Datoer for udsat OL er fundet: Legene begynder 23. juli 2021

Dermed bliver de Olympiske Lege afholdt præcis et år efter planen.

Det udskudte OL betyder blandt andet, at VM i atletik, der skulle være afholdt i 2021, må rykkes. (Foto: Franck Robichon © Scanpix)

Det udsatte sommer-OL i Tokyo afvikles fra 23. juli til 8. august i 2021, er de japanske OL-arrangører og Den Internationale Olympiske Komité (IOC) enige om.

Beslutningen blev truffet efter en telefonkonference mandag formiddag, hvor både IOC-præsident Thomas Bach og de ledende figurer hos de japanske arrangører deltog.

At valget er faldet på netop en sommertermin skyldes flere ting, lyder det i pressemeddelelsen.

Det handler om 'at beskytte atleter og alle involveredes helbred' og støtte forsøget på at kontrollere spredningen af coronavirusset. Det løser ligeledes en række kalendermæssige udfordringer bedst muligt.

De nye datoer er præcis ét år efter det oprindelige afholdelsestidspunkt for OL. Det samme gør sig stort set gældende for de paralympiske lege, som afvikles fra 24. august til 5. september 2021.

- Med denne meddelelse er jeg overbevist om, at vi sammen med organisatører, den japanske regering og alle interessenter kan overkomme en udfordring som denne uden fortilfælde. Mennesket befinder sig i øjeblikket i en mørk tunnel. Disse olympiske lege kan være et lys i slutningen af denne tunnel, siger IOC-præsident Thomas Bach om beslutningen.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) udtrykker tilfredshed med, at sommerens udsatte OL i Tokyo vil blive afviklet på nærmest identiske datoer i 2021 fra 23. juli til 8. august.

- Vi modtager nyheden med tilfredshed, og det var også datoerne, vi forventede, siger DIF-direktør Morten Mølholm, til Ritzau.

- Vi er tilfredse med, at vi kommer til at operere med samme termin som i år, og det giver bedre plads til at få plads til kvalifikationsstævner i løbet af foråret, og det ramler ikke ind i alle mulige andre sportsbegivenheder. Det virker som en fornuftig beslutning.

Der vil komme nye udfordringer

Der har været mange hensyn, tanker og overvejelser, men med placeringen af OL i sommermånederne - samme tid på året som det oprindelige - har IOC og de japanske arrangører truffet den beslutning, de helst ville tage, mener DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

- Så kan atleternes forberedelsesplaner fra i år tages frem igen, og man kan også beholde en stor del af strukturen og de praktiske planer omkring afviklingen af et kæmpearrangement som OL, siger Henrik Liniger.

De olympiske ringe er klar i Tokyo. Og nu er datoerne også blevet meldt ud. (Foto: Kimimasa Mayama © Scanpix)

Det har imidlertid ikke været uden udfordringer, mener DR Sportens kommentator.

- En af de store hurdler har været specialforbundene, som har masser af planlagte stævner og mesterskaber næste sommer. De bakker, ifølge IOC, enstemmigt op om det her, og OL er naturligvis også det vigtigste på sportens kalender. Men det giver udfordringer.

VM i atletik klar til at vige pladsen

Da planerne om at udsætte OL blev præsenteret for under en uge siden, var Det Internationale Atletikforbund (World Athletics) hurtig i både tanke og handling. Med et atletik-VM planlagt fra 6. til 15. august kunne forbundet godt se, at det potentielt kunne give problemer.

Derfor tilbød man allerede her at vige pladsen for OL. Med dagens nyudmeldte OL-datoer bliver det så aktuelt, bekræfter World Athletics.

- Vi støtter de nye 2021-datoer for de olympiske lege Tokyo 2020, der er annonceret i dag af de japanske arrangører og IOC. Dette giver vores atleter den tid, de har brug for til at komme tilbage i træning og konkurrence.

OL-placeringen kan få indflydelse på afviklingen af en lang række andre sportsbegivenheder, forudser DR Sportens kommentator Henrik Liniger. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)

World Athletics arbejder nu stedet på at finde nye datoer i 2022 for afholdelse af verdensmesterskaberne i atletik.

Henrik Liniger forudser, at World Athletics ikke bliver de sidste til at rykke rundt på programmet for at klemme OL-mastodonten ind i kalenderen.

- Der vil helt sikkert være flere, der følger efter. EM i kvindefodbold står til at slutte under OL, så det bliver helt sikkert også rykket. Tour de France overlapper også, så der må man enten rykke datoerne for Touren 2021 eller måske flytte landevejscyklingen til slutningen af OL. Og der er mange flere brikker, der skal lægges, før planen for sportsåret 2021 er klar, siger Henrik Liniger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk