En norsk Usain Bolt og en guldmedalje delt i to: Gense OL's uforglemmelige øjeblikke

Vi husker selvfølgelig de danske øjeblikke, men hvad har der ellers været af store øjeblikke under OL?

(Foto: Lucy Nicholson © Scanpix. Grafik: Sandra Bertelsen)

Det har været mindeværdigt i sig selv at følge de mange, flotte danske præstationer ved de olympiske lege i Tokyo.

Men tager vi de danske briller af, har det også været et OL med vilde rekorder på tværs af de mange forskellige sportsgrene.

Herunder kan du se et udpluk af de begivenheder under OL, som vi nok også vil huske, når ilden igen tændes om tre år ved OL i den franske hovedstad, Paris:

Norges ’Usain Bolt’ smadrer verdensrekorden

Den norske hækkeløber Karsten Warholm leverede en kæmpe præstation i 400 meter hæk ved OL i Tokyo.

I finalen tog Warholm både guldet og slog eftertrykkeligt sin egen verdensrekord.

45,94 sekunder brugte nordmanden, og det er første gang, at nogen løber under 46 sekunder på distancen. Den gamle rekord lød på 46,70 sekunder.

Karsten Warholm, der blev verdensmester i både 2017 og 2019, har nu fire af de otte hurtigste tider nogensinde på 400 meter hæk.

Den tidligere dobbelte verdensmester på 110 meter hæk, walisiske Colin Jackson, sammenligner endda Warholms præstation med Usain Bolts legendariske rekord i 100 meter løb på 9,58 sekunder.

- Det her er en af de vildeste verdensrekorder, og jeg er ret sikker på, at den her verdensrekord vil leve længere end mig, siger 54-årige Colin Jackson til BBC.

Se norske kommentatorer råbe Karsten Warholms verdensrekord hjem i videoen herover.

Kan vi få to guldmedaljer?

Gianmarco Tamberi drattede om på den olympiske løbebane i ren ekstase.

På sommerlegenes glohede niende dag præsterede Gianmarco Tamberi en formidabel finale, som vitterligt tog sig ud som et dødt løb mellem italieneren og Mutaz Essa Barshim fra Qatar.

Det endte med to guldmedaljer i herrernes højdespring.

De to kombattanter delte i porten og udviste et unikt og helt utroligt eksempel på sportsmanship. Efter to udmattende timers hård konkurrence blev de to højdespringere til sidst enige om at deles om førstepladsen.

De nåede begge op på 2 meter og 37 centimeter uden at misse et eneste hop. Men ved 2.39, hvilket er den olympiske rekord, missede de begge alle tre forsøg. Dommeren spurgte derfor de to duellanter, om de ville ud i en altafgørende såkaldt jump-off, men i stedet spurgte en nysgerrig Barshim, om de ikke blot kunne deles om guldet?

Og jo, det kunne de.

Se øjeblikket, hvor Tamberi og Barshim bliver enige om at deles om guldet, i klippet herover.

For første gang i 13 år hedder 100 meter-mesteren ikke Usain Bolt

Tænk sig, en 100 meter-finale, den olympiske kongedisciplin, uden én eneste jamaicaner.

Og i legenden Usain Bolts fravær blev det altså den 26-årige italienske sprinter Lamont Jacobs, der tonsede sig til den ærefulde titel som klodens aktuelt hurtigste i tiden 9,80 sekunder.

Det første 100 meter-guld til støvlelandet nogensinde. Den første europæer siden britiske Linford Christie i 1992. Og så endda i en ny europæisk rekordtid.

Selv var han da også ganske tilfreds med den imponerende præstation.

- Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Det er en drøm, en kæmpe drøm, det er fantastisk, sagde Lamont Jacobs.

- Det går nok først rigtigt op for mig i morgen, hvad det er, der er sket. Lige nu er det bare helt utroligt.

Du kan se mændenes 100 meter-finale i videoen herover.

Kongen og dronningen blev fundet i bassinet

Kongen og dronningen af OL i Tokyo blev fundet i svømmehallen. I hvert fald hvad angår medaljer.

Den amerikanske svømmer Caeleb Dressel har sat fire olympiske rekorder, to verdensrekorder og vundet fem guldmedaljer i Tokyo. Ganske udemærket må man sige.

Faktisk gør det Caeleb Dressel til den blot 13. OL-deltager i historien, som har vundet fem guldmedaljer ved et og samme OL.

Tokyos største medaljevinder blev også fundet i vandet. Den australske svømmer Emma McKeon vandt syv medaljer i Tokyo, fire af guld og tre af bronze. Det er den største olympiske medaljehøst siden den amerikanske svømmer Michael Phelps vandt otte i 2008.

Se Emma McKeon vinde guld på 50 meter fri, hvor Pernille Blume samtidig sikrede sig bronze, i videoen herover.

Superstjernen fik skruesyge, men gjorde medalje-comeback

Superstjernen Simone Biles tog en bronzemedalje i kvindernes balancebom-disciplin.

Før OL ville det nok være blevet udråbt som en skuffelse for Biles, der var spået at blive en af OL’s helt store medaljevindere.

Men bronzen kom i hendes OL-comeback, efter at hun i Tokyo tidligere havde meldt afbud til fire finaler af hensyn til sit mentale helbred.

Ud over at være ramt af den såkaldte skrusyge kæmpede den amerikanske stjerne med at håndtere det pres, som hvilede på hende som den nok største kvindelige gymnastikstjerne nogensinde.

Derfor var det heller ikke nemt at blive klar til finalen i balancebom, fortalte hun.

- I de andre finaler var jeg simpelthen nødt til at trække mig, fordi jeg ikke var klar nok i hovedet til at kunne udføre mine øvelser. Inden finalen i balancebommen var jeg nødt til at gå tilbage i træning og ændre mit afsluttende spring for overhovedet at kunne fuldføre det, siger hun.

- Jeg troede ikke, at jeg ville blive klar til at kunne udføre øvelsen på balancebommen, så det betyder bare alt for mig, at jeg alligevel kunne komme ud her i dag og deltage én gang mere før OL slutter, sagde hun om bronzemedaljen.

Fænomenal trespringer nærmest fløj sig til guldet

Den venezuelanske trespringer Yulimar Rojas blev ikke bare olympisk mester i trespring. Med sit allersidste spring slog hun også en 26 år gammel verdensrekord. Intet mindre.

Og det gjorde hun endda med 17 centimeter.

I trespring præsterede hun nemlig 15 meter og 67 centimeter. Et helt utroligt spring.

Se det formidable spring i videoen herover.

Verdens stærkeste mand? Georgier sætter tre verdensrekorder og vinder OL-guld

Der er Lasha Talakhadze, og så er der alle de andre.

I hvert fald i mændenes supersværvægt i vægtløftning, som er for de helt tunge drenge - dem, der vejer over 109 kilo.

Georgieren noterede sig tre verdensrekorder på vejen til at tilføje endnu en OL-guldmedalje til sin samling, som også tæller en guldmedalje fra legene i Rio i 2016, fire VM-guld og fem EM-guldmedaljer.

Talakhadze noterede sig 223 kilo i træk, 265 i stød og 488 i total. Alle tre er forbedringer af de hidtidige verdensrekorder, som han i øvrigt selv har sat.

Se Lasha Talakhadze smadre konkurrenterne i videoen herover.