13-årig var ved at blive slået ihjel på rampen, i nat satte hun britisk rekord ved OL

Legenden Tony Hawk spår, at Sky Brown bliver en af historiens bedste skatere.

Sky Brown er kun 13 år, men hun har allerede været tættere på døden end de fleste andre på hendes alder.

Sidste sommer er den unge skaterstjerne på rampen som så mange andre dage.

Men pludselig forsvinder skateboardet under hende, mens hun hænger flere meter oppe i luften. Benene spræller, og Sky Brown falder lige så lodret nedad, som et æble, der falder fra et træ.

Det hele er dokumenteret på video.

Eller næsten det hele. For i nogle panikslagne sekunder efter skateboardet er fløjet ud ad billedet, ses kun et rystet billede, inden der klippes til billeder, der viser ambulancer og en lægehelikopter.

Der er intet blod i videoen, men faldets alvor understreges af den næste sekvens, hvor Sky Brown med flere brud i hovedet, et brækket håndled og et blåt øje fra en hospitalsseng fortæller, at hun er sådan nogenlunde okay - omstændighederne taget i betragtning.

På trods af nærdødsoplevelsen har enten hun eller hendes forældre overskud til at klippe en video sammen og lægge den online med beskrivelsen.

- Det her er mit værste fald indtil nu. Min hjelm og min arm reddede mit liv. Men det kommer ikke til at stoppe mig. Jeg går efter guld i Tokyo næste år. Forbliv stærk, forbliv positiv.

Hvorfor?

Fordi alt skal deles, når du er skaterstjerne født i en YouTube-generation og allerede som 13-årig kan prale af 300.000 følgere på Facebook og tre millioner videovisninger på Youtube.

Men Sky Brown er mere end et online-fænomen.

Sportsligt er hun også et unikum.

Det beviste hun igen tidligt onsdag morgen, da hun for første gang konkurrerede ved OL. Her vandt hun bronze i parkdisciplinen, mens den 12-årige japaner Kokona Hiraki vandt sølv. 19-årige Sakura Yosozumi vandt guld.

I videoen herunder kan du se de tre i aktion:

Wow, jeg er blevet slået af en på ni år!

Allerede som 10-årig kunne Sky Brown kalde sig professionel atlet, og samme år vandt hun bronze ved verdensmesterskaberne i Brasilien.

Der er derfor ingen tvivl om, at talentet er til mere end at lave seje videoer på YouTube. Noget, som også skateboardveteranen Lucy Adams pludselig fik øje på i juli 2017.

Sky Brown er også en habil surfer og har tidligere luftet muligheden for, at hun vil satse på den sportsgren i fremtiden. (Foto: handout © Scanpix)

Ved Skate UK x NASS Women's Open Street Competition blev den 33-årige brite nummer tre i konkurrencen. På andenpladsen kom dengang 9-årige Sky Brown.

En surrealistisk oplevelse, har Adams tidligere fortalt til det amerikanske medie ESPN.

- Jeg kan bare huske, at jeg tænkte: ’Wow! Jeg er lige blevet slået af en på ni år.

- Jeg havde set Sky og hendes bror, Ocean, på sociale medier, og jeg havde lagt mærke til, at de altid lavede vilde ting. Men det var noget andet at se dem i virkeligheden. De var begge to virkelig små, og det var bare som om, at hun ikke lavede andet end at smile hele tiden.

- Samtidig kan jeg huske, at jeg forinden havde set hende lave et specifikt trick, der hedder ’blunt kickflip out’ på internettet. Nu kom hun bare lige og gjorde det på en halvanden meter høj rampe lige foran mig. Det var så vildt, og det var med afstand det bedste trick i konkurrencen, lød det dengang fra Adams.

Hyldes af legende

I dag er Adams ansvarlig for skateboardforbundet i Storbritannien, og da Brown har dobbelt statsborgerskab i både England og Japan, er hun blevet inviteret indenfor på briternes OL-hold.

Umiddelbart kunne det ellers være fristende at skulle have repræsenteret Japan på hjemmebanen i Tokyo.

Men da Sky Browns forældre allerede var lidt nervøse for tanken om at sende hende til OL som 13-årig, så ville presset simpelthen blive for stort, hvis hun samtidig skulle køre med værtsnationens flag på trøjen, siger Sky Browns far, Stu.

- Vi var seriøst bekymrede for, at hun skulle deltage, før vi begyndte at snakke med Lucy Adams.

- Men da hun sagde, at Sky altid kunne trække sig fra holdet på et hvilket som helst tidspunkt, blev vi overbevist. Selv på et tidspunkt, hvor hun har klaret kvalifikationskravet, og vi nærmer os OL. Ja, uanset hvornår, ville det være okay at sige stop. Det eneste, Lucy Adams ønsker er, at Sky er glad, forklarede faren inden OL.

Og da Sky Brown samtidig blev ved at plage om, at hun skulle have lov at skate med til OL, så gav forældrene - selvfølgelig - efter.

Sky Brown har ikke en træner tilknyttet, men lader sig i stedet inspirere af film på YouTube. Nogle gange træner hun sammen med Shaun White, der tidligere har vundet OL-guld i snowboarding. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

I nat trådte hun derfor ud på den rampe i verden, der har flest øjne rettet mod sig.

Den store karriere er først lige begyndt, og Sky Brown er et navn, vi ikke kan undgå i fremtiden, spår Tony Hawk over for Olympics.com. Hawk regnes af mange for at være en af de absolut bedste skatere gennem tiderne.

- Hun har et utroligt potentiale.

- Og hun kan ende med at blive en af de bedste kvindelige skatere nogensinde. Måske endda en af de bedste skatere på tværs af køn, fordi hun har så stor selvtillid og så meget styrke, selvom hun er så ung. Den måde, hun suger nye ting til sig og lærer tricks, er simpelthen så sjælden at se, siger han.

Sky Brown var 13 år og 13 dage den dag, årets OL begyndte. Dermed blev hun den yngste deltager og medaljevinder for Storbritannien nogensinde. Margery Hinton var 13 år og 43 dage, da OL i Amsterdam begyndte i 1928.

Den yngste medaljetager ved OL er fortsat græske Dimitrios Loundras, der blot 10 år gammel vandt OL bronze i gymnastik tilbage i 1896.

FacebookTwitter