Dansk baneduo vandt sølv i pointløb med masser af styrt: 'Det var albuerne ud og så frem i bussen'

- Det er en drøm for os, siger Amalie Dideriksen om sølvmedaljen i parløb.

Amalie Dideriksen (tv.) lægger armen om sin makker, Julie Leth, efter parløbet. (Foto: © Dr, DR)

Amalie Dideriksen og Julie Leth skrev dansk cykelhistorie, da de vandt sølv i parløb ved OL i Tokyo.

- Jeg kan slet ikke sætte ord på det. Det er en barnedrøm, der går i opfyldelse bare at være her, siger Julie Leth.

- Det er en drøm for os. Vi har kæmpet for det her, lige siden kvalen startede, og der blev oprettet et projekt for kvindeparløbet. Så det er rigtig stort, og vi er superglade, supplerer makker Amalie Dideriksen.

Det var første gang, at disciplinen i banecykling var på kvindernes OL-program, og forud var gået et intenst forløb for at komme i spil til en plads på podiet.

- Den sidste måned er der måske syv nætter, vi ikke har sovet sammen, og de sidste par år har vi været så meget sammen og er blevet virkelig tætte, så at få lov til at stå her på det samme podie og få lov til at give hinanden medaljer på, ser jeg sindssygt meget frem til, siger Julie Leth.

Se medaljeoverrækkelsen og højdepunkter fra løbet her. Artiklen fortsætter under videoerne.

I løbets begyndelse var der ikke meget, der tydede på, at den danske duo var på vej mod et stort resultat. De første spurter var de ingen steder at se, når de første ryttere kom over stregen på de pointgivende placeringer.

Ikke at det fik dem til at slå op i banen.

- Vi kom egentlig på bagkant de første par spurter, fordi der blev kørt stærkt, så vi fik ikke samlet point ind. Men vi havde aftalt at bevare roen, for særligt i den sidste halvdel er vi stærke og kan holde vores niveau, hvor de andre falder i både hurtighed og udholdenhed, fortæller Amalie Dideriksen og fortsætter:

- På et tidspunkt råber jeg bare, at nu skal vi køre efter omgangen. Så da englænderne og de andre begynder at stikke, er vi lidt tilbageholdende, og så ser vi momentet og kører afsted og tager en omgang og sikrer medaljen, siger hun.

  • Coronapandemien har også sat sit aftryk på medaljeoverrækkelsen, hvor atleterne ikke får hængt medaljen om halsen af en official, men i stedet får den udleveret den på en bakke. Derfor kunne makkerparret give hinanden sølvmedaljen. (Foto: © GREG BAKER, Ritzau Scanpix)
  • De danske sølvvindere på podiet. I midten guldvinderne fra Storbritannien og til højre bronzevinderne fra landet, vi ikke nævner under OL. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)
  • Parløbets kendetegn er håndslynget, hvor rytterne sender hinanden afsted for ikke at miste fart, når de overhaler. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)
1 / 3

De suveræne briter på førstepladsen kunne de ikke true, men den omgang, de fik hentet i samarbejde med dem og russerne, kastede afgørende 20 point af sig.

Se hele interviewet med de to sølvvindere.

Løbet var præget af flere styrt, og på et tidspunkt var Julie Leth centimeter fra at blive fejet med i et af dem.

- Vi ved, at man skal holde sig helt fremme, ellers ryger man ned, for der er rigtig meget kaos nede bagved, siger Amalie Dideriksen, der aftenen i forvejen havde forberedt sig mentalt på, at det kunne ende med splinter og brandsår i stedet for medaljer.

- Jeg satte mig bare op til, at det skulle være så vildt som muligt, og så måtte det være en del af gamet. Så det var albuerne ud og så frem i bussen, siger hun.

De to ryttere sendte samtidig en tak til alle dem, der har været med til at gøre det muligt for dem at vinde sølv. De nævnte landstræneren, DCU, Team Danmark og Salling Group.

Men særlig tak var der til en, der skulle have været med i Tokyo. Holdkammeraten Trine Schmidt, der blev skadet inden OL.

- Tak, Trine. Hun er en kæmpestor del af det her, lød det samstemmende fra de nybagte OL-sølvvindere Amalie Dideriksen og Julie Leth.

I morgen, lørdag, skal de danske herrer køre parløb. Du kan følge det i tekst på dr.dk eller se det på Discoverys Kanal 5. Det er klokken 09.55.