Hun kom fra 'ingenting' og vandt nationens første guldmedalje: 'Er jeg nationalhelt nu?'

Hidilyn Diaz vandt i nat den første filippinske OL-guldmedalje nogensinde.

(Foto: vincenzo pinto © Ritzau Scanpix)

Det er et velkendt fænomen, at de olympiske historiebøger er skrevet tykke af begivenheder, der er lykkedes mod alle forventninger.

I nat blev der skrevet endnu et kapitel, da den filippinske vægtløfter Hidilyn Diaz vandt guld i kvindernes 55-kilo klasse.

Hun løftede 97 kilo i træk, hvor stangen skal løftes fra gulvet til strakte arme over hovedet i én bevægelse, og 119 kilo, 124 kilo og 127 kilo i stød, hvor stangen må stoppes på skuldrene.

Et guldløft. (Foto: (c) Ritzau Scanpix)

En fremragende serie, der ikke bare gav hende en olympisk rekord, men også sikrede den første guldmedalje i Filippinernes historie, selvom det er 97 år siden, at den tidligere koloni deltog for første gang.

Guldtårerne trillede derfor ned ad kinderne, så snart løftestangen var sluppet.

- Er jeg nationalhelt nu?', lød det retoriske spørgsmål til AFP umiddelbart efter sejren, inden hun tilføjede:

- Jeg er glad for, at Gud har udpeget mig til at inspirere den yngre generation af filippinere, der har kæmpet sig gennem coronapandemien.

Du kan se Hidilyn Diaz løfte sig til guld i videoen herunder.

En fattig barndom

Hidilyn Diaz gjorde det, som ingen nogensinde havde forestillet sig var muligt. Hun voksede nemlig op i en fattig landsby med fem søskende.

Faren tjente familiens få penge ved at køre knallerttaxa, fiske og drive landbrug.

En barsk begyndelse på tilværelsen, men den unge Diaz viste tidligt en imponerende styrke, har hendes første træner fortalt.

- Hun var den stærkeste af alle børnene i familien, selvom hun var en pige. Det var dér, jeg fornemmede, at hun havde potentiale.

I et land hvor den gennemsnitlige borger blot tjener lidt over 20.000 kroner om året, kan det være svært at finde penge til at etablere sig som vægtløfter i verdenseliten.

Selv har Diaz også tidligere beskrevet barndommen som ’fattig’.

Men med lige dele af vilje og styrke formåede hun alligevel at løfte sig til en sølvmedalje til OL i Rio for fem år siden.

Endnu bedre blev det tirsdag.

I dag har hun en guldmedalje, penge, har hjulpet familien ud af fattigdom og bygget et vægtløftningscenter tæt på hjembyen.

Det er den filipinske drøm.

'Vi er så stolte af dig', lød det fra nationens boksestjerne Manny Pacquiao på Twitter umiddelbart efter, at guldmedaljen var sikret.

Og der er nok noget om snakken.

Avisen The Philipine Star skrev: 'Endelig guld!', mens The Manila Buletin og Manila Times nøjes med at konkludere det åbenlyse ved at pryde forsiden med ordet: 'Guld!'.

Børnebøger og træningsvideoer

For at optimere sine løft yderligere frem mod legene i Tokyo valgte Hidilyn Diaz sidste år at alliere sig med den kinesiske stjernetræner Gao Kaiwen og flytte til Malaysia.

Kort efter lukkede coronavirus store dele af landet ned. Fitnesscentrene var låst, og det var svært at få adgang til det nødvendige vægtløftningsudstyr.

Trods udfordringerne med at træne i en lejlighed formåede Diaz at holde gejsten høj.

Hun lavede træningsvideoer, der havde til formål at samle penge ind til de fattige familier, der led under virussets hærgen i hjemlandet.

En af de mere morsomme viser Diaz, der har sat to store dunke vand for enden af en bambusstang, som hun løfter over hovedet.

En anden viser, hvordan hun sprinter op og ned i et parkeringshus.

I det hele taget spekulerer Diaz meget på det filippinske folk.

Sammen med tre forfattere har hun også skrevet børnebogen ’Ginto’t Pilak’, der fortæller om, hvordan hun er gået fra ’ingenting’ til olympisk succes.

- Min arv skal være, at folk kunne se, jeg jagtede mine mål. Som atlet kan du nemlig ikke altid vinde, og du skal arbejde hårdt for at opnå mirakler, har hun tidligere fortalt.

Men i første omgang skal guldmedaljen fejres. Med mad. Massevis af mad.

Menuen? Cheesecake og bubletea.

Det er en ægte fighter værdigt.

FacebookTwitter