En varmegenerator på 9.000 watt, der brager temperaturen op på 32 grader. Et telt på seks gange tre meter. Og så en fugtmaskine, der sender luftfugtigheden op på 75 procent, og lamper der simulerer solens stikkende stråler.
Det er blandt redskaberne i et særligt varmetelt, som Team Danmark bruger til at træne atleterne frem mod OL og PL.
Meningen er, at atleterne skal nå at forberede sig på de vejrforhold, der sandsynligvis vil møde dem under legene i Tokyo, fortæller Peter Møller Christensen, der er sportsfysiolog hos Team Danmark.
- Vejrholdene i Tokyo kan nedsætte præstationsevnen, siger han og fortsætter:
- Det giver Danmark en større chance for at vinde medaljer i Tokyo, at vi laver varmetræning og lave konkurrencesimulation i udvalgte discipliner med fokus særligt på køling. Det handler selvfølgelig om, hvordan vejret bliver under den respektive konkurrence, men jeg tror, at det kan være med til at flytte atleterne flere pladser, end deres dagsform under mindre varme og fugtige forhold måske berettiger til, fordi nogle af konkurrenterne måske har undervurderet vejret eller ikke har forberedt sig på det.
En af de atleter, der har trænet i varmeteltet, er paradressurrytteren Katrine Kristensen, der i dag er blevet udtaget til PL sammen med paradressurrytterne Caroline Cecilie Nielsen og Tobias Thorning.
For hende var det en overraskende oplevelse at træne i teltet.
- Det var hårdt. Jeg var meget overrasket over luftfugtigheden. Det var nok den psykologisk effekt, jeg blev mest overrasket over. Og det er her, jeg tror, at varmetræningen kommer til at give rigtig god mening. Ved at lave den hjemmefra undgår vi at blive overrasket, når vi kommer derned i konkurrence.
- Jeg tror, at det er enormt vigtigt at træne den slags ting. Når jeg rider derhjemme, rider jeg også med en stor dunjakke på, selvom det er 23 grader, siger hun.
Kroppen tilpasser sig
For Katrine Kristensen venter det første PL i karrieren, når hun sammen med hesten Well Done rejser til Tokyo i slutningen af august.
Målet er en medalje i debuten, og derfor er den gode forberedelse naturligvis nøglen.
- Når medaljerne skal fordeles, så er det tit småting, der afgør det hele. Derfor tror jeg, at varmetræningen er med til at forbedre mine chancer, siger hun.
Det kan sagtens ende med at blive virkeligheden, siger Peter Møller Christensen. Derfor er alle de danske atleter, som skal i konkurrence udendørs, blevet tilbudt en tur i varmeteltet.
- Når du varmestresser kroppen, laver den en masse tilpasninger. Der kommer eksempelvis mere væske i blodbanen, du bliver bedre til at svede, og du sveder hurtigere. Det er effektivt. Og varmetræning er derfor en meget høj prioritet for os. Derudover er det vigtigt, at atleter lærer at pace deres indsats i varmen.
- Det kan selvfølgelig ikke rykke folk fra den nederste del af feltet til en medalje, men når du er i topfeltet, så kan det bestemt være med til at flytte tingene det sidste stykke.
- Når de danske atleter og trænere ankommer til Japan, så vil vi meget gerne have, at de kan fokusere mest muligt på at træne og tilpasse sig de nye tidszoner, mens de ikke skal bruge deres krudt på varmen og fugtigheden, lyder konklusionen.
Men der skal selvfølgelig også være tid til at nyde øjeblikket, fastslår Katrine Kristensen.
- Det er helt vildt, at jeg skal repræsentere Danmark til PL. Det bliver ikke større, og jeg glæder mig helt vildt!
OL begynder den 23. juli, mens PL begynder den 24. august. Begge begivenheder kan følges direkte på DR’s kanaler.