Først var hun mand, nu er hun kvinde: Omdiskuteret vægtløfter bliver den første transperson til OL

Laurel Hubbard skriver sig i dag ind i den olympiske historie som den første transkønnede atlet.

Da familien Hubbard i 1978 mødte deres lille søn Gavin for første gang, havde de næppe forestillet sig, at hun næsten 45 år senere skulle stå på den olympiske måtte og konkurrere i kvindernes vægtløftningskonkurrence for hjemlandet, New Zealand.

Ikke desto mindre er det virkeligheden, når konkurrencen i kvindernes +87-kilo kategori senere i dag skal afvikles.

I 2013 skiftede Gavin Hubbard nemlig både navn og køn – i dag hedder hun Laurel Hubbard og bliver den første transkønnede atlet til at deltage i en olympisk konkurrence.

Noget, der siden 2015 har været tilladt, da IOC ændrede deres regelsæt, så alle transkønnede atleter kunne få lov at stille op i kvindernes konkurrence, så længe de kunne bevise, at deres testosteronniveau havde ligget under ti nanomol per liter i det seneste år op til en konkurrence.

En gennemsnitlig mand mellem 20 og 30 år har et testosteronniveau, der ligger på mellem 11 og 34 nanomol per liter, mens niveauet for kvinder ligger mellem 0,5 og 3,0 nanomol per liter.

Alligevel har Hubbards deltagelse i konkurrencer tidligere været kritiseret, da personer født som mænd grundlæggende har en fordel i forhold til personer født som kvinder, når det gælder fysisk udfoldelse, lyder argumentet. Blandt andet fordi de har en lavere fedtprocent, større muskelmasse og en højere hæmatokritværdi.

Det har Ask Vest Christensen tidligere forklaret til DR. Han er lektor og idrætsforsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- Vi kan med sikkerhed sige, at ja, det er en fordel at have været mand tidligere i sit liv. Også selv om man har fået den medicinske behandling, så ens testosteron er inden for de grænser, som IOC har. Ens muskulatur og knogler har, som i eksemplet med Laurel Hubbard, haft over 30 år som mand.

Den påstand bakkes op af et studie fra British Journal of Sports Medicine, der blandt andet viser, at transkønnede kvinder beholder en fysisk fordel på 12 procent i løbetests i op til to år efter, at de er begyndt på den hormonbehandling, som den Internationale Olympiske Komité, IOC, kræver, at de transkønnede atleter skal have for at kunne deltage ved OL.

Studiet fulgte 46 transkvinder og 29 transmænd, der gennemgik hormonbehandling, hvorefter det til sidst blev konkluderet.

- Mere end 12 måneders hormonbehandling kan være nødvendigt for at sikre sig, at transkønnede atleter ikke har en urimelig konkurrencefordel.

’Chokerende at en mand må være med'

Urimelig konkurrencefordel eller ej, så er faktum, at Hubbard er en fremragende, kvindelig vægtløfter.

For to år siden vandt hun to guldmedaljer til VM, mens hun også vandt to guldmedaljer og en sølvmedalje ved Pacific Games samme år.

Alligevel fik sidstnævnte medaljer dengang premierministeren i østaten Samoa til at komme med en voldsom kritik af Hubbards deltagelse.

- Uanset hvordan vi anskuer det, så er han en mand. Det er helt chokerende, at han får lov at deltage, lød det dengang fra Tuilaepa Sailele Malielegaoi, inden han sarkastisk tilføjede, at den lille ønation også ville begynde at kigge efter transkønnede, som kunne tænke sig at deltage i kvindernes vægtløftningskonkurrencer.

Kritikken er siden hen blevet fulgt op fra den tidligere New Zealandske vægtløfter Tracey Lambrechs, der vandt bronze ved Commonwealth Games i 2018.

Hun gør ikke meget for at skjule, at hun er imod, at der er givet en OL-plads til Hubbard.

- Jeg er meget skuffet på vegne af de kvindelige atleter, der ikke kommer med til OL.

- Vi kæmper alle sammen for, at kvinder kan blive ligestillet i vægtløftning, men lige nu bliver den ligestilling taget fra os, sagde hun til Reuters i maj.

Også den belgiske vægtløfter Anna Vanbellinghen, der skal konkurrere mod Hubbard i dag, har tidligere kaldt det en 'dårlig joke', at vægtløfteren fra New Zealand får lov at deltage.

- Samtidig står der nogle atleter, der går glip af deres livs mulighed for at komme til OL. Og de er fuldstændig magtesløse.

'Folk må tænke, hvad de vil'

Selv forsøger Laurel Hubbard ikke at tage notits af kritikken, selvom den også flere gange har vist sig i form af buh-råb fra publikum og hånlig jubel, når hun kiksede et løft, mens også Donald Trump Junior, søn af USA's tidligere præsident, har kaldt det ’latterligt’, at Hubbard kan deltage som kvinde ved OL.

Ja, modvind er der nok af, selvom vægtløftning ikke er en sport, der foregår udendørs.

Derfor er det også kun sjældent, at Hubbard giver interviews. Et af de seneste blev givet til Radio New Zealand i 2017.

- Det eneste, jeg kan gøre som atlet, er at lukke al kritikken ude. Hvis jeg begynder at lytte til kritikken, så kommer mine løft til at føles tungere. Derfor skal jeg bare fokusere på mig selv.

- Jeg er den, jeg er. Jeg er ikke sat på Jorden for at ændre verden. Jeg vil bare gerne være mig selv og have lov til at gøre de ting, jeg gerne selv vil, lød det dengang.

Og netop at være sig selv kan Hubbard få lov til, når hun stiller op for New Zealand.

I hjemlandet har hun nemlig stor opbakning fra den olympiske komité, når hun løfter i den sorte trikot.

I forbindelse med udtagelsen af Hubbard, sagde Keyren Smith, der er formand for Den Olympiske Komité i New Zealand.

- Ud over at være en af verdens bedste vægtløftere, så lever Laurel Hubbard også op til de krav, der bliver stillet fra Den Internationale Olympiske Komité.

- Men vi anerkender selvfølgelig også, at kønsidentitet i sport er et meget komplekst og følsomt emne, der kræver respekt for både menneskerettighederne og retfærdigheden i sporten.

Nu er spørgsmålet bare, hvordan resten af verden tager imod den kvindelige vægtløfter, når hun træder ind på den olympiske scene.

Måske endnu bedre og mere inkluderende end efter VM i 2017, hvor Hubbard sagde:

- For ti år siden var verden måske ikke klar til en atlet som mig. Og måske er verden stadig ikke klar. Men jeg har da i det mindste en følelse af, at folk accepterer mig for min konkurrenceevne. Og derfor synes jeg, at tiden er rigtig til at tage handskerne på og rejse sig.

Den Internationale Olympiske Komité vil efter OL vurdere retningslinjerne for transkønnede atleter, da de ifølge IOC ikke længere er egnet til formålet.

Finalen i vægtløftning i kvindernes 87 kilo-kategori kan ses direkte på DRTV kl. 08.50. Laruel Hubbard skal dog først løfte vægte fra klokken 12.50 i kvindernes +87 kilo-kategori. Det kan også ses på DRTV.

Facebook
Twitter