Havde historiens hurtigste mand slettet sin verdensrekord med supersko? Ja, siger han selv

Usain Bolt er sikker på, at han ville skære en del af sin verdensrekord på 100 meter, hvis han havde nutidens sko.

- Vi har talt om det, men jeg kan ikke sige præcis, hvor meget hurtigere, jeg ville være. Men helt sikkert meget hurtigere, og bestemt under 9,50 sekunder. Uden tvivl, siger Usain Bolt. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix)

Hvis og hvis er ikke en sjælden sang, hvis man færdes i en verden er marginaler og decimaler.

Hos atleter ligger det altid på tungen, men det har alligevel en lidt anden tyngde, når det kommer fra verdenshistoriens hurtigste mand, Usain Bolt.

Den pensionerede jamaicanske sprinter vandt som aktiv hele otte guldmedaljer ved OL, og hans verdensrekord på 100 meter-distancen står stadig.

9,58 sekunder.

Men hvis nu, at Usain Bolt havde haft det samme fodtøj, som nutidens løbere har til rådighed, så er den 34-årige jamaicaner ikke i tvivl om, at han ville have flået sin egen verdensrekord fra hinanden, siger han i et interview med The Guardian.

Skoen siges at skære i hvert fald en tiendedel af et sekund af ens tid over 100 meter, og det ville i høj grad også være kommet den tidligere sprinter til gode.

- Vi har talt om det, men jeg kan ikke sige præcis, hvor meget hurtigere, jeg ville være.

- Men helt sikkert meget hurtigere, og bestemt under 9,50 sekunder. Uden tvivl, siger Usain Bolt.

Skoen Nike Air Zoom Victory - også kendt som 'super spikes'.

Kontroversielle sko

De berømte og berygtede pigsko, som i de seneste år er rullet ud af Nikes samlebånd, er da også en varm kartoffel i atletikkredse, hvor historiebøgerne i de seneste år har været under stor omskrivning.

Med udsættelsen på et år har flere andre mærker dog også haft tid til at rykke sig med udviklingen.

Henrik Them, tidligere landsholdsløber, udtalte således til DR Sporten tidligere på året.

- Man er i gang med at ødelægge historien. Jeg stoppede som eliteaktiv i 2017, og der er sket så meget på skofronten, at vi nærmest løb i stenalderen på det tidspunkt. Det betyder også, at man ikke kan gå tilbage i historien og sammenligne tiderne længere, siger Henrik Them.

I begyndelsen blev de hurtige sko præsenteret på de lange distancer, men med pigskoene designet til sprintdistancer er selv Usain Bolts rekord fra 2009 et potentielt bytte for tidens varmeste hurtigløbere.

Trayvon Bromell, her i blå bag Usain Bolt i sort og gul. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix Denmark)

Amerikanske Trayvon Bromell er manden, der er udset til at kunne slå Bolts rekord i Tokyo, men han er ikke selv overbevist om, at skoen giver nutidens løbere en fordel.

- Jeg synes ikke der er nok data til at vise, at de giver så stor en forbedring.

Kunne ikke tro det

Usain Bolt køber dog ikke talen om, at det er svært at sige, om nutidens løbere har en fordel de sko, som er til rådighed i dag

Selv om der i sprintdistancerne er kortere tid til at gøre en forskel, så er det for ham tydeligt, at Nike-skoene gør netop det.

- Da jeg hørte om det kunne jeg ikke tro at det er her, vi er nået til. At vi justerer piggene til et niveau, hvor de nu giver atleterne en fordel når det kommer til at løbe hurtigere.

- Det er unfair over for en masse atleter, for jeg ved at de (skofabrikanterne, red.) faktisk prøvede på gøre det samme, men at forbundene sagde 'nej, I kan ikke ændre på piggene'. Så at vide, at det er det, som de gør nu, er til at grine af, siger Usain Bolt.

OL i Tokyo strækker sig fra 23. juli til 8. august. Der er 100-meter finale den 31. juli.