702 OL-danskere skal vaccineres inden afrejse: Kræver, at der bliver 'vaccineret bredt'

Da ikke alle de kvalificerede atleter kan være på plads tids nok, vil nogle atleter blive vaccineret, selvom de ikke ender med at skulle til OL.

Hovedparten af vaccinationerne vil ske i slutningen af maj og juni og foregår i København. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har fået tildelt 1404 doser coronavaccine fra Pfizer/BioNTech, og dermed kan 702 danskere, der skal til OL i Tokyo, blive vaccineret inden afrejsen. Det oplyser Danmarks Idrætsforbund tirsdag.

Hovedparten af vaccinationerne vil ske i slutningen af maj og juni og foregår i København.

Det betyder samtidig, at der vil blive givet vacciner til atleter, der ikke nødvendigvis kommer med til OL. Det forklarer Morten Mølholm, der er direktør i Danmarks Idrætsforbund.

- Vi vaccinerer ikke revl og krat, men vi bliver nødt til at vaccinere flere atleter, end dem der ender med at skulle af sted, siger Morten Mølholm til DR Sporten.

Dette skyldes, at der skal gå minimum tre uger fra første stik til andet stik senest i juni, så eventuelle bivirkninger vil være overstået med omkring fire uger til OL, lyder det.

Og da flere atleter først skal forsøge at kvalificere sig i netop maj og juni, og det egentlige hold derfor ikke er på plads før da, er man tvunget til at vaccinere bredt.

- Vi kommer til at kigge på, hvem der har gode muligheder for at kvalificere sig. Og så vaccinerer vi ud fra det, siger Morten Mølholm.

Dette betyder samtidig også, at atleter i en eventuel bruttotrup vil blive tilbudt vaccination.

Det er de danske sundhedsmyndigheder, der skal stå for vaccinationerne, og hvem der skal vaccineres hvornår, er endnu ikke på plads. Flere atleter er nemlig allerede i fuld gang med internationale konkurrencer, og der er derfor tale om et puslespil, hvor vaccinebrikkerne skal passe sammen med konkurrencebrikkerne.

- Det er også muligt, at nogen kommer til at takke nej for at undgå eventuelle bivirkninger, hvis vaccinationen falder sammen med en konkurrence. Men det er det puslespil, vi sidder med nu, siger Morten Mølholm.

Få danske atleter har allerede fået første stik i forbindelse med rejse til internationale konkurrencer.

Også vacciner til stab og mediefolk

Ud over OL-atleterne får også alle andre, der er akkrediteret til de olympiske lege, tilbudt en vaccine. Det gælder trænere, ledere, læger, fysioterapeuter og andre stabsmedlemmer samt journalister og fotografer.

- Vi er meget taknemmelige for vaccinationsmuligheden, som minimerer smitterisikoen under legene uden at påvirke den danske vaccinationskalender i negativ retning, da der er tale om en ekstraordinær donation, siger Morten Mølholm, administrerende direktør i DIF, i en pressemeddelelse.

- Presset på det danske vaccinationsprogram ligger nemlig på vaccinationsdoserne og ikke på kapaciteten til at give vaccinerne. Og her lyttede vi til sundhedsmyndighederne, som anbefalede, at de selv skulle håndtere doserne og stikkene via Region Hovedstaden.

Vi kommer til at kigge på, hvem der har gode muligheder for at kvalificere sig. Og så vaccinerer vi ud fra det, siger Morten Mølholm, der er direktør i DIF. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Vaccinedoserne er lige nu er på vej til Danmark og er blevet tildelt, efter at DIF har givet en prioriteret liste til Den Internationale Olympiske Komité (IOC), hvor man ud over atleter også ønskede akkrediterede vaccineret.

- Vi føler også et hensyn til værterne og den japanske lokalbefolkning, som tager imod hele verden. Dem beskytter vi også ved ikke blot at lade atleterne vaccinere, men også eksempelvis danske dommere og pressefolk, der bor i Tokyo under legene, og som i et vist omfang er i kontakt med lokalbefolkningen, siger Morten Mølholm.

DIF oplyser, at det er omkring 70 mediefolk, der vil blive tilbudt en vaccine. Men tallet kan ændre sig, da der eksempelvis ikke er taget højde for, om nogle er vaccineret i forvejen.

Også danske dommere til konkurrencerne og danske ansatte gennem IOC under legene får tilbudt en vaccine gennem DIF.

OL i Tokyo foregår fra 23. juli til 8. august.

Herefter venter de paralympiske lege, hvor også atleteter og akkrediterede vil blive tilbudt en vaccine. De paralympiske lege er fra 24. august til 5. september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk