Den har været på Mount Everest og i rummet: Nu sætter den olympiske ild gang i legene

De vilde fakkel-ruter er med til at lave en 'hype' omkring OL, som adskiller sig fra alle andre mesterskaber, siger ekspert.

Den olympiske ild har været tændt siden 2020, og sætter i dag gang i De Olympiske Lege ved åbningscermonien. (Foto: Zuma / SplashNews.com © www.SplashNews.com 2021)

I dag ankommer den olympiske ild til Japans nationalstadion efter sin mere end 10.000 kilometer lange rejse fra Olympia i Grækenland til OL-værtsbyen, Tokyo.

Faklen skyder den overdådige åbningsceremoni i gang i dag, som på traditionel vis indleder De Olympiske Lege.

- Fakkelløbet og åbningsceremonien er nogle af de ritualer, der er med til at gøre De Olympiske Lege til noget helt særligt. Den olympiske ild refererer tilbage til de antikke lege i Grækenland, hvor grækerne eftersigende stjal ilden fra guderne. Den historie skaber en særlig prestigefyldt aura omkring legene, siger Jørn Hansen, der er professor emeritus i idrætshistorie fra Syddansk Universitet.

Under de moderne lege bliver den olympiske ild tændt nogle måneder før De Olympiske Lege starter og fragtet af fakkelbærer til værtsbyen.

Selvom den mest traditionelle måde at fragte den olympiske ild på er i løb på landjorden, har værtsnationer gennem tiden lavet flere hæsblæsende forsøg på at fragte ilden på mange vilde måder.

Vi har samlet nogle af de mest opsigtsvækkende måder her.

Flamme skabte konflikt for Kina

  • Klatrer står med den olympiske flamme på verdens højeste bjerg, Mount Everest, på grænsen til Kina. (Foto: XINHUA)
  • Klatrer viser OL-ringene. (Foto: XINHUA)
1 / 2

I 2008 var millionbyen Beijing i Kina værtsby for De Olympiske Lege.

Kineserne havde tænkt ud af boksen, da de planlagde ruten fra Grækenland til Kina, og valgte, at ruten skulle gå gennem seks af verdens syv kontinenter.

På grænsen mellem Nepal og Kina kom faklen forbi Mount Everest, hvor et hold af klatrere også bragte den olympiske ild med op på verdens højeste bjerg.

Reaktionerne på fakkeloptoget fra andre lande var dog langt fra dét, kineserne havde håbet på.

- På flere kontinenter mødte kineserne aktivistiske begivenheder og demonstrationer mod Kina, siger Jørn Hansen.

Et eksempel var, da en fakkelbærer blev overfaldet i London i af en kina-kritisk aktivist. Der var også konflikt i Istanbul - og i Paris blev faklen slukket fem gange. Det skete, ifølge det franske politi, fordi man måtte evakuere fakkelbærerne fra optøjer.

Rusland tog faklen med i rummet

  • Den russiske astronaut Oleg Kotov holder den olympiske fakkel under rumvandringen udenfor Den Internationale Rumstation. Billedet er taget fra livesendingen af NASA TV, den 9 november 2013. (Foto: Nasa)
  • Rusland havde i 2013 medbragt den olympiske fakkel på 'Expedition 37' til Den Internationale Rumstation. (Foto: NASA TV)
  • Den russiske astronaut Fyodor Yurchikhin holder den olympiske fakkel lige efter landingen på Jorden. (Foto: Shamil Zhumatov)
1 / 3

Den hidtil længste rute, som faklen har haft, var under de olympiske vinterlege i 2014. Her var destinationen Sochi i Rusland, men faklen tog ikke ligefrem ruten fra Grækenland til Rusland i fugleflugt.

I stedet besluttede russerne at sende faklen op med en rumraket til Den Internationale Rumstation.

Tre russiske astronauter bragte den til rummet, hvor faklen også kom med uden for rumstationen på en 50 minutters rumvandring.

- De her vilde påfund er med til at lave en 'hype' omkring OL, som adskiller sig fra alle andre mesterskaber, siger Jørn Hansen.

Selvom ilden ikke holder til en tur i rummet uden ilt, var det netop dén fakkel, der blev antændt igen og brugt til at tænde den olympiske ild i Sochi.

Et tilskuer-tomt stadion venter i Tokyo

Til dette OL har faklen været tændt siden 20. marts 2020 og har været strandet på ruten i et år. Rejsen har ikke kun budt på turen fra Grækenland til Japan - men også været rundt på 47 destinationer i Japan under mottoet ‘Hope Lights Our Way’.

På ruten ligger områder som Fukushima, Iwate og Miyagi, der er nogle af de byer, der blev hårdest ramt af jordskælv og tsunami i 2011, hvor mere end 18.000 mennesker mistede livet eller forsvandt.

Nu er den olympiske ild nået frem til Tokyo - dog et år forsinket. For coronapandemien satte sidste år en stopper for at afholde OL i Tokyo 2020. I stedet blev det udskudt til i år.

Atleterne kan derfor afholde De Olympiske Lege, men med nogle drastiske ændringer.

Der vil nemlig ikke være tilskuere på stadion, når atleterne skal hive medaljerne hjem. Også fakkeloptoget i Tokyos gader er i år blevet aflyst og erstattet af officielle ceremonier, der er blevet streamet online.

Og selvom ændringerne er påtvunget af coronakrisen, er det typisk, at vi ser ændringer i de ellers grundlæggende traditionelle lege. Det gør landene for at markere og brande sig, fortæller Jørn Hansen.

- Man prøver hele tiden at forny sig som OL-vært. I år har der været stort fokus på at gøre brug af genbrug, som tapper ind i tidens trend om at passe på miljøet, siger Jørn Hansen.

I år kan du altså se podier lavet af genbrugsplast, mens medaljerne er smeltet om fra eksisterende metaller fra brugte mobiler, computere og kameraer.

Facebook
Twitter