Guld, guld og mere guld: Det danske OL er det mest gyldne i 25 år

Ikke siden OL i Atlanta har Danmark vundet tre guldmedaljer.

Ikke siden 1996 har Danmark vundet så mange guldmedaljer som i Tokyo i år. (Foto: Mast Irham, Thomas Tholstrup © Scanpix. Grafik: Anna Ellen Dietz)

CD’en med den danske nationalsang har været sat i afspilleren flere gange end vanligt under OL. Med gårsdagens danske guld i parløb leverert af Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen, har Danmark nemlig været øverst på medaljeskamlen tre gange i Tokyo.

Også sejleren Anne-Marie Rindom i disciplinen Laser Radial og Viktor Axelsen i badmintons herresingle har vundet guld i Tokyo.

Førstnævnte var dominerende gennem store dele af konkurrencen, men fik alligevel gjort det ualmindeligt spændende med et mareridtssejlads i næstsidste race.

Viktor Axelsen spillede eminent badminton mod kinesiske Chen Long, som han slog i to sæt.

Og de to banecykelryttere trådte i går fra alle konkurrenterne, da de med et smukt parløb parkerede konkurrenterne på parketgulvet.

Således gik det altså til, at guldet blev gravet frem i år.

Ikke siden OL i Atlanta i 1996 har den danske guldhøst været så stor. Dengang blev de til fire af de fineste medaljer.

I 1996 fik Danmark og Poul-Erik Høyer også en guldmedalje i badminton, mens Kristine Roug fik guld i kvindernes europajolle.

Det hele blev suppleret med guldmedaljer til herrernes letvægtsfirer, 'guldfireren', og medaljer af samme karat til ’de jernhårde ladies’, kvindelandsholdet i håndbold.

Men selvom de to ovenstående OL har været ekstremt succesfulde i dansk kontekst, er det faktisk ikke her, at Danmark har vundet flest guldmedaljer.

Herunder kan du se, hvornår Danmark har haft mest guldsucces ved OL:

OL i London i 1948: 5 guldmedaljer

Paul Elvstrøm vandt fire guldmedaljer ved OL. Her ses han til OL i Rom i 1958. (Foto: © ukendt, Scanpix Danmark)

Det behøver ikke være en hemmelighed, at vi er vilde med vand i Danmark.

Det viste sig for alvor ved sommerlegene i 1948, hvor Danmark hentede imponerende fem guldmedaljer. Paul Elvstrøm vandt guld, da han sejrede i sejlklassen firefly.

Den danske toer med styrmand fik guld i roning hos herrerne, mens Karen Hoff vandt i kvindernes 500 meter enerkajak.

I svømmebassinet vandt Karen Margrete Harup og Greta Andersen guld i henholdsvis 100 meter rygsvømning og 100 meter fri.

OL i Atlanta 1996: 4 guldmedaljer

Håndboldspilleren Katrine Fruelund giver et guldkram efter hjemkomsten fra OL i Atlanta. (Foto: © MORTEN JUHL)

Georgia, Geeeeorgia on my mind.

Hvem husker ikke dette skønne OL i Atlanta, Georgia? Fire sæt guldmedaljer kunne Danmark rejse hjem med.

Særligt nervepirrende var det, da Danmark slog Sydkorea i den olympiske kvindehåndboldfinale efter forlænget spilletid. En kamp, hvor Anja Andersen i øvrigt brændte et straffekast i den absolutte slutfase af den ordinære spilletid.

Poul Erik Høyer vandt også guld i badminton, mens guldfireren snuppede guldet i herrernes letvægtsfirer, mens også sejleren Kristine Roug kunne rejse hjem fra USA med en gylden medalje.

OL i Tokyo 2021: 3 guldmedaljer

Anne-Marie Rindom i guldjubel. (Foto: © Unknown, Kyodo)

Okay, okay. Gennemgangen har du fået ovenfor, men vi tager den gerne igen.

Tre gange har vi fået guldmedaljer om halsen i Tokyo: Anne-Marie Rindom, Viktor Axelsen, og guldduoen Lasse Norman og Michael Mørkøv har sikret det ædle metal i Solens Rige.

OL i Antwerpen 1920: 3 guldmedaljer

Der findes ikke mange billeder fra OL i 1920. Her er det mændenes 100 meter-finale, der er foreviget. Ingen danskere vandt medaljer i den disciplin. Bemærk i øvrigt det spartanske stadion. (Foto: © SYGMA, Scanpix Danmark)

Ved det første OL efter Første Verdenskrig trådte Danmark for alvor ind på scenen med tre guldmedaljer.

I dansk kontekst huskes legene særligt for, at Stefanie Fryland Clausen blev den første danske kvinde til at vinde en OL-guldmedalje, da hun sejrede i ti meter tårnspring.

I herrernes fri system i gymnastik fik et dansk hold på 19 mænd guldmedaljer med hjem, mens Danmark også vandt guld i holdfinalen i 300 meter stående riffelskydning.

OL i Amsterdam 1928: 3 guldmedaljer

Det ligner næsten en myretue set oppefra, men det er faktisk åbningsceremonien ved OL i Amsterdam i 1928, du kan se på billedet her. (Foto: © SYGMA, Scanpix Danmark)

Hvis der skulle sættes en titelmelodi på dette OL, må det nødvendigvis være Povl Kjøllers cykelsang. Alle tre danske guldmedaljer blev nemlig vundet på to hjul.

Henry Hansen vandt guld i enkeltstart efter at have kørt 168 kilometer på cykel. Også i holdenkeltstart var Henry Hansen på det vindende hold. Her vandt han guld sammen med Leo Nielsen og Orla Jørgensen.

Afslutningsvis fik Willy Falck Hansen guld i én kilometer enkeltstart på bane.