Danmark er et af de bedste lande at være født i, hvis du vil vinde en OL-medalje

Mange nationer med flere indbyggere har vundet færre medaljer end Danmark gennem tiderne.

Danmark vandt 15 medaljer ved det seneste OL. To af guld, seks af sølv og syv af bronze. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix)

Måske har du også lagt mærke til, at der sjældent står en inder, indoneser eller congoleser på medaljeskamlen ved OL, mens det er svært at huske et OL, hvor der ikke har stået en dansker med en medalje om halsen.

Jo, bevares. I Danmark er der mere fokus på de danske medaljer end medaljetagere fra de førstnævnte nationer, men det sker faktisk også oftere, at en dansker får lov at hoppe op på en skammel efter en OL-konkurrence.

For selvom Danmark indtager en beskeden plads som nummer 112 på listen over nationer med flest indbyggere på verdensplan, så ser det anderledes godt ud, hvis vi kigger på listen over lande, der har vundet flest olympiske medaljer til sommer-OL gennem tiderne.

Her ligger nemlig Danmark nummer 23 med 194 medaljer; 45 af guld, 74 af sølv og 75 af bronze.

Divideres antallet af OL-medaljer gennem tiderne med nationernes nuværende antal indbyggere, er Danmark helt oppe på femtepladsen over mest succesfulde nationer.

Kun overgået af Finland, Ungarn, Sverige og Bahamas.

Historisk og statistik set er Danmark altså et af de bedste lande at være født i, hvis du vil have den største sandsynlighed for at blive medaljetager til OL.

Det forklarer Rasmus Klarskov Storm, der er analyse- og forskningschef hos Idrættens Analyseinstitut.

Som nogle af årsagerne peger han blandt andet på, at der i Danmark er en stærk kultur for at dyrke foreningsidræt, mens der i de fleste dele af landet også findes gode idrætsfaciliteter.

- Du har en række mere gunstige forudsætninger for at vinde en OL-medalje, hvis du er født i Danmark end så mange andre steder. Selvfølgelig er der nogle lande, som har styrker i nogle enkeltstående discipliner, men i forhold til at tage en bred vifte af medaljer i forskellige discipliner, så er det typisk de nationer, der på alle mulige måder har organiseret deres sport, der opnår succes.

- I Danmark kompenserer vi for vores snoldede størrelse på verdensplan. Befolkningsmæssigt er vi en miniputnation, men vi er dygtige til at anvende vores ressourcer, og vi har mange ressourcer som rig nation. Vi har en høj sundhedstilstand, et godt sundhedsvæsen, og vi dyrker meget idræt og motion. Samtidig er der muligheder for at forvandle talent til elite, og det er vi dygtige til. I international sammenhæng burde vi ikke vinde så mange medaljer, men det gør vi altså, fordi vi er gode til at kompensere, forklarer han.

Ikke alle har de samme muligheder

Lader du blikket køre længere ned end Danmark på listen over nationer med flest OL-medaljer gennem tiderne, vil du måske lidt overraskende finde nogle lande, hvor du tænker:

'Hov, bor der ikke ret mange dér?'.

Blandt andet er Indien med 1,3 milliarder indbyggere, Indonesien med 270 millioner indbyggere, Brasilien med 211 millioner indbyggere, Nigeria med 200 millioner indbyggere og Bangladesh med 171 millioner indbyggere længere nede på den historiske medaljeliste end Danmark.

Sidstnævnte har aldrig vundet en OL-medalje, selvom der kun findes syv nationer i verden med højere befolkningstal.

Umiddelbart lyder det mystisk og nærmest helt vildt, at de gigantiske nationer aldrig for alvor har sat deres præg på den olympiske historie, da de alt andet lige må tænkes at have et større udvalg af talentfulde atleter til rådighed.

Men når forklaringen skal findes, falder svaret igen tilbage på, at Danmark økonomisk, idræts- og foreningsmæssigt er et meget organiseret og ressourcestærkt land. Noget, som mange af de øvrige nationer ikke i samme grad kan prale af.

Og det har en afgørende betydning, har et studie fra University of Salford i England tidligere slået fast.

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor du er født som atlet, forklarer Rasmus Klarskov Storm med et både kort og præcist svar.

- Nej, alle mennesker i hele verden har ikke de samme muligheder for at nå til tops i hvilken som helst disciplin til OL.

- I sidste ende bliver det hele kogt ned til de økonomiske og menneskelige ressourcer, og hvordan de bliver organiseret. Der er nogle lande, der håndterer ressourcerne på en mere hensigtsmæssig måde end andre, og på den måde kan de opnå en fordel, forklarer han.

Trods Danmarks 194 OL-medaljer gennem tiderne, så er der fortsat et stykke op til USA, der med en solid margen fører den historiske medaljetabel med 2.523 OL-medaljer.

Mest suveræne var amerikanerne ved OL i 1904, som foregik i St. Louis, Missouri. Her vandt de 85 procent af de 280 medaljer, som var i spil.

Facebook
Twitter