Corona-stækket OL er tyvstartet: 'Det er nok den mindst festlige optakt i moderne historie'

De olympiske lege halter i gang med folkelig modstand, tomme tribuner og en modvillig hovedsponsor.

Softball er efter 13 års fravær vendt tilbage på kvindesiden ved OL, mens mændene dyster i baseball. Det er som med alle andre konkurrencer i Tokyo uden tilskuere. (Foto: YUMA SUGURO © Ritzau Scanpix)

Normalt er verdens største sportsbegivenhed en folkefest med tusindvis af tilskuere på tribunerne og topatleter fra hele kloden, der socialiserer på kryds og tværs i OL-landsbyen.

Men sådan er det på ingen måde ved det udskudte OL i japanske Tokyo, der i dag er tyvstartet med konkurrencerne i softball og fodbold.

- Det bliver jo desværre et OL uden tilskuere. Og for de danske atleter, der betyder det også, at de ikke kan komme ud og se hinanden i konkurrence, fortæller journalist ved DR Sporten Anders Rud.

Han ankom selv til Tokyo i går, hvor der ventede en forsmag på, hvor hårdt de japanske værter arbejder på at forhindre smitte i selve den olympiske by, hvor atleterne bor.

Taekwondokæmperen Fernanda Aguirre fra Chile (tv.) er ligesom den hollandske skater Candy Jacobs blandt de seneste atleter, der har afleveret positive coronatest. Dermed kommer ingen af dem i konkurrence ved OL. (Foto: Susana Vera © Ritzau Scanpix)

Her er der siden de første delegationers ankomst 1. juli og frem til i går fundet 67 coronatilfælde.

- Vi blev mødt af et virkelig grundigt testregime ved ankomsten i går eftermiddags. Fire timer med coronaspyttest og gennemgang af talrige papirer, vi har skrevet under på hjemmefra og skulle aflevere, fortæller Anders Rud.

Transporten i Tokyo under OL foregår én og én i taxa. Og via obligatoriske mobil-apps kan de japanske myndigheder følge med i gæsternes temperatur, sundhedstilstand og foretage smitteopsporing.

Selvom OL først blæses officielt i gang med åbningsceremonien på fredag, så er flere konkurrencer så småt startet. I dag spillede Japan 1-1 med Canada i kvindernes fodboldturnering. (Foto: Kim Hong-Ji © Ritzau Scanpix)

Ikke mindst for at berolige den japanske befolkning, hvor der er stor modstand imod, at OL overhovedet bliver gennemført.

- Der er ingen tvivl om, at de japanske myndigheder lige nu gør alt, hvad de kan for at fortælle befolkingen, at det kan godt være, at vi afholder verdens største begivenhed, men vi gør altså alt, hvad vi kan for at passe på japanerne her i Tokyo, siger Anders Rud.

Journalister som han selv må for eksempel kun opholde sig på deres hotelværelser, når de ikke skal dække konkurrencer eller arbejde på deres redaktioner.

Fri bevægelse i Tokyo By er forbudt - med undtagelse af muligheden for en kort daglig indkøbstur i det nærmeste supermarked under skarp bevogtning og protokol.

- Det er på mange måder en fuldstændig ekstrem oplevelse. Vi har basalt set mistet lidt af vores frihed. Jeg talte med en engelsk journalist i går, som brugte ordet 'prison' (fængsel, red.). Det mener jeg dog ikke, det er. Vi har jo alle sammen vidst, at det her er præmissen for det her OL.

- Og vi er jo kun interesseret i at passe på japanerne og på, at atleterne ikke bliver smittet, siger Anders Rud.

Danmarks fanebærere bliver hækkeløberen Sara Slott Petersen og sejleren Jonas Warrer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Atleter forbereder sig midt i OL-kaos

I Tokyo er der i dag registreret 1.832 nye coronatilfælde, hvilket er det højeste antal nye smittede på et enkelt døgn siden midten af januar.

Samtidig advarer sundhedseksperter om en potentiel kritisk coronasituation, som kan eskalere yderligere i begyndelsen af august, mens OL er i fuld gang.

Direkte adspurgt på et pressemøde i går ville den øverste direktør for organisationskomiteen ved OL, Toshiro Muto, heller ikke afvise, at det hele bliver afblæst før tid.

Stikket kan blive trukket i 11. time, lyder advarslen fra den øverste chef for de japanske OL-værter. (Foto: kim Kyung-Hoon © Ritzau Scanpix)

- Vi kan ikke forudse, hvad der sker med smittetallene. Så vi fortsætter drøftelserne, hvis der sker en smittestigning, sagde han.

Og for at gøre ondt værre, så har hovedsponsoren Toyota meldt ud, at koncernen med henvisning til den manglede folkelige opbakning ikke vil bruge OL i sin markedsføring.

Set med danske briller, så er modstanden mod OL dog ikke noget, som de 111 rød-hvide atleter og den øvrige danske delegation direkte mærker noget til.

Det fortæller teamleder og såkaldt Chef de mission Søren Simonsen.

- Når vi mødes med japanerne i OL-byen, eller hvor vi nu end er, så mødes vi af meget venlige og hjælpsomme mennesker, der kun vil os det bedste, siger han.

Normalt er en OL-by en myldrende mangfoldig mini-metropol, hvor både venskaber og romancer bliver grundlagt.

Atleterne forventes at bære mundbind til enhver tid - bortset fra når de indtager mad, drikkevarer eller træner og dyster. De skal holde to meters afstand til hinanden og droppe kram og håndtryk. (Foto: kim Kyung-Hoon © Ritzau Scanpix)

Men nu skal atleter og delegerede bære mundbind og holde sig fra selv håndtryk og highfives. Måltiderne indtages i båse afskærmet af plasticsider med to meter til sidemanden.

Søren Simonsen ser dog ikke restriktionerne som noget særligt problem for de danske atleter.

- Man har jo vænnet sig til det her i gennem længere tid. Og de restriktioner, der er lavet for os, som vi har oplevet indtil videre i OL-byen, er jo til for at passe på os selv og hinanden.

- Vi skal selvfølgelig lige vænne os til det, men det har vi hurtigt gjort, og alt er som det skal være.

'Det skulle have været en idrætsfest'

For de japanske OL-værter er alt bestemt ikke, som det skal være.

Den folkelige modstand, de skrappe restriktioner og hovedsponsoren Toyotas udmelding er tre tykke streger i OL-regningen, der løber op i et trecifret milliardbeløb i kroner.

Toyota er en af de 15 hovedsponsorer ved OL og fastholder sine sponsorforpligtelser. Men koncernen dropper at bruge OL i sin markedsføring og undlader at sende repræsentanter til konkurrencerne. (Foto: Kiyoshi Ota © Ritzau Scanpix)

- Det er nok den mindst festlige optakt til et OL i moderne historie, siger international chef ved Idrættens Analyseinstitut Jens Sejer Andersen.

Han mener ikke, at reklame- og pr-værdien kommer til at modsvare de ressourcer, som skatteyderne og sponsorerne har lagt i at få OL til Japan.

- Det skulle have været en idrætsfest i et demokrati, hvor man kunne overbevise befolkningerne om, at det godt kunne betale sig med det her meget store globale show, der giver en masse positiv feedback tilbage til værtslandet.

- Men jeg tror godt, vi kan sige, at det bliver meget vanskeligt at få et begejstret billede ud af de lege, der forestår, siger Jens Sejer Andersen.

Som seer kan man dog godt forvente, at både Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og tv-selskaberne lægger sig i selen for at få konkurrencerne til at tage sig så spændende ud som muligt - trods fraværet af tilskuere.

Det vurderer Jens Sejer Andersen.

- Tv-selskaberne, der har betalt dyrt for den her vare, og IOC, der stod til at miste måske 3-4 milliarder dollars, hvis ikke det bliver gennemført, for dem bliver det en fantastisk fest, og man vil gøre alt, hvad man kan for at producere billeder, hvor vi ikke lægger mærke til, at tilskuerpladserne er fuldstændig tomme.

- Men det bliver nok en meget mærkelig oplevelse for atleterne, og det kan også godt være, at vi som tv-seere synes, at det af og til bliver en lidt tam forestilling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk