Danske atleter forstår OL-beslutning - men det er stadig 'noget pis' og 'dødirriterende'

Danske OL-atleter har fuld forståelse for, at IOC og Japan har udsat OL til 2021, selv om års arbejde bliver udskudt.

Sara Slott Petersen, Anne-Marie Rindom og Henrik Møllgaard.

Spildte træningstimer og udskudte medaljedrømme.

For flere danske OL-atleter var dagens udsættelse af de Olympiske Lege til 2021 en alvorlig, men forståelig, streg i regningen.

For selvom det giver mening, folkesundhed trumfer trods alt tidskørsler og olympisk folkefest, så gør det stadig ondt at se sin helt store drøm blive sparket til hjørne.

DR Sporten har talt med et bredt udsnit af danske atleter, der alle kan skrive et ekstra års træning og OL-forberedelse i kalenderen - eller så småt begynde at overveje et karrierestop.

Maja Alm - 5000 meter

Maja Alm havde planlagt at arbejde mere som tandlæge. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Jeg er super ærgerlig. Jeg har trænet frem mod det her de sidste fire år, og jeg har kontrakter, der udløber i år. Jeg havde samtidig planer om, at jeg egentlig skulle til at arbejde mere som tandlæge, til at købe hus og nogle andre ting efter sommeren. Så jeg har faktisk været i tvivl, om jeg ville fortsætte, hvis det var, at OL blev udskudt et år. Men det må jeg jo tage stilling til nu.

- Det er meget, meget vigtigt for mig, at jeg har motivationen til at forlænge det et år og lave samme satsning endnu et år. Jeg gider ikke stå med et halvfærdigt resultat. Så jeg må i tænkeboks.

Henrik Møllgaard - Håndboldlandsholdet

Henrik Møllgaard er forsvarende OL- og VM-guldvinder med Danmark. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Det er jo på alle mulige måder forfærdeligt, men jeg har også syntes, at det var det rigtige at gøre. Både fordi vi står med så mange andre ting om ørerne, hvilket vi jo nok kommer til at gøre i et stykke tid nu, men også ud fra et sportsligt begreb om at give alle kvalificerede fair og lige muligheder for at forberede sig ordentligt. Det får vi jo svært ved, hvis verden er lukket ned her de næste par måneder.

- Det er da dødirriterende, for vi har jo selvfølgelig også arbejdet os frem mod det her. Men vi havde jo stadig tid til at toppe frem mod det. Jeg synes, at det er langt værre for mange andre, selvom jeg synes, at det er den rigtige beslutning.

- Jeg har syntes i et par dage, at det har været det rigtige at gøre. Der er så mange andre ting om ørerne end lige at skulle afsted til et OL. Så jeg må personligt hænge i et år mere.

Sara Slott - 400 meter hæk

Sara Slott Petersen vandt OL-sølv i 400 meter hæk i Rio i 2016. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Der var ikke andre muligheder for IOC, sådan som landene har meldt fra de seneste par dage. Det var fuldt ud forventet. Men jeg synes også, at man kunne have givet IOC den respekt og tro på, at de træffer den rigtige beslutning, så de havde fået de fire uger, som de havde bedt om for at træffe beslutningen.

- Jeg er vildt ærgerlig, men det har vi jo været i den seneste måde, hvor alle forberedelser er blevet ødelagt, og vi godt har kunnet se, hvilken vej det ville gå. Det ville også blive et helt anderledes OL, end vi havde håbet og forberedt os på i de seneste knap fire år. Det er en underlig fornemmelse at være i, men det viser også bare, at der er ting, som er større end sporten. Vi er en brik i spillet, og det her er de nye vilkår.

- Jeg skal i tænkeboks omkring, hvad der skal ske. Enten stopper min karriere uden et OL, eller så stopper min karriere ikke endnu.

Jonathan Groth - Bordtennisspiller

Jonthan Groth blev allerede udtaget til OL i november 2019. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

- Det er noget pis, men fuldt forståeligt. Man er selvfølgelig skuffet som atlet, men som ugerne er skredet frem på verdensplan, så tror jeg ikke, der er nogen, som er overrasket over, at det er endt sådan her. Det har set mere og mere sort ud.

- Det er sgu mærkeligt at sætte det på hold. Det er så stort, og hvor ofte sker det her lige? Det er så absurd. Hvornår har man senest udskudt et OL eller et EM? Skal man se objektivt på det, så er det en god beslutning, men jeg er skuffet over at vente. Det er jo som at være et lille barn og glæde sig til juleaften, og så bliver det hele rykket. Den skal man lige sluge.

- Det er trods alt bedre, at det bliver udskudt nu, og ikke en måned før selve OL. Så kan man se fremad og lægge en holdbar plan, men der venter en masse arbejde.

Anne-Marie Rindom - Sejler

Anne-Marie Rindom vandt i 2019 både VM og EM i laser radial. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Jeg håber, at de udsætter det til næste sommer.

- Det er virkelig frustrerende, men jeg forstår også godt, at der er nogle andre ting, som er vigtigere lige i øjeblikket, og derfor betyder min egen lille egoistiske boble ingenting i forhold til at få styr på coronasituationen. Så jeg kan ikke rigtig komme op at køre over det, fordi jeg ved også godt, at det ikke handler om sport og OL lige for tiden. Det handler om noget, der er meget vigtigere.

Michael Mørkov - Cykelrytter

Michael Mørkøv: Det er klart, at det for os er brandærgerligt. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Som sportsudøver med et stort mål som OL, så er det selvfølgelig brandærgerligt, at det er blevet udskudt. Men jeg føler også, at det er den eneste rigtige beslutning, som man kan træffe lige nu med den her sundhedskrise hele verden står i. Om ikke andet så ønsker jeg jo også som sportsudøver, at OL bliver afholdt på bedst sportslige måde og uden at være for meget i skyggen af andre historier.

- Vi kan på banelandsholdet ikke holde formen et helt år, så vi er selvfølgelig nødt til at ændre vores planer, og arbejde ud fra den situation, som vi har nu. Det er klart, at det for os er brandærgerligt. Med de to verdensmesterskaber, som vi på overlegen vis vandt så tæt på OL, gjorde selvfølgelig, at drømmene og forhåbningerne til OL var endnu større end tidligere. Nu er der sandsynligvis over et år til OL, og som sportsudøver kan der ske rigtig meget på et år. Men der er ingen tvivl om, at vores motivation for at gå efter guldet til OL forbliver den samme, om det så var til sommer eller til næste år.