Norman, Aastrand og Blume nærmer sig toppen: Her er danskerne med flest OL-medaljer

Lasse Norman hentede onsdag sin fjerde OL-medalje og er nu på en delt tredjeplads.

Lasse Norman, Pernille Blume og Emma Aastrand har hentet fire af otte danske medaljer ved OL i Tokyo. (Foto: Greg Baker, Patrick B. Kraemer, Lars Møller / Ritzau Scanpix. Grafik: Sandra Bertelsen)

Norman, Aastrand og Blume. Det lyder næsten som et advokatfirma.

Og så alligevel ikke, hvis man har fulgt med i OL i Tokyo.

Så ved man, at der er tale om tre danske atleter, der ikke har kunnet nøjes med en enkelt OL-medalje.

De er ved at samle sammen, så de nu er blandt de mest vindende danskere nogensinde ved de olympiske lege. Men hvem er egentlig den mest vindende, siden Danmark sendte de første atleter afsted til Athen i 1896?

DR Sporten giver her et overblik over de mest succesfulde danske OL-atleter.

Eskild Ebbesen: 5 medaljer

H.K.H. Kronprins Frederik ønsker Ebbesen tillykke med bronzemedaljen i London i 2012. (Foto: © DARREN WHITESIDE, Scanpix Denmark)

Eskild Ebbesen er den mest succesrige danske OL-atlet gennem tiderne, ser man på antallet af medaljer, og dernæst hvilket metal de er lavet af. Den danske letvægtsroer har sammenlagt vundet fem medaljer, hvoraf tre af dem er af guld.

Ebbesen OL-debuterede for 25 år siden i Atlanta, hvor han vandt guld med letvægtsfireren - eller guldfireren, som den meget passende kaldes.

I 2004 i Athen og 2008 i Beijing roede Ebbesen og kompagni sig igen til guld, hvor det i 2000 i Sydney og 2012 i London blev til bronzemedaljer.

Lars Jørgen Madsen: 5 medaljer

Ved siden af sin profession som læge var Lars Jørgen Madsen skytte. Og en dygtig én af slagsen.

Han deltog i fem olympiske lege og hentede fem medaljer fra 1900 til 1924.

Mest succes havde han ved legene i Antwerp i 1920, hvor den danske skytte hentede guld i 300 meter stående fri riffel for hold og sølv i 300 meter stående militærriffel.

Derudover vandt han guld i 300 meter riffelskydning i 1900 i Paris samt bronze og sølv i Stockholm i 1912.

Niels Larsen: 5 medaljer

Niels Hansen Ditlev Larsen var i mange år våbenfabrikant samtidig med sin karriere som international topskytte. (Foto: © Eduard Christoffersen, WikiMedia Commons)

Legene fra 1912 til 1924 var en ren guldalder for dansk skydning. Niels Larsen fra Horsens skød i alt fem medaljer hjem til Danmark i disciplinerne riffel og militærriffel.

Det blev til to af bronze i Stockholm 1912, sølv og guld i Antwerpen 1920 og afslutningsvis bronze i Paris 1924.

Han arbejdede som bøssemager, og han fik senere i livet stor succes som våbenfabrikant med Schultz & Larsen Geværfabrik.

Paul Elvstrøm: 4 medaljer

Paul Elvstrøm vandt sin fjerde guldmedalje i træk. Her i OL i Rom i 1960. (Foto: © MINI WOLFF, Scanpix Denmark)

Paul Elvstrøm har ikke flest medaljer. Til gengæld har han kun vundet guld, de fire gange han har været på podiet ved OL.

Det skete fire gange i træk fra 1948 til 1960. Første gang i London var i jolletypen firefly, mens de tre efterfølgende var i en finnjolle.

Elvstrøm deltog ved OL otte gange. Sidste gang i 1988 i en alder af 60 år.

I 1996 blev han kåret til århundredets sportsmand i Danmark og blev i 2007 indlemmet i det internationale sejlsportsforbunds Hall of Fame.

Lasse Norman Hansen: 4 medaljer

Lasse Norman med sin guldmedalje fra 2012. (Foto: © Cathal Mcnaughton, Scanpix Denmark)

Lasse Norman Hansen er den mest succesrige af de danske atleter, der i år er at finde ved legene i Tokyo.

Norman Hansens medaljehøst startede i 2012 i London, hvor omnium for første gang var på OL-programmet. Her hentede den dengang 20-årige cykelrytter en guldmedalje i den nye disciplin foran franskmanden Bryan Coquard og briten Ed Clancy.

I Rio i 2016 hentede Norman bronze i omnium og i 4000 meter holdløb. En bedrift, han forbedrede i Tokyo, hvor det blev til sølv med banelandsholdet.

Det er uvist, om Lasse Norman fortsat skal være en del banelandsholdet med henblik på OL om tre år i Paris.

Lasse Norman Hansen kan hente sin femte OL-medalje på lørdag, når han kører parløb med Michael Mørkøv klokken 09.55.

Anders Peter Nielsen: 4 medaljer

Den danske skytte vandt fire medaljer på fire OL-deltagelser. Anders Peter Nielsen var for første gang i 1900 i Paris, hvor han tog hjem fra den franske hovedstad med tre sølvmedaljer i rejsetasken.

Tyve år skulle der gå, før danskeren igen var på podiet ved de olympiske lege, da han i en alder af 53 år vandt guld for hold på 300 meter stående riffel, hvilket gør ham til den ældste danske medaljetager nogensinde.

Flere med 3 medaljer

Pernille Blume og Emma Aastrand har med OL i Tokyo begge vundet tre medaljer. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Ritzau Scanpix / Foto: © Nic Bothma, Ritzau Scanpix)

Inden legene i Tokyo var der udover damelandsholdet i håndbold ti danskere med tre medaljer. Lasse Norman Hansen var en af dem.

Efter OL i Tokyo er Pernille Blume (svøming) og Emma Aastrand Jørgensen (roning) blevet en del af det fine selskab med tre OL-medaljer.

Pernille Blume vandt i Rio OL-guld på 50 meter fri og bronze på 4 x 100 meter medley, mens hun denne sommer vandt bronze på 50 meter fri.

I sin enerkajak vandt Emma Aastrand Jørgensen sølv i Rio på 500 meter og bronze på 200- og 500 meter i Tokyo.

Listen består desuden af cykelrytterne Henry Hansen, Willy Falck Hansen og Niels Fredborg, af Jesper Bank og Ole Berntsen fra sejlsportens verden, roerne Thomas Ebert og Erik Hansen, svømmeren Karen Margrethe Harup og sidst men ikke mindst vægtløfteren Viggo Jensen. Viggo Jensen var den første danske olympiske mester, da han vandt vægtløftningskonkurrencen i Athen i 1896.

Emma Aastrand Jørgensen har mulighed for at hente sin fjerde OL-medalje med firerkajakken, der skal på vandet for første gang natten til fredag klokken 03.37.

Søren Marinus Jensen: 2 medaljer + 2 jubilæumsmedaljer

Den danske bryder Søren Marinus Jensen var for første gang til OL ved jubilæumslegene i 1906 i Athen, hvor han vandt to guldmedaljer. Udover at bryde arbejdede Jensen som kranfører på Vestre Gasværk.

I de efterfølgende to lege i London og Stockholm vandt han bronze.

Søren Marinus Jensen dyrkede foruden brydning også svømning og vandpolo.

Hør Gunnar 'Nu' Hansens interview med S. M. Jensen og en tilskuer om triumfen i 1906.

Tilføjelse: Æres den som æres bør. I dette tilfælde Niels Larsen, der er tilføjet listen. Han vandt fem medaljer ved legene og er derfor en af alletiders mest succesfulde danske OL-atleter.