Danmarks medalje-dronning stopper karrieren efter OL-exit: 'Jeg græd, da jeg slog hånden i væggen'

Efter søndagens OL-finale stopper Jeanette Ottesen som elitesvømmer. Se tre højdepunkter fra hendes imponerende karriere her.

Efter næsten 20 år som elitesvømmer og fem OL-deltagelser indstiller Jeanette Ottesen karrieren som elitesvømmer. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Jeanette Ottesen har taget sit sidste svømmetag. Ikke bare ved OL i Tokyo, men i hele sin imponerende karriere som elitesvømmer.

Den danske holdkap i 4x100 meter fri med Jeanette Ottesen, Pernille Blume, Julie Kepp Jensen og Signe Bro var søndag morgen dansk tid i aktion i OL-finalen, hvor det blev til en ottendeplads.

Dermed er Ottesen færdig ved OL i Tokyo. Og som varslet var det dermed også sidste gang, at Jeanette Ottesen kravlede op af bassinet som elitesvømmer. Dansk svømnings 33-årige medalje-dronning indstiller karrieren efter sit OL-exit.

- Jeg har været klar til at indstille karrieren i et år, og nu kom det på den bedst tænkelige måde, som jeg aldrig havde turde drømme om - at jeg skulle afslutte min karriere i en OL-finale, siger Ottesen.

- Jeg græd, da jeg slog hånden i væggen. Det var sådan en forløsningsgråd og glædestårer.

Hør Jeanette Ottesen sætte ord på OL-finalen og sit karrierestop i videoen herunder:

I 2004 i Athen deltog Jeanette Ottesen som 16-årig ved sit første OL.

Siden er hun blevet den mest vindende danske svømmer nogensinde med 53 medaljer ved EM, VM og OL.

OL i Tokyo var hendes femte OL. Og det bliver også hendes sidste.

- Jeg har det helt fantastisk, selvom det måske ikke ser sådan ud, siger Jeanette Ottesen med tårer i øjnene.

- Jeg er virkelig overvældet, jeg er virkelig glad, og jeg er virkelig stolt.

Nu har hun nået bassinkanten for sidste gang.

Undervejs har hun skudt igennem vandet som et undervandsmissil, ingen andre kunne følge med. Men der har også været modstrøm og store bølgeskvulp.

Herunder kan du se tre af de største højdepunkter i Jeannette Ottesens karriere. Fra den tårefremkaldende OL-medalje i Rio, til den usandsynlige kamp for OL-comeback og dagens finale-farvel i Tokyo.

Den manglende medalje udløste glædeståre i Rio

For Jeanette Ottesen var det ikke tredje gang, der var lykkens gang. Det var fjerde.

Hendes medaljesamling havde i årevis bugnet af EM- og VM-medalje, da hun ved sit fjerde OL i Rio de Janeiro i 2016 vandt sin første og eneste OL-medalje.

Det skete, da hun sammen med Mie Østergaard Nielsen, Rikke Møller Pedersen og Pernille Blume svømmede sig til bronze i 4x100 meter medley.

Jublen var stor. Tårerne var mange. Ordene var få.

- Jeg er helt tom for ord. Der skal ellers meget til at få mig til at holde kæft, sagde Jeanette Ottesen i 2016 efter bronze-triumfen.

- For mit vedkommende var det den sidste, jeg manglede i samlingen. Vi har prøvet så mange gange, og det er bare dejligt, at det gik op i en højere enhed på den helt store scene.

I videoen herover kan du gense Jeanette Ottesen og den danske holdkap vinde OL-bronze i Rio.

Kampen for det usandsynlige OL-comeback

- Jeg tror, det var sidste gang, jeg var til OL, sagde Jeanette Ottesen i 2016 efter OL i Rio.

Men hun kom på andre tanker.

Siden Dansk Svømmeunion for fire år siden trak støtten fra Jeanette Ottesen, fordi hun blev gravid, har elitesvømmeren ville overbevise verden om, at hun stadig er elitesvømmer.

Den kamp begyndte for alvor, efter datteren Billie-Mai kom til verden. Uden indkomst, sponsorer eller de professionelle træningsfaciliteter, men i stedet med 30 kilo ekstra på kroppen og sin mand Marco som sin træner skulle Jeanette Ottesen beslutte, hvor meget hun ville det.

Det fortalte hun til DR Sporten op til OL i Tokyo.

- Hele denne OL-drøm startede med, at jeg blev gravid.

- Jeg vidste, at jeg ikke var færdig som elitesvømmer, og at jeg ville gøre det med eller uden svømmeunionen. Så kunne det godt være, jeg ikke havde nogen penge, men så måtte jeg svømme hurtigt nok til, at de ikke kunne undgå at se mig.

Den årelange kamp for det store comeback kulminerede så endelig ved EM i holdkap i maj i år, da OL-billetten kom i hus.

I en lang karriere fremhæver hun selv de seneste tre et halvt år, som de største.

- Det projekt, som min mand og jeg har haft sammen, har været større end alt andet, jeg har nogensinde har vundet.

Inden turen gik til Tokyo, blev Jeanette Ottesen overrasket under en træning af bandet Carpark North og DR Pigekoret samt venner, familie og trænere. I den anledning fortalte Jeannette Ottesen om sin kamp for at komme til OL i Tokyo. Se det i videoen herover.

Det sidste farvel fra Tokyo

Jeanette Ottesen begyndte at svømme i Lyngby Svømmeklub som 12-årig.

I dag stoppede hun så i Tokyo. 19 år og 53 EM-, VM- og OL-medaljer senere.

Hun og den danske holdkap i 4x100 meter fri endte på en ottendeplads i OL-finalen. Og nu er Ottesens karriere som elitesvømmer ovre.

Finalen i den olympiske svømmehal blev et følelsesladet farvel.

- Jeg føler lykke, siger Jeanette Ottesen.

- OL er mit perfekte punktum.

Hvad vil du gerne have, at svømmeren Jeanette Ottesen huskes for?

- Jeg vil gerne huskes som en fighter, som aldrig gav op. Også selvom alle havde afskrevet mig. Og så vil jeg gerne huskes som en god sportsmand.

I videoen herover kan du se OL-finalen, som blev Jeanette Ottesens sidste løb som elitesvømmer.