’Det er simpelthen for dumt’: Far frygter for norske fantombrødres OL-forberedelse

Flere af Norges olympiske håb bliver tvunget til at opholde sig på et karantænehotel i op til ti dage, når de vender hjem fra udlandet.

De nye norske karantæne regler gør det svært for Ingebrigtsen-brødrene at rejse til Diamond League-stævnet i England senere i ​​maj. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

De fleste ville nok takke ja, hvis de blev tilbudt et ti-dages hotelophold væk fra hverdagens stress og jag.

Situationen er dog en lidt anden for de norske atleter, der drømmer om at komme til de olympiske lege i Tokyo til sommer.

Nye regler, som blev indført den 9. maj, betyder nemlig, at rejsende fra lande udenfor EØS og Schengen-lande (EU samt Norge, Island og Liechtenstein) skal opholde sig på et karantænehotel i op til ti dage ved ankomsten til Norge.

Det er altså ikke længere muligt at være i sit eget hjem i karantæneperioden, og det kan få store konsekvenser for blandt andre flere udøvere i atletikdisciplinen.

- Hvis vi skal låses inde på et hotel, når vi allerede er blevet testet fire eller fem gange indenfor få dage, ikke har været i nærheden af nogen, og vi tilmed har besøgt et land, der er langt med vaccinerne, så er det simpelthen for dumt, siger Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Han er træner og far til de succesfulde Ingebrigtsen-brødre, der er nogle af Norges helt store OL-håb.

Kan misse vigtige point i OL-kvalifikationen

Senere i maj afholdes det store atletikstævne Diamond League i England, hvor der er mulighed for at hente vigtige point til OL-kvalifikationen. Men her kan profiler som Jakob og Henrik Ingebrigtsen, der er mellemdistanceløbere, blive tvunget til at trække sig, så de undgår at skulle opholde sig på et karantænehotel og misse op til ti dages træning.

  • Jakob Ingebrigtsen. Født d.19 September 2000. EM-guld på 1500 og 5000 i 2018 meter. Sølv på 1500 ved junior-VM i 2018.
  • Henrik Ingebrigtsen. Født d. 24. februar 1991. EM-guld på 1500 meter i 2012. Femteplads på 1500 meter ved OL i 2012.
1 / 2

Gjert Ingebrigtsen understreger, at det under ingen omstændigheder vil fungere, at ‘hans drenge’ skal sidde på et hotel, hvis de skal komme i form til OL.

- Det kan jeg sige med hundrede procent sikkerhed, at hvis der ikke foretages ændringer i disse regler, kan ingen af mine drenge rejse til udlandet og konkurrere, siger Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Til sammenligning er der lavet undtagelser for de danske atleter. De må nemlig gerne bryde isolationen med henblik på træning og konkurrence, inden de har fået en negativ test på fjerdedagen. Derudover må de også gerne være i deres eget hjem - modsat de norske atleter.

Svært med endnu en barriere

Den danske mellemdistanceløber Ole Hesselbjerg befinder sig p.t. i Frankrig, hvor han træner frem mod vigtige stævner, hvor han skal hente point og i sidste ende kvalificere sig til OL. Han kan derfor sagtens sætte sig ind i den norske frustration.

- Jeg kan godt forstå, at de er rigtig irriterede. Der er i forvejen meget at holde styr på i disse tider, og det kan være utrolig svært med endnu en barriere.

- Jeg kender ikke til detaljerne omkring situationen i Norge, men der er ingen tvivl om, at det kan være et problem for dem, især hvis de ikke har adgang til et løbebånd eller et styrkelokale i op til ti dage, siger han til DR Sporten.

31-årige Hesselbjerg ved, modsat Ingebrigtsen-brødrene, at han deltager ved Diamond League-stævnet i England den 23. maj. Her skal han forsøge at samle point, så han kan komme til legene i Tokyo denne sommer. Og når Ole Hesselbjerg så vender retur til Danmark, venter der ham fire dage i isolation, inden han kan blive testet.

Ole Hesselbjerg deltog i disciplinen 3000 meter forhindringsløb ved legene i Rio. Nu kæmper han for at komme til Tokyo. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Danskeren er da træt af alle restriktionerne, men samtidig er han også afklaret omkring, at det hører med, hvis han gerne vil kvalificere sig til OL.

- Atleter er rimelig mentalt stærke, og vi ved, at isolation og karantæne kan være en nødvendighed for, at vi kan komme ud og samle de OL-point, vi skal.

- Jeg prøver at få det bedste ud af det, siger Ole Hesselbjerg.

Det norske justitsministerie skriver i en mail til NRK, at reglerne også gælder topatleter, og at der findes undtagelser, men kun i ‘meget specielle situationer’. Og her indgår atleterne altså ikke.

Mandag sendte det norske idrætsforbund derfor et brev til Justist- og Beredskabsministeriet, hvor de anmoder om en særregel for atleter, der gør, at de kan afvikle karantænen i sin egen - eller en anden egnet - bolig. De afslutter brevet med, at det er en hastesag, og at de ønsker afklaring indenfor de nærmeste dage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk