Biles åbner op om sin 'skruesyge', der truer drømmen om guld: 'Det er den mærkeligste følelse'

På instagram har amerikanske Simone Biles uddybet, hvad der holder hende ude af OL-finalerne.

Simone Biles lagde selv op til en mindre 'Q&A' på Instagram ved at stille et åbent spørgsmål til sine mere end 6,2 millioner følgere. - Er der mere, I gerne vil vide? About the twisties (‘skruesyge’, red.), spurgte hun. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

Det kræver sin kvinde at åbne sig op, når hele verden følger så intenst med, som det er tilfældet for Simone Biles lige nu.

Den amerikanske gymnast, bredt anerkendt som den bedste nogensinde, har siden hun tirsdag trak sig fra holdfinalerne ved OL været under lup fra alle, både fagfæller og fritidslæger, der har analyseret på OL's helt store stjernes årsager til at træde et skridt tilbage.

Fredag inviterede Biles så selv de mange nysgerrige inden for, da hun over for sine 6,2 millioner følgere på Instagram åbnede op for spørgsmål om hendes nuværende situation i Tokyo.

- Er der mere, I gerne vil vide? About the twisties (skruesyge, red.), spurgte hun sine følgere.

Op til OL i Tokyo er guldfavorttiten Biles blevet ramt af den såkaldte skruesyge, et frygtet fænomen i gymnastikkens verden, hvor gymnasten mister den mentale og dermed også fysiske kontrol over sine rotationer i luften.

Én ville gerne vide, om den problematiske tilstand stadig voldte hende store problemer.

Det måtte den amerikanske superstjerne til stor ærgrelse erkende.

En anden spurgte ind til, om den 24-årige Biles også følte sig desorienteret, når hun forsøgte sig med akrobatiske udfoldelser, hvor skruer til gengæld ikke var involveret.

Hertil svarede Biles:

- Hvis jeg skal være ærlig? Så ja, en smule.

- Selvfølgelig er det ikke nær så slemt, som hvis jeg forsøger mig med skruer, men jeg kan nærmest ikke engang visualisere en skrue for mig lige nu. Jeg begriber ikke, hvordan man skruer. Og det er den skøreste og mærkeligste følelse, lyder det hudløst ærlige svar fra den amerikanske gymnast.

I luften på vej rundt i to og en halv skrue. Simone Biles besluttede efter springet at forlade holdfinalerne før tid. (Foto: LINDSEY WASSON © Ritzau Scanpix)

'Meget rørende'

DR’s gymnastikkommentator Helge Vammen har stor respekt for, at et gymnastikikon som Biles tør åbne op omkring så sårbart et emne. Skruesyge er nemlig noget, man helst ikke vil snakke åbent omkring i gymnastikmiljøtet, fortæller han.

For ‘det smitter’.

- Det er meget rørende, at Biles er så åben omkring det. Hun skriver endda selv: ‘Er der flere spørgsmål?’

- Skruesyge er ikke noget, man som sådan snakker om. Man er bange for selv at få det, så man afholder sig mest fra det. Det er usædvanligt, at Biles gør det, men det er fedt, fordi hun har den stemme, hun har, siger Vammen.

Skruesyge er ikke ufarligt for en gymnast. En forkert landing efter en rotation i luften kan resultere i skader. Derfor er Biles lige nu i gang med at genoptræne sine skruer i Tokyo.

På sociale medier har hun delt videoer fra sin træning i Tokyo, hvor man ser hende på den forskudte barre lande på ryggen i en skumgrav gentagende gange

Efter hun udgik af holdfinalerne tirsdag, har hun siden også meldt afbud til tre individuelle OL-finaler.

Biles kan dog fortsat nå at melde sig klar til at gå på medaljejagt i finalerne i øvelser på gulv og i bomkonkurrence, som finder sted henholdsvis mandag og tirsdag.

- Det (skruesygen, red.) er aldrig før blevet overført til barre eller bomme, men det er det for mig. Selvfølgelig er det værst - og farligst - på gulv og spring over buk. Men denne gang er det bogstavelig talt i alle henseender. Og det er forfærdeligt, siger Biles.

Herunder kan du se Simone Biles i aktion under OL, inden hun trak sig fra tirsdagens finale:

Kan ske for alle

Instagram fortæller Biles, at hun tidligere i karrieren har været ramt af lignende symptomer. Og at det oftest er gået væk efter par uger. Men Biles tør alligevel ikke spå om fremtiden. Og om sin videre færd ved OL.

Ifølge Vammen er gymnaster mere eksponerede for at blive ramt af skruesyge, når presset og forventningerne stiger.

- Det sker for alle gymnaster på et tidspunkt, at de ikke kan skelne mellem springene og gøre, hvad de skal. Det føles som om man kan starte et spring, og så undervejs så bliver lyset slukket, og man aner ikke, hvor man er, forklarer Vammen.

- Især under OL, med presset der er så stort, og hele historikken, er man bare mere eksponeret for at få det. Det indtræffer tit, når man begynder at tænke over øvelserne. For normalt er det ikke noget man tænker over, det er noget man bare gør.

Simone Biles er vant til at vælte sig i guldmedaljer. Ved OL i Tokyo var hun også spået som en stor guldvinder. (Foto: Mike Blake © Scanpix Denmark)

Biles åbenhjertige stil og fokus på sit mentale helbred har fået flere prominente atleter til tasterne. Kolleger både fra gymnastikkens verden og andre idrætsgrene har udtrykt stor forståelse for det enorme pres, som Biles har været udsat for. Og de hylder hende for at turde sætte det mentale i forreste række.

Blandt andre har den britiske gymnast og femdobbelte OL-medaljevinder, Max Whitlock, vist sin støtte.

- Du har skubbet til grænserne gang på gang. Tag den tid, du har brug, så du kan komme til hægterne igen, har Whitlock sagt ifølge britiske BBC.

Den franske Manchester United-stjerne Paul Pogba har på Twitter hyldet Biles beslutning om at trække sig fra holdfinalerne med ordene: ‘Et øjeblik af indiskutabel styrke’.

Selv den canadiske superstjerne Justin Bieber, der tilbage i 2017 måtte forkorte sin verdensturne på grund af udmattelse og angstsymptomer, har tilkendegivet, at Biles’ måde at håndtere presset på, har gjort ham stolt.

- Ingen vil nogensinde kunne forstå det pres, du har været under, har Bieber skrevet på Instagram.

Sågar Susan Rice, seniorrådgiver til den amerikanske præsident, Joe Biden, har hyldet Biles på Twitter.

- Tak til dig, the GOAT (greatest of all time, red.) Simone Biles, for at minde os om, at vores mentale helbred altid kommer først.

Biles var en af de helt store stjerner ved OL i 2016, hvor hun vandt fire guldmedaljer og en bronzemedalje. Hun er den tredje mest vindende idrætsgymnast i historien.

Forud for OL i Tokyo var hun spået til at øge den medaljehøst markant, men det er fortsat usikkert, om hun får mulighed for at vinde andre medaljer end tirsdagens sølvmedalje for hold.

Selv hvis det skulle ende med, at hun tager fra Tokyo uden guldmedaljer, kommer hun dog ikke til at forlade OL tomhændet.

- Den overvældende støtte og kærlighed, som jeg har modtaget, har fået mig til at indse, at jeg er mere end mine bedrifter og gymnastik, hvilket jeg aldrig før har troet på, skriver Simone Biles på Twitter.

Facebook
Twitter