På banen, på vandet og i hallen: Her skal de danske OL-medaljer komme

DR Sportens OL-kommentator Henrik Liniger giver her sit bud på de danske medaljetager til OL.

Viktor Axelsen, Anne-Marie Rindom og Lasse Norman er gode bud på danske medaljetagere, mener Henrik Liniger. (Foto: © (c) Ritzau Scanpix)

OL-medaljer til Danmark kan komme fra både favoritter og outsidere. Det blev legene i Rio for fem år siden et bevis på, da Danmark landede på hele 15 stykker metal, langt over det forventede.

Det blev det bedste danske OL siden 1948 og det bliver svært at følge op på den præstation.

Derfor er den danske målsætning i Tokyo da også mindre, men stadig ambitiøs.

Mellem 8 og 10 lyder den officielle melding fra Danmarks Idræts-Forbund, når det gælder medaljehøsten denne gang.

111 dansker er med til OL, og DIF forventer at der bl.a. er medaljemuligheder i cykling, håndbold, sejlsport, kajak, badminton, svømning, ridning, roning og skydning.

Men nogle er selvfølgelig større favoritter end andre.

Vi har taget et kig på de bedste danske muligheder.

Herrelandsholdet i håndbold

En glad Mikkel Hansen med en guldmedalje til OL i 2016. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix Denmark)

Som dobbelte verdensmestre må og skal Danmark tage favoritværdigheden i mændenes håndbold. En olympisk turnering er på mange måder anderledes end et VM.

Der er færre spillere i truppen og OL ligger efter en lang, udmarvende og coronapræget sæson. Men det gør den for alle hold, og Danmark bør stadig have en stærk nok trup til i hvert fald at komme til at spille om medaljer.

Og når det gælder guld til Danmark, er Nikolaj Jacobsens udvalgte blandt vores allerstørste håb.

Banecykling – 4000 meter og parløb

Lasse Norman har fejret store triumfer på banen. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

Hvis den danske medaljemålsætning skal nås, så skal der høstes metal på velodromen i Tokyo. Danmark har vundet medaljer i banecykling ved de seneste tre olympiske lege, og der er gode muligheder for at det kan ske igen.

Danmark stiller med regerende verdensmestre i 4 kilometer holdløb og i parløbet hos mændene, men coronapausen har været lang i mesterskabssammenhæng, så der er naturlig usikkerhed om, hvor stærke konkurrenterne er.

Uanset hvad, så bør banerytterne, med den dobbelte OL-medaljetager Lasse Norman Hansen i spidsen, kunne køre nye triumfer hjem til Danmark.

Badminton – herresingle

Viktor Axelsen og Anders Antonsen kender hinanden godt. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Kan Viktor Axelsen gentage eller forbedre bronzemedaljen fra Rio? Og kan Anders Antonsen følge med ham helt til de afgørende kampe?

Forhåbningerne er høje før OLs herresingleturnering og det er med god grund. Danmark stiller med nummer to og tre på verdensranglisten og bør kunne spille med om medaljer.

Om det så bliver guld til Danmark, afhænger især af om de to danskere kan knægte den suveræne verdensetter Kento Momota.

Under normale forhold ville en japansk heksekedel-hjemmebane kunne hjælpe Momota mod sejr, men OL i Tokyo bliver jo uden tilskuere, hvilket umiddelbart virker til at være til danskernes fordel.

Kajak – Emma Aastrand Jørgensen

Emma Aastrand Jørgensen har flere muligheder for at vinde en medalje. (Foto: © BERNADETT SZABO, Ritzau Scanpix)

Vandt overraskende OL-sølv på 500 meter i 2016 og har siden haft stor succes – senest ved EM i Poznan i år, hvor hun vandt guld på både 200 og 500 meter enerkajak samt bronze i firerkajak.

I Tokyo er hun et godt bud på en medalje, måske endda to, først og fremmest i enerkajak.

Roning – Sverri Nielsen

Han hedder Sverri, kommer fra Færøerne og stiller op for Danmark. Forvirret? Vi kan også bare kalde Sverri Nielsen for guldhåbet i galejen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Selv om letvægtsfireren, i Danmark kendt som guldfireren, ikke længere er på OL-programmet, så er der stadig håb om danske medaljer på det olympiske rostadion. Ikke mindst med hjælp fra Færøerne, idet Sverri Nielsen er blandt favoritterne i singlesculler.

Med EM-guld og VM-sølv i bagagen fra de seneste sæsoner er den stærke færing blandt Danmarks største medaljehåb og målet er, at han skal skabe olympisk jubel både i Danmark og på Færøerne. Også kvindernes toer uden styrmand med Fie Udby Erichsen og Lærke Berg Rasmussen kan komme til at kæmpe med om medaljerne.

De har begge prøvet at stå på OL-medaljeskamlen før, og selv om deres samarbejde er nyt, så virker det lovende.

Danmark har hentet ro-medaljer ved de seneste seks lege i træk, så hvis Danmark skal have succes i Tokyo, så er de to kilometer vand til roerne et godt sted at kigge hen.

Sejlsport – Anne-Marie Rindom

Anne-Marie Rindomhar tidligere vundet VM-guld i Japan. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

I det hele taget er vandet danskerne ven ved OL.

Med i alt 30 medaljer er sejlsport den mest vindende olympiske idrætsgren for Danmark.

Vi skal helt tilbage til 1984 for at finde et dansk OL uden sejlsportsmedaljer, og heldigvis tyder meget på, at også det japanske farvand vil byde på dansk succes.

De største forhåbninger knytter sig til Anne-Marie Rindom i Laser Radial-jolle. Hun har i årevis været blandt verdens bedste i klassen og har vundet to gange VM-guld, det ene – i 2019 – i Japan.

Ved OL i Rio blev det til bronze og det bliver spændende at følge den 30-årige danskers kamp for at gentage eller forbedre den præstation.

Derudover vurderer Dansk Sejlunions Sportschef Thomas Jacobsen flere af de danske besætninger til at ligge i top 5, og gør man det, er medaljerne også inden for rækkevidde, som OL i Rio i dén grad viste for Danmark.

Du kan følge med i OL på alle DR's platforme de kommende tre uger.