Hvem betaler? Det 'økonomiske slagsmål' om gigantisk OL-regning fortsætter

Der foregår en krig på ord mellem IOC og de japanske arrangører om ekstraregningen efter udsættelsen af OL.

En formulering på IOC's hjemmeside om betalingen for OL-flytningen gjorde de japanske arrangører utilfredse. (Foto: Issei kato © Scanpix)

Der ligger en dankortautomat på bordet, men hvem tager regningen?

Udsættelsen af sommerens OL til 2021 kommer ikke uden en pris, og kampen mellem Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og de japanske arrangører om, hvem der skal betale den milliarddyre flytning, er - og har længe været - i gang, fortæller DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

Japanske medier estimerer, at flytningen vil koste et sted mellem to til seks milliarder dollar. Derfor var det også "helt åbenlyst, at der ville følge et økonomisk slagsmål", siger Liniger.

Tidligere på ugen blev de seneste slag sendt gennem luften, da en formulering på IOC's hjemmeside faldt i dårlig jord hos de japanske arrangører.

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, har ikke sagt ja til at betale ekstraregningen efter OL-udsættelsen. (Foto: Kiyoshi Ota © Scanpix)

Her stod, at Japan og premierminister Shinzo Abe havde sagt ja til 'fortsat at dække de omkostninger, man ville have gjort i henhold til betingelserne i den eksisterende aftale, og at IOC fortsat vil være ansvarlig for sin andel af omkostningerne'.

Den præmis købte japanerne bestemt ikke ind på.

- Det er ikke passende, at premierministerens navn citeres på denne måde, sagde en OL-talsmand ifølge nyhedsbureauet AP.

Det blev samtidig til japanske medier slået fast, at Shinzo Abe ikke var enig i, at Japan på egen hånd står med ekstraregningen.

IOC har efterfølgende ændret formuleringen på sin hjemmeside.

Økonomien er det store stridspunkt

Kampen på ord er én af mange i den økonomiske armlægning, IOC og Japan er i gang med. Alle var enige om, at en udsættelse af OL til 2021 var det eneste rigtige, men det var så også det eneste, man var enige om, siger Henrik Liniger.

- Man havde ikke løst problemet med betalingen af regningen, og man kan se på den diskussion, der kører, at det har man stadigvæk ikke, siger DR Sportens kommentator.

Det kan ende i et "juridisk slagsmål", hvis IOC og de japanske arrangører ikke finder en fælles løsning på økonomien, forudser han.

- Den tanke, ingen tør tænke til ende, er, hvad sker der, hvis man må udskyde OL igen. Det kan blive rasende dyrt for byen Tokyo, Japan og IOC.

DR Sportens kommentator forventer dog, at byrden ender på japanske hænder.

- Det mest sandsynlige er, at den største del af regningen lander hos japanerne, fordi IOC vil have nogle juridiske ting, der gør, at de ikke skal betale. Og de vil også have svært ved at betale, fordi de olympiske lege nærmest er deres eneste indtægtskilde, siger Henrik Liniger.

Da Tokyo i 2013 fik tildelt OL-værtskabet blev der i kontrakten skrevet under på, at byen, japanernes olympiske komité og de lokale arrangører dækker de fleste udgifter. Det gælder også den uforudsete udsættelse coronakrisen har medført, skriver The Guardian.

Det australske IOC-medlem, John Coates, udtalte i sidste uge efter et møde med arrangørerne, at udsættelsen vil koste IOC 'adskillige hundrede millioner dollar'. De penge vil imidlertid gå til pressede nationale olympiske kommitéer samt internationale forbund og ikke Tokyo, lød det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter