Hænger OL i en tynd tråd? Undtagelsestilstand i Tokyo forlænges, mens 200.000 har skrevet under på aflysning

En underskriftsindsamling, der vil have OL i Tokyo aflyst, har over 200.000 deltagere.

243.000 mennesker har skrevet under på, at de vil have OL aflyst. (Foto: PHILIP FONG © Scanpix)

I begyndelsen af ugen vækkede det harme hos de japanske sygeplejersker, at OL-arrangørerne havde anmodet om, at 500 sygeplejersker skulle allokeres til at hjælpe ved de olympiske lege.

Med over 10.000 dødsfald i Japan relateret til corona, undtagelsestilstand i blandt andet storbyerne Osaka og Tokyo, samt et vaccinationsprogram, som kun har givet det første stik til to procent af den japanske befolkning, følte sygeplejerskerne, at fokus skulle være et andet sted end OL.

De mente, at deres faglige fokus skulle forblive på landets coronapatienter og patienter med andre sygdomme, der har fået deres behandling forsinket på grund af coronasituationen.

Og selvom Japans premierminister, Yoshihide Suga, meddelte fredag, at landet går efter at kunne vaccinere en million japanere om dagen, så er sygeplejerskerne ikke alene om at have et horn i siden på OL-arrangørerne.

Japans premierminister, Yoshihide Suga, håber, at landet snart kan vaccinere en million japanere om dagen. Med det tempo vil alle japanere være færdigvaccineret om syv måneder. (Foto: pool © Scanpix)

Således har hele 246.000 mennesker i skrivende stund skrevet under på en underskriftsindsamling, hvis mål er at få aflyst OL i Tokyo.

Underskriftsindsamlingen har kun været aktiv i et par dage og er adresseret til præsidenterne for Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og Den Internationale Paralympiske Komité, IPC, Thomas Bach og Andrew Parsons.

Også Japans premierminister, Suga, Tokyo 2020-præsidenten, Seiko Hashimoto, den olympiske minister, Tamayo Marukawa, samt Tokyos guvernør, Yuriko Koike, er ligeledes modtagere af underskriftsindsamlingen.

Stifteren af underskriftsindsamlingen, advokaten Kenji Utsunomiya, tabte til netop Koike ved guvernørvalget i Tokyo i sommeren 2020. Utsonomiyas valgkampagne bar blandt andet præg af en aflysning af OL, og nu forsøger han altså det samme via underskriftsindsamlingen.

- Spredningen af nye coronainfektioner er slet ikke stoppet i Tokyo. Ej heller forskellige dele af Japan og rundt om i verdenen, skriver Kenji Utsunomiya ved underskriftsindsamlingen.

- Vaccinationerne, som begyndte i slutningen af sidste år, er i øjeblikket kun udbredt i nogle områder som Europa og USA og er ikke den mest afgørende faktor i forebyggelsen af infektion.

Kenji Utsunomiya tabte i sommer guvernørvalget til Yuriko Koike. (© Kyodo)

Undtagelsestilstanden forlænges

Kenji Utsunomiya er derfor yderst nervøs for, at de udskudte olympiske lege i Tokyo skal afholdes som planlagt.

- Under disse omstændigheder er det ekstremt vanskeligt at tro, at de olympiske og paralympiske lege kan afholdes sikkert i juli i år. Hvis legene afholdes i denne situation, vil OL, som skulle være en 'fredsfestival', afvige betydeligt fra den filosofi, skriver han.

Han skriver ligeledes, at de olympiske og paralympiske lege vil kræve en masse af det japanske sundhedsvæsen og de japanske sygeplejersker, og at han er nervøs for, at kapaciteten i Japan ikke er nok taget coronasituationen i betragtning.

Underskriftsindsamlingen kommer samtidig med, at den japanske premierminister, Suga, på et pressemøde kunne fortælle, at den japanske regering har forlænget undtagelsestilstanden i Tokyo samt blandt andet også Osaka.

Den nuværende undtagelsestilstand, som trådte i kraft den 24. april skulle være ophævet på tirsdag den 11. maj, men er altså nu forlænget til minimum resten af maj.

Den Internationale Olympiske Komités præsident, Thomas Bach, skulle have besøgt Tokyo i midten af maj. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Det betyder, at undtagelsestilstanden som minimum er overstået kun 53 dage inden åbningsceremonien ved OL.

Forlængelsen kommer blandt andet, fordi Japan i går ifølge Inside The Games oplevede en negativ rekord i både antal døde og smittede. Således var 145 japanere døde med corona, mens smittetallet på over 6.000 personer var det største siden januar.

- Infektionerne fortsætter med at stige i et højt tempo - især i storbyerne, sagde premierminister, Yoshihide Suga, ifølge Kyodo News.

- Vi vil grundigt gennemføre foranstaltninger, som forventes at være yderst effektive.

IOC-præsidenten, Thomas Bach, skulle have besøgt OL-værterne i midten af maj, men på grund af den nuværende coronasituation i landet, forventes det ikke at ske. Det var ellers meningen, at Kenji Utsunomiya ville have overbragt underskrifterne ved den lejlighed.

De udskudte olympiske lege i Tokyo afholdes stadigvæk efter planen fra 23. juli til 8. august 2021. Umiddelbart efter følger de paralympiske lege fra 24. august til 5. september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk