46 år og still going strong: Dansk skateboard-legende klar til OL

Rune Glifberg er en af de skateboardere, der som de første nogensinde skal dyste ved OL.

Rune Glifberg har været professionel skater siden 1992. Til sommer skal han repræsentere Danmark ved de olympiske Lege i Tokyo. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Det bliver med dansk deltagelse, når der ved sommerens OL for første gang nogensinde skal dystes i skateboarding.

Rune Glifberg er således en af 20 mandlige deltagere, der skal konkurrere i disciplinen park.

Det 46-årige danske skateboardikon sikrede i forrige weekend OL-billetten, da det sidste kvalifikationsstævne inden legene fandt sted i Des Moines i USA.

Da det for et par år siden blev bestemt, at skateboarding ville blive en OL-sportsgren ved legene i Tokyo, sagde Glifberg selv, at det ville være en sejr bare at komme med, og nu kan han altså hæve armene i triumf.

- Det er en dejlig fornemmelse og lidt af en forløsning. Kvalifikationen har været i gang siden 2019, og det hele blev sat på pause på grund af corona, hvor jeg lagde tingene lidt på hylden og ikke fokuserede så meget på det.

- Så det er meget spændende at få lov til at være tilbage og give det (OL, red.) lidt fokus igen, siger 46-årige Glifberg, der har været professionel siden 1992.

Rune Glifberg er efterhånden blevet 46 år, men selvom mange af konkurrenterne ved det kommende OL er tyve år yngre end danskeren, så er troen på et godt resultat alligevel stor. (Foto: © Jan Sommer)

En fin sløjfe på historien

Danskeren dyster nu om dage ofte med skateboardere, der er halvt så gamle som ham selv eller endnu yngre. Netop derfor er kvalifikationen til OL ekstra sød for Glifberg.

- Det er en dejlig fornemmelse, og det har jo også hele tiden været det, der har været en af grundene til, jeg forsøgte at komme til OL; at bevise over for mig selv, at jeg kan være med på det her niveau, siger han.

Skateboarding var i mange år en del af undergrundskulturen, men i midten af 90’erne var X Games-konkurrencerne med til at sætte skub i sportens popularitet. For Rune Glifberg er skatebord-debuten på det olympiske program derfor en perfekt sløjfe på hans del af sportens historie.

- Jeg var med til det allerførste X Games, der blev afholdt i 1995, så det er måske meget passende, at jeg også skulle være med til det første OL, skateboarding er en del af, sagde Glifberg i februar til DR Sporten.

Men skateboarding er en svær størrelse at have på OL-programmet. For hvor mange af de andre sportsgrene som svømning, fodbold og atletik for de bedste udøvere udelukkende handler om konkurrencen og om at få guldet om halsen, er det for skaterne mere kulturen, som er vigtigst.

- I OL-sammenhæng bliver det nok svært at få helt færten af, hvad skateboarding er, og hvad det er for en kultur. Det billede, som den normale seer vil få, er et billede af en konkurrencesport, og det er ikke det, som skateboarding er bygget op omkring, lyder det fra Glifberg.

I videoen herunder kan du se, hvordan Rune Glifberg har forberedt sig i jagten op OL-pladsen:

Banen i Tokyo ligger til Glifberg

Glifbergs mål ved OL er at komme i finalen i sin disciplin, men hvad det derefter kan blive til, tør han ikke spå om.

- Det er meget svært at sige, hvad ambitionerne kommer til at være. Banen, vi skal konkurrere på, er jo unik, så der er ikke så meget, man kan træne hjemmefra.

- Men ud fra hvad jeg har set af tegningerne af skateparken i Tokyo, så ligner det noget, der godt kunne give mig en fordel. Det er en ret stor og dyb skatepark, og det er lidt en af mine specialiteter. Men vi må se på det, når vi kommer til Tokyo, siger danskeren.

Ved OL skal der inden for skateboarding dystes i de to discipliner park og street. Det er de 20 bedste på verdensranglisten i hver kategori, der kommer med til OL.

Rune Glifberg ligger nummer 32, men fordi der maksimalt må komme tre med fra hvert land, ender danskeren altså med en plads i konkurrencen i Tokyo.

OL i Tokyo finder sted fra 23. juli til 8. august.

/ritzau/