Danske atleter ankommet til et anderledes OL: ’Stemningen er bedre, end den plejer at være’

De danske atleter mærker, at de olympiske lege afholdes i skyggen af corona-pandemien.

Det er ikke bare en sportsbegivenhed, men også en folkefest.

Sådan siges det ofte om de olympiske lege. Bare ikke denne gang. For selvom de godt 11.000 atleter er ved at indfinde sig i den olympiske by i den japanske hovedstad, Tokyo, bliver dette et anderledes lavmælt OL.

Coronasituationen i Japan betyder nemlig, at der ikke kommer nogle tilskuere til de kommende 17 dages konkurrencer, ligesom gadebilledet i den olympiske by vil være præget af mundbind og testfaciliteter.

Danmark har sendt 111 atleter til Tokyo. De fleste af dem er allerede landet til en anderledes OL-hverdag. Det gælder blandt andet for bordtennisspilleren Jonathan Groth, som deltager ved sit OL nummer to.

Jonathan Groth (til venstre) har før stået på podiet ved et stort mesterskab. Ved European Games i 2019 blev det til en sølvmedalje. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Ritzau Scanpix)

- Det er på mange måder en anden oplevelse end mit første OL. Jeg vidste ikke, hvad jeg havde af forventninger, inden jeg kom til Tokyo. Man har jo hørt og læst så mange ting, lyder det fra bordtennisspilleren, som deltog ved sit første OL i Rio i 2016.

- Turneringen er dog den samme, og jeg er her for at spille bordtennis. Men alt uden om er noget helt andet end sidste gang, jeg var med, siger Groth, som ligger nummer 31 på verdensranglisten.

Stemningen er stadig god blandt danskerne

Og det er netop alt det uden om konkurrencerne, de danske atleter fremhæver, når de bliver spurgt ind til forskellen på dette og tidligere olympiske leger. Derfor er Jonathan Groth da også glad for, at han har oplevet et OL under normale omstændigheder.

- Jeg har da lidt ondt af de atleter, som er til OL for første gang. Konkurrencerne og åbningsceremonien er jo uden tilskuere. Jeg er virkelig glad for, at det er min anden gang, men det er stadigvæk en stor oplevelse at være her, og jeg er stolt af at bære det danske flag på brystet og være en del af den danske delegation, siger Groth.

Maja Jager har haft lang tid til at forberede sig på OL. Hun blev i oktober 2019 som den første danske atlet udtaget til OL i Tokyo. (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix Denmark)

Også bueskytten Maja Jager kalder det en anderledes oplevelse. Hun var med til OL i London i 2012 og oplevede dengang det gode sammenhold mellem de danske atleter. Men selvom corona-restriktionerne ligger som en dyne over OL-byen, oplever Jager det ikke som en hindring for det danske sammenhold.

- Stemningen i OL-byen og blandt de danske atleter er måske endda bedre, end jeg oplevede det i London, fordi man indtil det sidste har været i tvivl om, hvorvidt OL overhovedet blev til noget, siger Maja Jager, der ved OL i London i 2012 sluttede på en 33. plads.

Mangler den store fest

De danske håndboldherrer er også landet i den japanske hovedstad. Håndboldlandsholdet kommer til OL som forsvarende olympiske mestre. Forsvarskrumtappen Henrik Møllgaard, som var med til at spille guldmedaljen hjem til Danmark i Rio i 2016, er med igen, og han er faldet fint til i solen rige.

- Det har været en god oplevelse at komme til OL-byen. Det havde selvfølgelig været en anden oplevelse, hvis der ikke havde været alle de restriktioner.

- Den største forskel fra OL i Rio er selvfølgelig alle de test, vi skal igennem, og så mundbind over det hele. Men det er betingelserne, og dem kendte vi, inden vi tog afsted, og det kan vi sagtens indordne os under, lyder det fra Møllgaard.

Henrik Møllgaard jubler over guldmedaljen ved OL i Rio i 2016. (Foto: EXPA/ Eibner/ Schueler © Photoshot. All rights reserved.)

Aalborg-spilleren har 171 landskampe på cv’et og har vundet OL-guld og to gange VM-guld med det danske landshold. Under legene i Rio mærkede han på egen krop, hvilken folkefest et OL også er, men det regner han ikke med gentager sig i Tokyo.

- Der, hvor der virkelig kommer til at kunne mæskes en forskel, er inde i hallen, hvor der ikke kommer til at være nogle tilskuere. Den store fest, som et OL også er, kommer vi ikke til at mærke på samme måde, siger Møllgaard.

OL i Tokyo begynder officielt i morgen klokken 13.00, hvor åbningsceremonien bliver afholdt. Du kan følge den direkte på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk