Danske atleter må gerne 'suge sure bolsjer', men smagen skal ikke blive siddende

For mange atleter er udsættelsen af OL en kæmpe mental udfordring.

- Hvis jeg har motivationen til at fortsætte, og mavefornemmelsen er til det, skal jeg finde ud af, hvordan det økonomisk kan lade sig gøre, for alle kontrakter er bundet op på OL, lød det tirsdag fra hækkeløberen Sara Slott. (Foto: Phil noble © Scanpix)

Kunne man med rette oprette en sportspsykologisk skadestue til de danske atleter, der tirsdag fik drømmen om at konkurrere ved sommerens OL i Tokyo udsat?

Arh, så langt er vi ikke. Men som med resten af samfundet, har den seneste tids forvirring og udfordringer sat sine præg på dem, der til sommer skulle kæmpe for guld til Danmark.

De mentale blå mærker, som mange atleter i disse dage slæber rundt på over at se OL-planerne smuldre, skal dog bearbejdes, lyder det fra sportspsykologisk konsulent hos Team Danmark Andreas Bendixen.

Nogle tager slaget på kinden, bevæger sig videre, andre skal lige bruge lidt tid på at ømme sig. Det vigtigste er dog, at de danske atleter accepterer, at nogle ting er ude af deres kontrol.

- Det gennemgående tema er, at atlerne skal bevæge sig mod accept af situationen, hvor man erkender, at nu er det sådan, tingene er. Vi er som mennesker underkastet nogle naturkræfter, vi ikke kan kontrollere, og vi ser det ikke (i Team Danmark, red.) som vores opgave, at få ærgrelsen til at forsvinde lige nu.

- Atleterne har jo forskellige måder at håndtere det på, og de menneskelige reaktioner fra dem er helt forståelige. Skulle det være mærkeligt at blive helt vildt skuffet over, at OL er udskudt, når man har forberedt sig minutiøst i år eller måneder? Nej, det ville alle blive. Ser vi derimod stadig i efteråret, at nogen suger sure bolsjer over, at det ikke blev til noget, har vi en intervention foran os, siger Andreas Bendixen.

Menneskelig reaktion på plads

Mens de danske atleter nu kan se frem til at skulle genforhandle sponsoraftaler, lægge nye træningsprogrammer og krydstjekke privatlivet med ambitionerne om at repræsentere Danmark i 2021, er der grundlæggende forskellige måder for alle atleter at gribe tingene an på.

- Det giver mig et års mere forberedelse, et år til at komme i bedre form og til at blive endnu stærkere og endnu hurtigere, sagde Jeanette Ottesen tirsdag i et interview med Politiken. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Atleter som Sara Slott og Maja Alm er gået i tænkeboks for at finde ud af, om de har nok i tanken til at fortsætte et år mere, mens udsættelsen for svømmeren Jeanette Ottesen passer glimrende i jagten på topformen.

- En som Jeanette Ottesen er naturligvis glad for at få et år mere, mens andre med skader får en ny chance for at ramme topniveaut. Men så er der også nogen i den anden ende af skalaen, som skal slås med det, fordi OL måske var deres sidste konkurrence. Nu er de forlænget i et år – alt er timet med træning og økonomi til august 2020, og den 1. september skulle de begynder på et nyt liv.

- Jeg har trænet frem mod det her de sidste fire år, og jeg har kontrakter, der udløber i år. Jeg havde samtidig planer om, at jeg egentlig skulle til at arbejde mere som tandlæge, til at købe hus og nogle andre ting efter sommeren. Så jeg har faktisk været i tvivl, om jeg ville fortsætte, hvis det var, at OL blev udskudt et år, lød det tirsdag fra løberen Maja Alm. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- De kan være udfordret, og det skal vi ikke overse. Vi almindelige mennesker tænker måske ’herregud, det går jo nok’, men har man eksempelvis udskudt at stifte familie eller skifte spor i fire år, kan det være enormt slidsomt at skulle forholde sig til et år mere, siger Andreas Bendixen.

Team Danmark vil i den kommende tid selv række ud til atleterne for at høre, hvordan det står til, og om der er brug for at gøre en ekstra indsats for at se fremad mod 2021.

- Det er svært at mødes og bruge hinanden til at læsse af i de her tider, så det er en vigtig del af vores arbejde at få tjekket ind hos atleterne.

De nye datoer for OL i 2021 er endnu ikke bestemt, men IOC's præsident, Thomas Bach, sagde onsdag, at OL senest skal afholdes i sommermånederne, men at alle datoer inden også er på bordet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk