I dag bliver Johan Færøernes første mand til at vinde OL-medalje: ’Det er helt ubeskriveligt’

Færøerne får lørdag landets første olympiske medalje vundet af en person født på Færøerne.

(Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix. Grafik: Sandra Bertelsen)

Skjern, Helsingør, Holbæk, Aalborg og Thorshavn.

Bladrer du fødselsattesterne igennem hos spillerne på det danske herrelandshold i håndbold, er der én by, der falder i øjnene.

For fløjspilleren Johan Hansen er nemlig som den eneste født på det vindblæste Færøerne, som ligger midt i Atlanterhavet.

I 2013 valgte han at stille op for Danmark. En mulighed, han havde, fordi Færøerne er en del af Rigsfællesskabet.

Otte år senere står han i en OL-finale med det danske landshold og er sikker på at blive den første atlet født på Færøerne, der vinder en medalje til de olympiske lege.

Han er derfor med til at skrive idrætshistorie på de 18 øer. Noget, der er ’ekstremt betydningsfuldt’, siger den 27-årige fløjspiller.

- Det er helt ubeskriveligt, at jeg står her i dag. Bare det, at jeg er kommet med til OL, er kæmpestort. Det havde jeg aldrig turde drømme om som yngre.

Ekstremt glad og stolt

I de færøske medier bliver det heller ikke gemt væk på avisernes bagsider, at det er lidt af et drømmesyn, de ser netop nu.

’Jóhan sendi Danmark í OL-finaluna – Johan sendte Danmark i OL-finalen’, kunne Johan Hansen og resten af øboerne blandt andet læse hos Kringvarp Føroya, der er Færøernes nationale radio- og tv-kanal, da finalepladsen var sikret.

Et eminent mål fra den færøske venstrehånd var med til at sikre semifinalesejren over Spanien.

Med ryggen mod mål fik Johan Hansen sendt kuglen i nettet på et absolut afgørende øjeblik i kampen.

Du kan se målet i videoen herunder.

OL-feberen er derfor også nået mod nord, selvom den færøske roer Sverri Nielsen lige nøjagtig ikke fik fat i en medalje i mændenes singlesculler.

Tidligere har blandt andre langdistancesvømmeren Pál Joensen også forsøgt at vinde en OL-medalje til ønationen uden held ved OL i London i 2012.

Men nu kommer den. Endelig: Den første medaljevinder født på Færøerne.

Spørgsmålet er bare, om den skal være af sølv eller guld. Uanset medaljens farve har Johan Hansen dog allerede vundet Færøernes hjerter.

- Jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke havde fået en masse beskeder. Jeg har da også læst en overskrift eller to. Så jeg kan da mærke, at folk følger med, og det gør mig ekstremt glad og stolt, siger Johan Hansen, der inden længe skriver et stykke historie.

Du kan i morgen se OL-finalen mellem Danmark og Frankrig direkte på DR1 eller DRTV med optakt fra klokken 13.10. Kampen kan også følges i tekst på DR.dk.

Artiklen er efter udgivelse opdateret med en faktaboks om Anja Byrial Hansens OL-guld i 1996.