Boksetalentet Terteryan var én sejr fra OL, da verden lukkede ned: 15 måneder senere får han endelig en chance til

Over et år efter tre danske boksere fik aflyst deres OL-stævne, får de nu endelig en sidste chance for at kvalificere sig til legene i Tokyo.

I marts 2020 skulle Nikolai Terteryan have bokset den kamp, der kan sende ham til OL i Tokyo, men på grund af corona blev stævnet aflyst midt i det hele. Derfor har boksetalentet måttet vente 15 måneder på at forsegle sin OL-skæbne. Foto: DR Sporten

Lige nu tænker 19-årige Nikolai Terteryan på det hver dag. Faktisk drømte han om det så sent som i nat.

Den éne boksekamp han i 15 måneder har ventet og ventet på at få. Og nu sker det så, endelig.

For da coronaen i marts sidste år lukkede verden ned, stod Nikolai Terteryan i London til at møde den forsvarende europamester Dmitri Asanav fra Hviderusland med en OL-billet på højkant.

Midt i det hele måtte arrangørerne dog suspendere stævnet og først nu - få måneder inden legene - får stortalentet sin mulighed for at sende hviderusseren i gulvet og kvalificere sig til Tokyo. Den endegyldigt sidste chance.

Om han glæder sig? Velsagtens historiens dummeste spørgsmål. Det hele sitrer i hele kroppen hos Terteryan for at komme i gang.

- Asanav ved godt, at det ikke bliver en nem kamp. Jeg er der ikke bare for at tage billetten. Jeg vil vinde hele stævnet. Jeg går efter guldet, siger Nikolai Terteryan.

Bokseren er én af tre i en dansk delegation, der inkluderer tvillingebror Sebastian og Morten Givskov, som ved stævnet i Frankrig i næste uge kæmper for at kommer til OL.

Nikolai Terteryan (th.) er ligesom sin tvilling Sebastian Terteryan (tv.) med, når de begge kæmper for en OL-billet ved et kvalifikationsstævne i Frankrig i næste uge. (Foto: Emil Halkier DR)

Svært at holde vægten, når man er i voksealderen

Det rummer en hel del udfordringer, når en toptrimmet bokser står klar til at træde ind i ringen for derefter at skulle holde den kørende i 15 måneder.

Nikolai Terteryan er kun 19 år, og så er det ikke let at holde vægten i skak omkring 63 kilo, når man stadigvæk er i voksealderen.

- Mit fokus og dampen har jeg hele tiden kunnet holde oppe, men vægten har været det mest problematiske, fordi jeg stadigvæk vokser. Men jeg skal nok komme ned og stå knivskarpt, siger Nikolai Terteryan, der inden stævnet i næste uge mangler at smide 3,5 kilo.

Det er han ikke just nervøs for at nå.

- Jeg er blevet en lille smule større, men det handler om rutine, og som altid kommer jeg ned, siger han.

Samtidig har Terteryan og de andre danske boksere også skullet tøjle tålmodigheden, da de sidste år kunne se, hvordan restriktionerne herhjemme lukkede Danmark helt ned, mens potentielle modstandere i andre afkroge af verden trænede på livet løs, siger Thomas Kyø, eliteansvarlig i Danmarks Bokse-Union (DABU).

- 14 dage efter, at vi kom hjem fra London, kunne man gå ind og se på sociale medier, at russerne var taget på træningslejr i Kasakhstan. Så kunne man godt føle, at man kom bagefter, fordi vi på det tidspunkt stadigvæk var i karantæne, siger Thomas Kyø.

- Der gik vel to måneder, før vi overhovedet måtte træne igen. Det udfordrer tålmodigheden, og det kan være svært for et ungt menneske på 18-19 år, siger han.

Supersværvægteren Morten Givskov (i blåt) skal også forsøge at kvalificere sig til OL, når den danske boksedelegation sætter alt ind på den sidste mulighed for en billet til Tokyo. (Foto: Adam Davy © PA Wire/PA Images)

Thomas Kyø er imidlertid voldsomt imponeret over, hvordan de danske boksere har tacklet den del.

Samtidig har det ekstra års ventetid ikke udelukkende været en ulempe, mener han.

- Da Nikolai skulle i ringen i London sidste år, havde han været seniorbokser i 14 dage. Han var erfaringsmæssigt bagefter på det niveau. Nu har han haft et år til at udvikle sig fysisk og mentalt, og han er langt mere moden nu, siger Thomas Kyø, eliteansvarlig i DABU.

Nikolai Terteryan har også taget de positive briller på trods et års ekstra ventetid.

- For mit vedkommende har det været en kæmpe fordel, fordi jeg har rykket mig rigtig meget som atlet og bokser, siger stortalentet.

For mens nogle bokseres karriere synger på sidste vers, har både Nikolai og Sebastian Terteryan og Morten Givskov mange gode år foran sig.

- Jeg har ikke nået toppen endnu. Det er først i 2024, at jeg er 100 procent sikker på at tage dem allesammen med storm, siger Nikolai Terteryan selvtillidsfuldt.