Bitre erfaringer har lært Viktor Axelsen at tøjle målrettetheden - nu vil han vinde OL-guld

Badmintonstjernens stræben efter konstant optimering tog overhånd. Nu vil han bruge modgangen til at vinde OL-guld.

Viktor Axelsen har travlt. Han skal nå sine træningspas, behandlinger og pakning, inden turen går til OL i Tokyo om en uges tid. Alligevel er der ikke den mindste irritation at fornemme hos badmintonspilleren, da DR Sporten ringer midt i travlheden. Tværtimod.

Verdensstjernen fra Fyn er vant til at have fart på. Det er sådan, han trives bedst. Så de præcis 15 minutter, han har til at komme fra badmintonhallen til fysioterapeuten, er godt brugt på et interview.

Tempoet og målrettetheden har fået Viktor Axelsen langt i badminton. I herresingle har det blandt andet ført ham til VM-guld, EM-guld to gange og OL-bronze ved hans første OL i 2016. Samme år vandt han Thomas Cup med det danske landshold.

Men det har også løbet løbsk, taget styringen og sat ham tilbage.

- Da jeg som 17-årig kom på landsholdet og flyttede til København selv, var jeg så tunet ind på at optimere, hvor jeg kunne, at det tog overhånd, siger han.

- Jeg har en fantastisk familie og en masse venner, som støtter mig og er med til at tage mine tanker lidt væk fra badminton, når jeg ikke træner. Og så har jeg et fantastisk team omkring mig: Mentaltræner, træner, sparringspartnere - der er rigtig mange mennesker, som er skyld i, at jeg står her i dag, og det er jeg dybt taknemmelig for, siger Viktor Axelsen. Foto: Thomas Skou/DR

Viktor Axelsen har igennem sin karriere prøvet alt fra særlige sovebriller, kobbersmykker, farvefilter på computeren, NormaTec-støvler og blue light blocking-briller til en åndedrætsblokerende maske på løbeturen, isbade og grounding (en form for meditation, hvor man skaber jordforbindelse ved at stå i græsset med bare tæer).

Biohacking, som han kalder det. Også kosten skulle under et lup, og han gik fra vegetar til veganer til palæo-kost, mens han selv blev mere skidt tilpas og dårligere til at spille badminton.

- Men mit job er at se, hvor god en badmintonspiller jeg kan blive, og det indebærer, at jeg prøver en masse forskellige ting af, for at jeg selv kan danne en mening om det, siger han.

Viktor Axelsen erkender, at 80 procent af tingene ikke har haft nogen effekt, men så er han den erfaring rigere. Nu holder han sig til det, der er studier bag, eller som, han efter mange år har fundet ud af, virker.

- På nuværende tidspunkt er jeg et sted med fuld kontrol, og jeg har det rigtig godt som både menneske og badmintonspiller.

Inden turen gik til Tokyo, blev Viktor Axelsen overrasket under en træning af bandet Carpark North og DR Pigekoret samt venner, familie og trænere. Bandet har nemlig skrevet DIF’s officielle OL-sang som en hyldest til Danmarks OL-atleter, og badmintonspilleren blev her en del af musikvideoen. Se og hør Carpark North spille OL-sangen ´Vi kommer alle et sted fra’ og se Viktor Axelsens reaktion her:

Tilrettelægger af video: Karina Kold. Foto/klip: René Sascha Johannsen/Mikkel Suppras.

Setback efter setback

Hovedmålet med det høje tempo er ikke konkret, noget tidsbegrænset. Jo, han har et mål om at vinde guld til OL i Tokyo. Det er en helt speciel begivenhed - den største for ham.

- Men jeg spiller badminton, fordi det giver mig muligheden for at se, hvor langt jeg kan strække mit potentiale og optimere mig selv, siger Viktor Axelsen.

Ligesom hvis det havde været en hvilken som helst anden beskæftigelse, han havde kastet sig over. Udmattende, kan man tænke – en uendelig kamp. Men det er det, der driver ham - nysgerrigheden på, hvordan han hele tiden bliver bedre.

Netop derfor blev badmintonspilleren udfordret mere end nogensinde før, da coronaen aflyste turneringerne og karriereplanerne. Pludselig var Viktor Axelsens altid høje tempo tvunget i stå, han kunne ikke udvikle sit spil.

- Det er det hårdeste, jeg har prøvet. Jeg følte, jeg var så godt et sted fysisk og mentalt, og så kunne jeg ikke bruge det. Det var enormt frustrerende, siger han.

Da OL-kvalifikationerne så endelig kunne løbe af stablen, døjede han med skade efter skade, og en ankeloperation i september sidste år holdt ham ude af turneringer resten af året.

Og så, efter et solidt comeback ved Thailand Open i januar, hvor han vandt to turneringer og kom i finalen i en tredje, skete der det, som ikke måtte ske. Inden EM-finalen mod landsmanden Anders Antonsen i maj kom Viktor Axelsens coronatest tilbage positiv.

Han måtte dermed trække sig, og EM-festen sluttede, inden den rigtigt var begyndt.

- BS er et enormt dejligt menneske og god at tale med, og så er han kontant og hård, når han skal være det. Han udfordrer mig og gør mig til et bedre menneske, siger Viktor Axelsen om sin mentaltræner BS Christiansen, som han taler med på daglig basis. Foto: Thomas Skou/DR

Stærkere end nogensinde

Der har altså været nok udfordringer at arbejde med for Viktor Axelsen og mentaltræneren BS Christiansen, som heldigvis er sådan en, der skaffer et ambulancefly til den coronaramte badmintonspiller efter EM.

Viktor Axelsen skulle hjem og blive sig selv igen hurtigst muligt, så han kunne genoptage træningen. Tempo, tempo, tempo.

- BS har virkelig hjulpet mig ved at udfordre mig, når jeg har mødt modgang, og generelt er jeg meget positiv for fremtiden. Hvis man er villig til at lære fra de setbacks, der kommer, så bliver man stærkere, og det synes jeg, jeg er blevet, siger Viktor Axelsen.

Målrettetheden lever stadig i bedste velgående i Viktor Axelsen, men han har lært at bruge den med erfaringens ro, så den ikke spænder ben for ham.

Han bruger stadig sine blue light blocking-briller og NormaTec-støvler, og om vinteren står der en speciel lampe på natbordet, der giver det helt rette lys for at optimere badmintonspillerens døgnrytme.

Det er nemlig nogle af de ting, de mange års erfaring har vist, virker. Viktor Axelsen er bedre forberedt end nogensinde før, og han tager til sit andet OL for at vinde.

- Jeg er et endnu bedre sted mentalt og spillemæssigt nu her efter corona-nedlukningen. Så jeg glæder mig bare til at mærke den olympiske atmosfære og komme i gang med konkurrencen. Jeg synes, jeg har vist, at jeg godt kan tillade mig at tro på guldet.

- Det betyder rigtig meget at blive overrasket på den måde af Carpark North, min familie og alle de andre. Det er en mega fed sang, som også fortæller om alle dem, der står bag os OL-atleter. Det kunne godt blive min OL-theme song, siger Viktor Axelsen om sangen ´Vi kommer alle et sted fra'. Foto: Thomas Skou/DR
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk