EM-eventyret er forbi - Så hvilke danskere skal vi nu holde med?

Sportssommeren er kun lige begyndt, og der ligger masser af medaljechancer og lurer.

Sommeren dufter lidt af guld. (Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR)

Så gik den ikke længere. Flagene skal ned, fadøllene skal vaskes af og landsholdstrøjen tilbage i skuffen.

Eller skal den nu også det?

Mens det danske herrelandshold i fodbold var ved at få de sidste detaljer på plads før slaget mod England på Wembley, cyklede en anden dansker nemlig ind på den helt store scene i det franske.

Og om to ugers tid skal et stort og stærkt hold danske idrætsudøvere forsøge at tage medaljer med hjem fra de Olympiske Lege i Tokyo.

Så pak skuffelsen væk og få klaphatten på igen. For her er nogle af de danskere, du kan kaste din sportskærlighed på de kommende uger. Vi begynder i Frankrig, inden turen går til Japan.

Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard i den hvide ungdomstrøje satte Tour-favorittenTadej Pogacar på kongeetapen, hvor de skulle klatre over Mont Ventoux to gange. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Ritzau Scanpix)

Det var nok de færreste danskere, der kendte meget til 24-årige Jonas Vingegaard inden årets Tour de France. Men det kan meget vel ændre sig de næste små to uger.

Den danske Jumbo-Visma-rytter har nemlig byttet rollen som hjælperytter ud med kaptajn-kasketten. Og det har han gjort så godt, at han inden 12. etape ligger nummer tre samlet.

Og intet bliver det samme igen for Jonas Vingegaard, efter han i går satte den helt store forhåndsfavorit Tadej Pogacar op ad Mont Ventoux, fortæller cykelekspert Brian Nygaard.

- Det skridt tyder på, at han er en realistisk podiekandidat, og det er meget længe siden, at vi har haft det. Den etape vil stå som et nøgleøjeblik under årets Tour.

Brian Nygaard har været pressechef og team manager på forskellige cykelhold, og under årets Tour de France er han DR Sportens cykelekspert. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Og ifølge Brian Nygaard er der masser at glæde sig til for os danskere under årets Tour de France. Jonas Vingegaard har nemlig før vist, at han bliver bedre jo længere og hårdere løbet er - og den sidste uge i Pyrenæerne bliver ikke nem.

- Han har også vist, at han er rigtig stærk på enkeltstarten, så nu skal han bære de her meget konkrete forhåbninger videre, siger cykeleksperten.

Og på mange måder er Jonas Vingegaard perfekt til at overtage vores kærlighed til EM-landsholdet, mener Brian Nygaard.

Det er ikke hver dag, at der dukker en bjergrytter i verdensklasse op fra pandekageflade Danmark og Glyngøre.

- Han er også meget nem at holde med og holde af. Han bor stadig oppe i Glyngøre og har stået og kastet med fiskekasser i Hanstholm inden træning. Det er jo en ret eventyrlig historie.

Ifølge Nygaard minder thyboen og EM-landsholdet også om hinanden uden for banen, hvor de er tilgængelige og sig selv.

- Det er det, sport kan. Hvis de giver os liv at komme tæt på, så bliver begejstringen større, men det gør det også nemmere at komme overens med nederlag. Det er i medgang og modgang, siger Brian Nygaard.

DR Sporten besøgte i 2018 Jonas Vingegaard på hjemstavnen.

Banelandsholdet

Rasmus Lund Pedersen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen og Michael Mørkøv blev hyldet for deres VM-guldmedaljer ved VM i banecykling sidste år. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Vi bliver på cyklen lidt endnu, men kører 10.000 kilometer mod øst. Når OL begynder 23. juli, er det nemlig på cykelbanen, at vi finder en af de største favoritter til en dansk OL-guldmedalje.

Sidste år vandt Danmark nemlig 4.000 meter holdforfølgelse under VM i banecykling.

- Banelandsholdet er nok et meget realistisk bud på en guldmedalje. Det er nok den mest prestigiøse disciplin, og der er vi gået fra at få medaljer til at være favoritter, siger Brian Nygaard.

Også uden for banen har vi OL-muligheder på cyklen, når der skal køres linjeløb. Ifølge Brian Nygaard vidner Mads Pedersens verdensmesterskab om et velfungerende miljø.

- Jakob Fuglsang satser hårdt på løbet i Tokyo og tager tingene dag for dag i touren, siger han.

Cecilie Uttrup Uttrup Ludwig blev nummer tre til DM i landevejscykling (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Og hos kvinderne skal man også holde øje med den altid karismatiske Cecilie Uttrup Ludwig, der dog tidligere på året kritiserede kvindernes rute.

- De (herrerne, red.) skal jo over Mount Fuji, som bare er det der 'wow'. Mount Fuji er jo også sådan ikonisk - jeg føler, at alle kender Mount Fuji, og det skal vi så ikke over. Det synes jeg bare er rigtig synd, fortalte Cecilie Uttrup Ludwig til Discovery+.

Hun har været godt kørende på det seneste, hvor hun var tæt på at vinde endagsløbet La Course by Le Tour de France, men måtte nøjes med en andenplads. Netop nu kører hun Giro d'Italia.

Håndboldherrerne

Mikkel Hansen og brødrene Magnus og Niklas Landin er nogle af de største stjerner på håndboldlandsholdet. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Når man siger Danmark og OL, så bliver man næsten også nødt til at sige håndbold.

Og her har herrerne rigtig gode chancer for at få medaljer med hjem fra Tokyo af den allerfineste karat, siger DR Sportens Morten Hausborg, der netop skal til Tokyo for at kommentere håndbold - i øvrigt hans niende OL.

- De er et hold, der har CV'et i orden, og det er klart, at forventningerne er høje, når man er regerende VM- og OL-vindere. De er favoritter.

OL i Tokyo bliver Morten Hausborgs niende. (Foto: Svend Thomsen © DR)

For håndboldlandsholdet bliver en af de helt store udfordringer ifølge Morten Hausborg at finde energien.

- Håndbold er en vinteridrætssportsgren. Spillerne skal finde energien og motivationen til en sæson, der forlænges en måned.

Mens Mikkel Hansen og Nicklas Landin er håndherrernes Simon Kjær og Kasper Schmeichel, så bliver Mathias Gidsel OL's Mikkel "Damsinho" Damsgaard, mener Morten Hausborg.

De andre OL-håb

OL i Tokyo er Pernille Blumes tredje. Hun vandt det første danske OL-guld i svømning i 68 år i Rio i 2016. (Foto: MARCOS BRINDICCI © Scanpix Denmark)

Ifølge Morten Hausborg er der også oplagte medaljekandidater i badminton, sejlsport og i svømning. Her skal Pernille Blume forsøge at gentage miraklet fra Rio de Janeiro, hvor hun vandt guld i 50 meter fri - fire måneder efter hun gjorde comeback.

Oven vande plejer Danmark også at have gode chancer for en medalje, når det kommer til roning.

- Roning betyder nærmest automatisk danske medaljer. Jeg begyndte at kommentere roning i 1996, og jeg tror aldrig, at jeg har oplevet, at vi ikke har fået medaljer med hjem.

Faktisk er det største medaljehåb dog ikke dansk. Det er derimod den bomstærke færing Sverri Nielsen, der ror i singlesculler, vurderer Morten Hausborg, der er fuldkommen ligeglad med, at han kommer fra Færøerne.

- Det handler kun om medaljer, og han ror med dannebrog på brystet, siger han med et smil på læben.

Færøerne har tidligere ytret ønske om at kunne stille op under færøsk flag, men de er stadig ikke medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og kan derfor ikke deltage i OL som selvstændig nation.

Sverri Nielsen vandt EM-sølv tidligere på året i Varese i Italien. (Foto: LiveMedia/Danilo Vigo / IPA © IPA MilestoneMedia/PA Images)

Sidst, men bestemt ikke mindst, har Danmark også nogle skarpe skytter med til OL, og det er nogle af dem, som Morten Hausborg glæder sig allermest til at følge.

- Det er jo uhyre sjældent, at vi hører noget om dem i pressen. Vi skriver måske en artikel, hvis de vinder en World Cup, men det er også det, siger han.

Når det kommer til OL-skydning, er det dog ifølge Hausborg nærmest umuligt at sige, hvad det ender med.

- De kan blive nummer 28 eller to. Det er så latterligt lidt, der adskiller dem. Det er uforståeligt, når man ser på det. De skal jo nærmest bruge et forstørrelsesglas for at se, om kuglen er en millimeter til den ene eller anden side. Det er som at gå på casino. Man aner ikke, hvad man får, siger Morten Hausborg.

Danmarks Idrætsforbund har valgt at sende skytterne Jesper Hansen, Anna Skade Nielsen, Rikke Mæng og Steffen Olsen til Tokyo.

Morten Hausborg håber, at de får en god oplevelse sammen med alle de andre idrætsudøvere, men der er ifølge ham ingen tvivl om, at det coronaplagede OL bliver alt andet end normalt.

- Jeg har lidt ondt af alle dem, der har kæmpet for den her oplympiske oplevelse i så mange år. Det bliver specielt, men ikke på den gode måde, siger han.

Japans premierminister Yoshihide Suga har officielt erklæret Tokyo i undtagelsestilstand på grund af covid-19.

Tilstanden vil vare fra 12. juli og frem til 22. august, hvilket betyder, at hovedstaden vil være i undtagelsestilstand under de olympiske lege, og konkurrencerne derfor kan blive uden tilskuere.

Ikke desto mindre glæder Morten Hausborg sig især til én ting.

- Dannebrog skal til tops. Det er det, som OL handler om.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk