29 flygtninge er udtaget til OL: 'Vi byder jer velkommen med åbne arme'

IOC har for anden gang i OL-historien udtaget et hold af flygtninge, der skal konkurrere ved legene i Tokyo.

Iranske Saeid Fazloula er en af de 29 flygtninge, der skal til OL i Tokyo. (Foto: Uli Deck)

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har torsdag udtaget et hold af flygtninge, der skal til OL.

19 mænd og 10 kvinder, der alle har flygtningestatus udgør EOR-holdet, som IOC kalder det. De 29 atleter kommer fra 11 forskellige lande og fordeler sig på 12 sportsgrene.

Det er udøvere, der, i tillæg til alle de andre problemstillinger det giver at være flygtning, er havnet i et sportsligt limbo, fordi de har været nødt til at flygte fra deres hjemland.

En af dem er Saeid Fazloula, der i 2015 flygtede fra Iran til Tyskland. Den 28-årige kajakroer, der gør sig i toerkajakken, har vundet flere medaljer ved de asiatiske mesterskaber.

Men da han flygtede til Tyskland i 2015, røg håbet om at deltage ved de olympiske lege. Indtil nu, hvor han blev en af de udvalgte blandt de 56 flygtninge-atleter, der er en del af IOC's stipendieprogram, der støtter atleter, der er på flugt fra deres hjemland.

Det vækker glæde i Det Internationale Kajakforbund (ICF), hvor præsidenten, Jose Perurena, erklærer forbundet 'meget tilfredse' med Fazloulas udtagelse.

- Saeids historie er en inspiration for os alle. På vegne af ICF vil jeg gerne lykønske denne unge mand, hans familie og støtter, for det de allerede har opnået, og ønske dem held og lykke i de spændende uger fremover, siger Jose Perurena i en pressemeddelelse.

Saeid Fazloula (yderst til venstre) med sin sølvmedalje i 1000 meter toerkajak fra det asiatiske mesterskab i 2014. (Foto: Indranil MUKHERJEE)

'En vigtig del af vores olympiske fællesskab'

Blandt de 29 flygtninge er også Kimia Alizadeh, der ved OL i Rio i 2016 blev Irans første kvindelige medaljetager ved et sommer-OL.

Alizadeh er en af de 29, der mødtes virtuelt for første gang torsdag, hvor IOC-præsident Thomas Bach officielt udtog dem til legene i Tokyo.

- Når I, det olympiske flygtningehold og udøverne fra alle de nationale olympiske komitéer verden over, endelig samles i Tokyo den 23. juli, vil det sende et stærkt signal om solidaritet, modstandskraft og håb til verden. I er en vigtig del af vores olympiske fællesskab, og vi byder jer velkomne med åbne arme, sagde IOC-præsident Thomas Bach til de 29 udtagne atleter.

IOC-præsident Thomas Bach lykønsker alle de udtagne 29 flygtninge og siger, at han glæder sig til at se dem konkurrere i Tokyo. (Foto: GREG MARTIN/IOC © Ritzau Scanpix)

De 29 atleter vil konkurrere under det olympiske flag, som de ligeledes vil bære under indmarchen til åbningsceremonien. Skulle de sikre sig medaljer, vil det også være det olympiske flag, der hejses, og den olympiske hymne vil blive spillet.

Ved OL i Rio i 2016 bestod IOC's flygtningehold af 10 udøvere. Det var første gang, at et flygtningehold deltog ved OL, og seks af atleterne fra holdet i Rio er gengangere i Tokyo.

Det 29 personer store hold af atleter vil også have et hold af trænere og andre funktioner bag sig. Heriblandt 20 trænere og 15 andre funktioner. Tre af trænerne og en enkelt af de 15 andre er også flygtninge.

Hele holdet vil blive ledt af den kenyanske tidligere maratonløber Tegla Loroupe, der skal være chef de mission for flygtninge-holdet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk