OL-profil med diabetes

Langrendsstjerne Kris Freeman er den eneste OL-atlet, der har diabetes. Han er nødt til at bruge insulin for at holde sin krop i live.

Kris Freeman (Foto: DR Sporten © DR Sporten)

Sprøjter, kanyler og insulin er ofte forbundet med snyd i den internationale langrendssport.

Men for den 29-årige amerikanske langrendsstjerne Kris Freeman fra New Hamshire handler det ikke om at snyde genvej. For 10 år siden fik han konstateret Type 1-diabetes, og derfor har han siden været nødsaget til at bruge insulin for at holde sin krop i live.

- FIS (Den internationale skiforbund), IOC og WADA har givet mig en livslang dispensation for at bruge insulin. Hvis jeg ikke får insulin, dør jeg simpelthen. Og der er ikke noget præstationsfremmende i det for mig, siger Kris Freeman i et eksklusivt interview med DR Sporten i atleternes OL-by.

Torsdag pudsede han sin form af med let træning inden søndagens store styrkeprøve 50 kilometer distancen, hvor hans mål er en OL-medalje.

Freeman er den eneste OL-atlet, der har diabetes. Den meget veltrimmede amerikanske atlet opdagede ved et rutinetjek, at hans blodsukker pludselig var dobbelt så høj. Siden har han ændret sit liv radikalt.

Freeman måler nøje alt sin mad, sikre at han ikke får for mange kulhydrater og hele tiden forsøger at holde sit blodsukker stabilt. Han er udstyret med en såkaldt omnipod, der sidder på hans brystkasse døgnet rundt. Maskinen sikre en kontinuerlig tilførsel af insulin. Ikke mindst under konkurrence, hvor Freeman altid er bange for at få et blodsukkerchock.

Som Lance Armstrong har Kris Freeman valgt at være åben om sin sygdom.

- Da jeg fik diabetes fik jeg oplyst af flere læger, at jeg ikke længere kunne dyrke min sport. Det har jeg fundet ud af, er forkert. Med den rette livsførsel og kontrol er det faktisk muligt at dyrke ens sport - også på et OL-niveau, fortæller Kris Freeman.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter