'Det er en farce': Den russiske OL-kollektion er langt fra neutral

Ruslands atleter skal være neutrale til OL i Tokyo. Men det er designet til at gå lige til grænsen, som et stort russisk flag.

En model på catwalken til det show, hvor den russiske tøjkollektion til udøverne ved OL blev præsenteret. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA)

Russiske træningsdragter i rød, hvid og blå burde ikke få øjenbrynene til at løfte sig.

Men I olympisk sammenhæng er sagen et lidt anden. Der har de officielle dragter få mange til at spærre øjnene op og klø sig selv i skægget.

For skal de ikke være neutrale?

Og jo, det skal de.

De russiske atleter skal til OL i Tokyo stille op under neutralt flag og under navnet ROC – Ruslands Olympiske Komité.

Rusland blev i 2019 udelukket fra al idræt i fire år af den internationale antidoping-organisation, WADA. Den dom ankede russerne dog til sportens voldgiftsret, CAS. Det betød at straffen i december blev reduceret til to år.

En straf, der mødte kritik fra blandt andre Danmarks Idræts Forbunds direktør, Morten Mølholm. Og den nye russiske tøjkollektion ændrer ikke ved den opfattelse.

- Det bliver efterhånden latterligt. Det er med til at udvande straffen, og sender langt fra et stærkt signal. Jeg er frustreret over, at Rusland ikke bare tager deres straf i stedet for hele tiden at gå til grænsen, siger Morten Mølholm, og forsætter:

- Det havde klædt alle, at tøjet signalerede noget andet. Jeg er frustreret over, at Rusland ikke tager deres straf alvorligt, men hele tiden forsøger at gå til grænsen.

Tøjkollektionen bærer i den grad præg af farverne på Ruslands flag. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Scanpix)

Rusland blev straffet for, fra statslig hold, at have manipuleret med en række dopingprøver fra russiske atleter. Blandt andet til de olympiske lege i 2014 på hjemmebane i Sochi. Og efterfølgende har de forsøgt at miskreditere den whistleblower, der afslørede snydet.

Umiddelbart overholder den russiske tøjdesigner sig inden for regelrammerne. Men det frustrerer stadigvæk direktøren i Anti Doping Danmark, Michael Ask.

- Det er en farce, at tøjet er godkendt. Rusland søger helt bevidst grænsen og måske lidt til. Straffen var, at de ikke måtte have navn eller flag på tøjet, men med det her design griner de hele antidopingverdenen lige op i ansigtet, mener han.

Ikke overraskende

Der er nok ikke mange tilskuere, der kommer til at sidde som store spørgsmålstegn, og lede efter de russiske atleter på tv-skærmen til sommer. For dragterne er nemme at koble sammen med Rusland.

Og det var næsten forudsigeligt, mener Jens Sejer Andersen, der er international chef i organisationen Play The Game - en del af Idrættens Analyseinstitut.

- Jeg er ikke overrasket over, at tøjet er sådan her. Dragten udtrykker i designet meget tydeligt, hvad den Internationale Olympiske Komite har ønsket. Nemlig at sanktionerne mod Rusland, for deres mange årige statsdopingprogram, ikke må gøre ondt, siger han.

Præsidenten i den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov, kunne lide, hvad han så ved præsentationen af tøjkollektionen. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Scanpix)

Jens Sejer Andersen, understreger også, at Rusland opfylder reglerne. Ifølge ham, er det reglerne, der er for svage.

- Det her viser, hvor utrolig vigtig national symbolik er ved OL. Det ved vi også fra vores egen opmærksomhed på danske idrætsudøvere og dannebrog. Men det har en særlig vægt i autoritære stater, hvor atleterne er fortropper for national stolthed, siger han.

Ifølge Michael Ask viser tøjet, at Rusland i bund og grund er ligeglade med, hvad andre nationer tænker om dem.

Og han bliver på en eller anden måde bakket op af præsidenten i den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov, der sagde følgene efter fremvisningen:

- I de uniformer I lige har set, kan vores nationale flag ses meget, meget tydeligt.

Se i videoen herunder, hvordan det så ud, da Rusland præsenterede OL-kollektionen på catwalken:

Store interesser på spil

Der er store interesser på spil, når spørgsmålet om, hvad og hvor meget Rusland og atleterne kan og må til OL.

Og det viser den her sag, mener Michael Ask, der er direktør i Anti Doping Danmark.

- Det viser samtidig, at antidoping-systemet ikke er et stærkt nok system. Det hele bliver en blød mellemvare, fordi både politik og penge spiller ind.

Han peger blandt andet på, at CAS ikke er uafhængig. Præsidenten, John D. Coates, er nemlig også vicepræsident i IOC.

- Det er en problemstilling, der går ud over den her sag. Der er for meget magt hos IOC og idrættens organisationer, når det drejer sig om at skulle sanktionere i denne slags sager, siger Michael Ask.

Direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

For Jens Sejer Andersen viser det mangeårige tovtrækkeri om Ruslands straf, at antidoping er en lille brik, der bliver flyttet rundt i et spil, hvor der er store geopolitiske interesser.

- Skandalen har vist at systemet stadig i store træk er indrettet på at straffe de enkelte udøvere og ikke dem, der står bag dem.

- Det er jo paradoksalt at CAS halverede perioden for sanktionerne med den begrundelse, at man ikke ville tage modet fra nye generationer af russiske atleter, siger Jens Sejer Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk