Abraham spiste én gang om dagen og frygtede at blive skudt på løbeturen, men nu er han til OL

For to år siden forlod løberen Abraham Guem hjemlandet Sydsudan for at træne i Japan.

Abraham Guem løber.

Ikke bare for sig selv, men for en hel nation, når han træder ind på det olympiske stadion for at løbe fire gange rundt i den gummibelagte velodrom for at konkurrere på 1500 meter-distancen.

Guem løber for håbet om en bedre fremtid, og han løber for at skabe spirende drømme hos den unge generation i verdens yngste nation, Sydsudan.

Selv er han et af krigens børn. Født i 1999 på et uroligt kontinent midt i Afrikas første verdenskrig – også kendt som la deuxième guerre du Congo, den anden Congokrig.

Sudan var ikke for alvor involveret i nabolandenes krig, men en række fraktioner fra det uroplagede land i Østafrika deltog alligevel på Ugandas side, mens der samtidig blev kæmpet for uafhængighed i Sydsudan.

Abraham Guem har derfor set krig, fattigdom og mærket sult på en måde, der virker nærmest uvirkelig for folk i Vesten. I perioder var det svært for ham at få ét måltid mad om dagen, mens han samtidig forsøgte at blive en bedre løber ved at træne på de stenede bjergveje.

I baghovedet lå hele tiden frygten for at blive skudt, når han sulten joggede rundt.

Sådan er det ikke længere.

For to år siden flyttede han sammen med en række andre sydsudanesiske atleter til Japan for at bo og træne frem mod de olympiske lege.

Et ophold, der blandt kunne lade sig gøre, efter japanerne engagerede sig i humanitære og fredsbevarende processer i det fattige Sydsudan. Landet rangerer som verdens næstmest fattige på den officielle liste fra Den Internationale Valutafond.

Sportsdag og fredsambassadører

Organisationen Japan International Cooperation Agency hjalp sportsministeriet i Sydsudan med at arrangere en sportsdag i landet, præcis som det havde været tilfældet mellem 1972 og 1983, hvor der var ophold i borgerkrigen.

Til sportsdagen i hovedstaden, Juba, deltager sydsudaneserne ikke bare som atleter, men de bliver også udnævnt til fredsambassadører. Hjemme i deres respektive landsbyer skal ambassadørerne være med til at skabe tillid blandt de lokale, så de ikke ser indbyggerne i nabobyen som fjender, fortæller Abraham Guem.

- Vi kommer tilbage til vores hjembyer med et andet syn på tingene.

- Selvom det er svært for os at ændre tankerne hos alle i samfundet, så hjælper det en smule, hvis bare vi kan få tre eller fire til at tænke anderledes. De kan så give deres tanker videre, og på den måde er vi med til at hjælpe freden på vej i Sydsudan.

Men det handler naturligvis også om at være en god atlet til den årlige sportsdag, hvor der deltager op mod 500 atleter fra hver af Sydsudans regioner.

Atleterne kommer fra Den Øvre Nil i nord til Central Equatoria i syd for at konkurrere, have det sjovt og skabe fællesskab og fred.

Og her, i mængden blandt de mange, blev Abraham Guems iøjnefaldende løbetalent spottet, inden han blev inviteret til Japan for at bo og træne.

Et ophold, der er finansieret af donationer fra japanere.

Vil inspirere de unge

Abraham Guem er ydmyg, men også taknemmelig for, at han har fået muligheden for at bo og træne i Japan, selvom han savner sin mor hjemme i Sydsudan.

For der kan føles uendeligt langt hjem til hytten i landsbyen, når han hører om, hvordan det går i hjemlandet, fortæller han til DR Sporten.

- Livet i Sydsudan er svært. Befolkningen er fattig, valutaen er devalueret voldsomt, og eftervirkningerne af krigen er virkelig tydelige. Det er selvfølgelig naturligt, da de mange års krig har påvirket mange mennesker. Det er virkelig ikke fedt, siger han.

Samtidig er han overbevist om, at rejsen mod OL havde været væsentligt længere, hvis han ikke var blevet tilbudt muligheden for at rejse til Japan for to år siden.

- Sydsudan er stadig et meget nyt land. Systemet er endnu ikke helt stabilt, og faciliteterne er ikke gode, forklarer han.

Gode er faciliteterne til gengæld i Japan, hvor Abraham Guem blandt andet har fået lov at deltage ved det nationale mesterskab i Solens Rige. Her satte han også sydsudanesisk rekord på favoritdistancen, 1500 meter.

Abraham Guem ses her som yngre løbe hjemme i Sydsudan. Bag ham står tungt bevæbnede soldater. (Foto: PRIVATFOTO)

I nat gælder det igen om at vise flaget frem og levere et flot resultat, når han i Tokyo træder ind på den største scene af dem alle.

Men vigtigst af alt så gælder det om at vise krigens børn, at ingen drøm er for stor, siger Abraham Guem.

- Det her er en unik mulighed for at vise alle folk i hele Sydsudan, at alt kan lade sig gøre.

Efter OL overvejer han at flytte tilbage til Sydsudan for at træne videre, komme hjem til sportsdagen og familien. For selvom Sydsudan har mange ting at slås med, så er landet tættere på fred end nogensinde før, vurderer Abraham Guem.

- Jeg er ikke så bange for, at krigen vender tilbage. Lige nu er der ikke så meget af værdi at erobrere.

- Og lige nu føler jeg, at Sydsudan er et af de mest fredelige steder i verden. Det giver mig et håb om, at der venter en virkelig flot fremtid for det smukke land. Ja, hvis bare freden varer ved, så er Sydsudan et smukt land, lyder det nærmest drømmende fra Abraham Guem.

Mændenes 1500 meter begynder med indledende heats i nat kl 02.05 dansk tid og kan ses direkte på DR2.

FacebookTwitter