Får heste jetlag? Dufours dressurhest skal på sin første flyvetur mod OL: 'Spændende at se, hvordan han tager det'

Det danske dressurhold rejser tirsdag aften til OL i Tokyo, så de er klar til at tage imod deres heste, når de lander kort tid efter.

Det danske dressurhold rejser tirsdag aften til OL i Tokyo.

Der er langt til OL i Tokyo, og for nogle af de danske atleter er rejsen derover et større tilløbsstykke end for andre.

Lad os sige det, som det her: Håndboldsko er bare lidt nemmere at pakke end en hest.

For en uge siden ankom det danske OL-dressurhold til den tyske by Aachen, hvor heste - og altså også ryttere - skulle opholde sig i syv dages karantæne inden, at de tirsdag vender mulen østpå.

En af de ryttere, der skal afsted, er Cathrine Dufour, som nu er på vej mod Frankfurt, hvorfra hun og resten af holdet i aften OL-holdet rejser til Tokyo. Ikke langt derfra fragtes hendes hest Bohemian mod til Belgien, før han natten til onsdag flyves til Japan via Dubai.

- Det er lidt mærkeligt at overdrage hestene til andre, fordi vi er vant til altid at rejse med dem. Heldigvis er det nogle meget professionelle folk, som har 100 procent styr på det, siger Cathrine Dufour.

Med på rejsen er landsholdets dyrlæge, Frederik Nielsen, som sikrer, at tingene går, som de skal.

Men det er specielt, særligt fordi det er Bohemians første flyvetur, griner Dufour.

- Det er spændende at se, hvordan han tager det. Heste reagerer også på tidsforskellen, men deres reaktion kommer oftest en lille smule senere. Man siger, at der typisk kan mærkes et lille dyk energimæssigt på fjerde-femtedagen, siger hun.

Så ja - heste får også jetlag.

Der er dog ikke den mindste uro i maven hos den danske OL-atlet.

- I reglen siger man, at det er nemmere for heste at flyve, fordi det bare er op og afsted. Når man kører, bremser man op og drejer hele tiden. Det er mindre belastende at flyve faktisk, siger Cathrine Dufour.

- Alle hestene er blandt de bedst trænede i verden og er vant til at rejse.

  • Traileren var pakket, da Cathrine Dufour rejse afsted til karantænestalden i Aachen. Med sig havde hun sine to heste Bohemian og Vamos. Der er dog kun førstnævnte, der kommer med til OL. (Foto: (privatfoto))
  • Kort efter ankomsten i Aachen var Dufour ude og lufte sine heste på anlæggets store græsarealer. (Foto: (Privat foto))
1 / 2

Tiden i karantænestalden bød på en masse praktikaliteter og tests, som sikrer, at hestene rejser sunde og raske til OL. Alt er blevet målt og vejet. Lang tid i forvejen har rytterne sendt foderprøver til Japan for at få det undersøgt, inden det importeres. Samtidig har hestene gennemgået sundhedstjek, der tæller blodprøver, temperaturmålinger og influenza-test.

De er virkelig blevet tjekket i alle ender og kanter, siger Kimi Nielsen, sportschef i Dansk Ride Forbund.

- Man skal sikre, at der ikke kommer nogen hestesygdomme med ind i Japan. Så der bliver gået med både livrem og seler, siger sportschefen.

Ind i OL-rytmen

Ryttere og stab rejser i forvejen for at være klar, når hestene ankommer. Her skal Cathrine Dufour og resten af holdet være under skærpet karantænetilsyn i tre dage, hvor de gennemgår et større testregime.

De får dog mulighed for at passe hestene og træne imens.

At rejse med heste er et større arbejde, men det er rytterne vant til, siger holdleder Anne-Mette Binder, som er med på rejsen.

- Det mest omstændige har været at finde afgange til Tokyo, så vi fik rytterne derud på et tidspunkt, der matcher hestenes ankomst. Før jeg sidder på flyet med hele truppen, tror jeg ikke helt på det, men vi har gode odds lige nu, griner holdlederen.

Det danske dressurhold har brugt de syv dages isolation i Tyskland på at finpudse de sidste ting inden OL i Tokyo. (© Dansk Ride Forbund)

Karantænestalden i Aachen hører til blandt verdens bedste og arrangerer årligt nogle af de største ridestævner. Så forholdene har været helt i top for de danske atleter i OL-forberedelserne.

- Det var dejligt at komme ind i træningsrytmen og finde vores OL-fokus. For mit vedkommende har det været super. Vi er blevet rystet lidt sammen på holdet, så det har været godt med et mellemstop inden Tokyo, siger Cathrine Dufour.

Om kort tid rejser også det danske military- og springhold afsted til Tokyo. Her venter samme tur for heste og ryttere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk