henriette Engel).

Herunder kan du læse sjove facts om OL eller du kan dykke yderligere ned i OL-historien her.OL-facts- Historien om maraton opstod i 1908 i London. Hvor det førhen havde været 25 mil man skulle løbe, ville arrangørerne gerne have, at løbet sluttede foran Royal Box, så det blev forlænget til 26,2 mil - hvilket svarer til 42,195 Km.

- Da det første OL i Athen blev afholdt i 1896, var det med deltagelse fra 14 lande, 12 fra Europa (bla. Danmark) og herudover USA og Australien. I London er der 204 lande, der deltager fra hele verden.

- Gymnasten Larisa Latynina fra Rusland har siden 1964 holdt rekorden for flest vundne OL medaljer. Russeren har i alt vundet 18 OL medaljer. Michael Phelps ligner en, der kan slå den rekord i London, da han tidligere har vundet 16 OL medaljer.

- Italien var egentlig blevet valgt som vært for Legene i 1908, men vulkanen Vesuv gik i udbrud, og de måtte aflyse. London afholdt i stedet deres første OL.

- Før det officielle OL i 1896 havde romerne og grækerne afholdt deres egne Lege. I de år gjaldt det ikke bare om at vinde eller om at tabe, for hvis man tabte dengang, blev det straffet med døden.   - Ordet gymnastik kommer fra ordet "gymnos", som betyder nøgen på græsk. Tidligere var alle gymnaster nemlig nøgne.

- Det var egentlig meningen, at London skulle være vært for et OL i 1944, men på grund af 2. Verdenskrig blev det flyttet til 1948.

- En undersøgelse af Ritzau viser, at danskere glæder sig mere til OL end til EM i fodbold i 2012.   - USA er det mest vindende land igennem tiderne med deres 2514 medaljer, mens Norge har vundet flest medaljer ved vinter-OL, som startede i 1924.

- Når Rio De Janeiro i Brasilien er vært i 2016, bliver det det første land i Sydamerika, der afholder et OL. Afrika er derefter det eneste kontinent, der ikke har afholdt et OL - udover Antarktisk.

- De moderne leges grundlægger, Pierre de Coubertin (1863-1937), tegnede de fem olympiske ringe. De symboliserer de fem verdensdele: Asien, Oceanien (Australien), Europa, Afrika samt Nord- og Sydamerika som en verdensdel. Farverne i ringene udgør farverne i alle landes nationalflag; blå, gul, sort, grøn, rød på hvid baggrund.

- Citius - altius - fortius (Hurtigere - højere - stærkere) er det olympiske motto. Vi kan takke den franske Baron Pierre de Coubertin for mottoet og for stort set alt andet, som har med OL at gøre. De antikke olympiske lege blev sidst holdt i år 393, men Coubertin fik dem genoplevet ved en kongres i Paris i 1894.

De olympiske maskotter hedder i år Wenlock (orange) og Mandeville (blå) - her ses de i en legetøjsforretning i London (Foto: Adrian Dennis © Scanpix)

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter